Βέροια Εκκλησια Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Βέροια: «Αγώνες για την Ελλάδα και τη Μακεδονία μας» / Εξαιρετικά πετυχημένη η εκδήλωση της Μητρόπολης με αφορμή την 25η Μαρτίου

Την εθνική και συγχρόνως θρησκευτική γιορτή της 25ης Μαρτίου τίμησε χθες το βράδυ σε εκδήλωσή της η Μητρόπολη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, συνδέοντας τους Αγώνες για τη Μακεδονία, όπως δίνονται μέσα από το νέο βιβλίο του Μητροπολίτη Παντελεήμονα, με την συμβολική ημερομηνία της γιορτής.

Κατάμεστη η αίθουσα από κόσμο και πολλούς κληρικούς, με παρούσες τις Αρχές του τόπου.

Η εκδήλωση είχε δύο μέρη. Το πρώτο καλυπτόταν από την κεντρική ομιλία για τη γιορτή και ταυτόχρονα από παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μητροπολίτη για τη Μακεδονία και τους αγώνες της και το δεύτερο είχε μουσικοχορευτικό χαρακτήρα.

Με τον Ύμνο “Τη Υπερμάχω”, που σήκωσε όρθιο το κοινό, ξεκίνησε η βραδιά, με συντονιστή της εκδήλωσης τον  Αρχιμανδρίτη Αρσένιο Χαλδαιόπουλο.

Η κεντρική ομιλία για την 25η Μαρτίου έγινε από τον υποστράτηγο εν αποστρατεία  και ιεροψάλτη Αλέξανδρο Τρομπούκη.

Ο ομιλητής με λόγο ευθύβολο, χωρίς περιττές κορώνες και στόμφο, έδωσε τα γεγονότα που οδήγησαν στην Επανάσταση. Οι άθλιες συνθήκες που αντιμετώπιζε ο υπόδουλος Ελληνισμός, οι αγώνες  πριν από την παλλαϊκή έναρξη της Επανάστασης, η στάση αμόρφωτου λαού και μορφωμένων, με την καθοδήγηση της Φιλικής. Ποιες ήταν οι ευνοϊκές συνθήκες για την Επανάσταση εκείνη τη στιγμή, ηρωισμοί αλλά και θλιβερά γεγονότα, επιτυχίες και αποτυχίες.

Ο ομιλητής επικεντρώθηκε και στην Επανάσταση στη Μακεδονία, όχι μόνο στην αποτυχία της αλλά και στους λόγους που οδήγησαν στην αποσιώπηση του μεγαλείου της, για να έρθει η στιγμή αργότερα με τον Μακεδονικό Αγώνα να ενταχθεί κι αυτή, η Μακεδονία, στο ελεύθερο ελληνικό κράτος.

“Οφείλουμε να στρέφουμε τη σκέψη μας στα γεγονότα της εποχής εκείνης σήμερα, που συμβιβασμένες και ανιστόρητες πολιτικές δυστυχώς πλήττουν βάναυσα την ιστορική μνήμη, την εθνική μας παράδοση και κληρονομιά. Καθίσταται επιτακτικό να προβληθούν εκείνα τα ανεπανάληπτα μηνύματα λεβεντιάς, της αξιοπρέπειας και του πατριωτισμού” κατέληξε.

Στη συνέχεια το νέο βιβλίο του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα “Αγώνες για τη Μακεδονία μας”, που μόλις κυκλοφόρησε, παρουσιάστηκε από τον Βασίλειο Δερμεντζόγλου, Δρ. Θεολογίας, που επιμελήθηκε τη νέα έκδοση.

Ο κ. Δερμεντζόγλου επεσήμανε την αστείρευτη αγάπη του Μητροπολίτη για τη Μακεδονία, που αναδίδει το βιβλίο, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία στον Αγώνα της, με ποικίλους τρόπους, υλικούς, ψυχολογικούς και πνευματικούς, ώστε να κρατηθεί η γλώσσα, η θρησκεία και το αγωνιστικό φρόνημα.

Το βιβλίο αποτελείται από 383 κείμενο και 13 σελίδες με φωτογραφικό υλικό. Τον πρόλογο έγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

“Η Ιστορία δεν χαρίζεται!” κατέληξε ο ομιλητής.

Δύο ακόμη ομιλητές πρόσθεσαν τη δική τους οπτική πάνω στο βιβλίο, ο Αρχιμανδρίτης Σωσίπατρος Πιτούλιας και ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Σταματάς.

Περισσότερο αναλυτικοί οι δύο, έδωσαν την αγωνία και τον πνευματικό αγώνα του Μητροπολίτη για την πολύπαθη Μακεδονία, καθώς στις σελίδες του βιβλίου του καταγράφονται και τα δύο ανάγλυφα, σε ομιλίες του και σε ποιμαντορικές εγκυκλίους του.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας έδωσε το δικό του “παρών” με χορούς από του Ρουμλούκι. Άψογη παρουσία, όπως πάντα, του χορευτικού συνόλου, με χοροδιδάσκαλο την  Ζωή Βεσυροπούλου, και τη ζυγιά των Ψαθάδων να δίνει το ρυθμό.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τραγούδια από τη χορωδία του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, με την Ελένη Αναγνώστου να διευθύνει τους μικρούς μαθητές.

Τραγούδια με εθνικό παλμό, όπως η Μακρυνίτσα, ή το τραγούδι για τον Τέλλο Άγρα ή ο Θούριος του Ρήγα, ήταν σαφώς συγκινητικό να ακούγονται από παιδικά χείλη.

Το τέλος της βραδιάς ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων συγκινημένος ευχαρίστησε τον κεντρικό ομιλητή, όσους παρουσίασαν το βιβλίο του, όσους πλούτισαν τη βραδιά με χορό και τραγούδι, αλλά και τις Αρχές, τους φιλοξενούμενους ιερείς, τον υπόλοιπο κλήρο και το κοινό.

Συνδέοντας την έμπνευση για αγώνες με τη θρησκευτική πίστη και τους εθνικούς αγώνες με τους αγώνες ειδικά για τη Μακεδονία, κατέληξε:

Μέ τή δική της χάρη καί μέ τή δική της βοήθεια ἀγωνίσθηκαν πάντοτε οἱ πατέρες μας, πού δέν ἔπαυσαν ποτέ, μετά ἀπό κάθε τους νίκη, νά ἀναγράφουν τά νικητήρια στήν Ὑπέρμαχο Στρατηγό τοῦ Γέ­νους μας.

Τή δική της χάρη καί βοήθεια ἐπικαλέσθηκαν, ὅταν ἀποφάσισαν νά ἀρχίσουν ἐπίσημα τόν ἀγώνα τους ἐναντίον τοῦ ἀλλοθρήσκου κατακτητοῦ τήν ἡμέρα τῆς ἑορτῆς τοῦ Εὐαγγελισμοῦ της. Διότι ἡ ἑορτή αὐτή εἶχε καί ἔχει γιά τόν κάθε πιστό καί πολύ περισσότερο γιά τόν κάθε Ἕλληνα μία ξεχω­ρι­στή σημασία καί εἶναι ἀλληλέν­δε­τη μέ τήν ἔννοια καί τήν πίστη στήν ἐλευθερία.

Καί τό διαπιστώνουμε αὐτό καί στούς ἀγῶνες τῶν πατέρων μας, μέ τούς ὁποίους συνέχισαν τόν ἀγώνα πού ἄρχισε τό 1821. Γιατί συνέχεια τῆς Ἐπαναστάσεως τοῦ 1821 ἦταν ὁ Μακεδονικός ἀγώνας καί ὅλοι οἱ ἀγῶνες γιά τή Μακεδονία μας, καθώς γινόταν γιά τόν ἴδιο ἱερό σκοπό, τήν ἀπελευθέρωση τῆς Μα­κεδονίας μας καί τήν προάσπιση τῆς ἑλληνικότητος καί τῶν δικαί­ων της.”

Η βραδιά έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο που τον τραγούδησαν όλοι όρθιοι.

………………..

Φωτογραφίες: faretra.info

…………………

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας