Ελλάδα Καιρός Περιβάλλον

Kαλοκαίρι 2024 / Πόσο ζεστό θα είναι – Τι θα γίνει στην Ελλάδα με τους καύσωνες

Οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες που έρχονται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, προκαλούν ερωτηματικά για το πώς θα είναι φέτος το καλοκαίρι, πόσο θερμό θα είναι κι εάν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σφοδρό κύμα καύσωνα. Ιδίως μετά τον σχετικά ζεστό χειμώνα του 2023-2024 που βιώσαμε.

Ο κ. Καρτάλης επιβεβαίωσε μεν την τάση για πιο ζεστά καλοκαίρια και μάλιστα είπε ότι υπάρχει μια εκτίμηση για το καλοκαίρι του 2024 ότι ενδέχεται να είναι πιο θερμό.

Η ανισορροπία θα επηρεάσει και το καλοκαίρι

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ωστόσο στην τοποθέτησή του κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να έχουμε άνοδο θερμοκρασιών, όπως στη Βραζιλία. Μπορεί ο κόσμος να ανησυχεί εύλογα και να ακούγονται αναφορές περί Σαχάρας και υψηλών θερμοκρασιών, ωστόσο ο κ. Καρτάλης εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Όντως υπάρχει μια κλιματική αστάθεια που επιμένει εδώ και κάποια χρόνια και φέτος ήταν ακόμη πιο έντονη, με πολύ θερμές συνθήκες στη νοτιότερη περιοχή της Ευρώπης και πολύ ψυχρές στη βορειότερη. Αυτή η αστάθεια που προκάλεσε αυτό το χειμώνα, που μπορεί να ‘ταν ευχάριστος γιατί είχε χαμηλές θερμοκρασίες, παραμένει μια ανισορροπία που θα επηρεάσει και το καλοκαίρι. Αλλά, το κλίμα δεν είναι μετεωρολογία, για ακριβείς προβλέψεις», δήλωσε ο κ. Καρτάλης.

Στο στόχαστρο οι νοτιότερες περιοχές

Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι απαραίτητο οι πόλεις να θωρακιστούν με περισσότερο πράσινο, πιο θερμικά μονωμένα κτίρια, λιγότερη κυκλοφορία οχημάτων, μέτρα που δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Όπως υποστηρίζει, οι τουρίστες εξετάζουν και την ασφάλεια σε ακραία φαινόμενα πριν επιλέξουν τον τόπο των διακοπών τους.

Ο κ. Καρτάλης επεσήμανε ότι όσο πιο νότια, τόσο πιο επιθετικό είναι το πρόβλημα. Όσο πιο μεγάλη είναι η πόλη και πιο πυκνοκατοικημένη, τόσο πιο επιθετικό γίνεται το πρόβλημα και τόσο πιο ισχυρή είναι η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής.

Ανησυχία για την Αθήνα

Ως εκ τούτου και στην Ελλάδα οι περιοχές που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή είναι οι νοτιότερες, εκεί που εμφανίζονται συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες και περισσότεροι καύσωνες.

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο