Βέροια Εκδηλώσεις Πολιτισμός Τοπικά

Slam Poetry στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας – από τους μαθητές και τις μαθήτριες των γυμνασίων και λυκείων της Ημαθίας / Τετάρτη 20 Μαρτίου

S l a m    P o e t r y 

από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 | 10:30 πμ

Κάθε χρόνο, στις 21 Μαρτίου, φορείς και συλλογικότητες οργανώνουν εκδηλώσεις για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Φέτος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας συνδιοργανώνουμε μια δράση αφιερωμένη στη Slam Poetry, τη σύγχρονη δυναμική προφορική ποίηση. Καλούμε το εφηβικό μας κοινό να εκφραστεί ποιητικά και να ερμηνεύσει προφορικά ιδέες, προβληματισμούς, όνειρα και πάθη.

Στόχος μας είναι να συστήσουμε και να μοιραστούμε την εμπειρία του νέου αυτού ποιητικού είδους, που επιτρέπει την ελεύθερη ποιητική έκφραση πέρα από οποιαδήποτε σύμβαση, λογοτεχνική ή άλλη, πάντα με ειλικρινή σεβασμό στους συμμετέχοντες και το κοινό. Σκοπός μας είναι, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς και τα συμβατικά λογοτεχνικά πλαίσια, να αντιληφθούμε και να νιώσουμε ότι η ποίηση αφορά τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας και αποτελεί έναν άμεσο τρόπο να εκφραστούμε και να δούμε αλλιώς τον εαυτό μας και τον κόσμο.

Ενώ η παραδοσιακή ποίηση είναι γραπτή, η ποίηση σλαμ έχει σχεδιαστεί για να είναι προφορική και να προσελκύει το κοινό, να το κάνει να σκεφτεί επίκαιρα ή κοινωνικά ζητήματα, να το αιφνιδιάσει, να συμμετάσχει με επιφωνήματα. Η παρέκκλιση από τους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες, καθώς και η απόκλιση από το πλαίσιο του ίδιου του ποιητικού λόγου συνιστούν δύο στοιχεία πειραματισμού και ανατροπής προς όφελος μίας πιο ελεύθερης έκφρασης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας παρέχουν τον χώρο και την ευκαιρία να γνωρίσουμε το νέο αυτό ποιητικό είδος και -γιατί όχι;- να πειραματιστούμε με αυτό.

Η δράση, που απευθύνεται στη σχολική κοινότητα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 10:30 στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.


Λίγα λόγια για το ποιητικό είδος

Η ποίηση slam αποτελεί συνέχεια της cowboy poetry, ή ακόμη και των περίφημων απαγγελιών του κινήματος των beatniks. Σχετίζεται με την hip hop poetry, την rap poetry, την dub poetry. Συγγενεύει με την τέχνη της performance, χρησιμοποιεί αφηγηματικές τεχνικές, αναδεικνύει τη μουσικότητα και αγγίζει τα όρια της δραματοποίησης.

Στην ποίηση slam ο στίχος εκφέρεται επί σκηνής όχι ως αυτοσχέδιο ποίημα, αλλά ως ένα ποίημα που στόχο έχει να αιφνιδιάσει εκείνον που το ακούει και το βλέπει. Οι slammers εκφράζουν σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες με πάθος και ενέργεια. Τα θέματα μπορεί να σχετίζονται με ζητήματα ταυτότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, πολιτικής κατάστασης, διαπροσωπικών σχέσεων, ερωτικού πάθους. Οι slammers ερμηνεύουν προφορικά τα ποιήματά τους. Κάθε slammer μπορεί να ερμηνεύσει μόνο ποιήματα που έχει δημιουργήσει, και όχι ποιήματα άλλων ποιητών. Οι slammers προσπαθούν να συγκινήσουν το κοινό με το ποίημα και την παρουσίασή του. Επιτρέπονται οι λέξεις και ήχοι του σώματος, δεν επιτρέπονται ρατσιστικά ή σεξιστικά σχόλια, ούτε λέξεις με απρεπές περιεχόμενο. Η σκηνική παρουσία είναι σημαντική, χωρίς ωστόσο να εμπλέκονται άλλες τέχνες, όπως η μουσική, το θέατρο, ο χορός ή τα εικαστικά. Ο ρυθμός και το μέτρο προέρχονται από το ίδιο το ποίημα.

Στην Ελλάδα η ποίηση slam έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς και κερδίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της νέας γενιάς. Σε πολλές πόλεις διοργανώνονται πλέον εκδηλώσεις και διαγωνισμοί, ενώ έντονη είναι και η διαδικτυακή παρουσία σε ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

www.worldpoetryslam.org
fb/worldpoetryslamorganization

www.poetryslamgr.com
fb/poetryslamgr

Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας – Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

Στοιχεία Επικοινωνίας – Σελίδες Πληροφόρησης για τις δράσεις μας
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας
Ρήγα Φεραίου 16 -18, Τ.Κ. 59132 Βέροια, τηλ.23310 29737 e-mail: efahma@culture.gr
Websites   www.aigai.gr   www.byzantine-museum-veria.gr 

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας
https://www.facebook.com/Ephorate-of-Antiquities-of-Imathia-Archaeology-at-the-heart-of-Macedonia-832878483711387/
Ancient Theatre of Mieza
https://www.facebook.com/byzantine.museum.veria/
Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας – Archaeological Museum of Veria
www.facebook.com/Αρχαιολογικό-Μουσείο-Βέροιας-Archaeological-Museum-of-Veria-746167515425797
Byzantine Museum of Veria
https://www.facebook.com/byzantine.museum.veria/
Εικονικό Μουσείο, Μέγας Αλέξανδρος (Virtual museum, Alexander the Great)
www.facebook.com/groups/414624375246597
Μουσείο & Ανάκτορο Αιγών – Museum & Palace of Aigai (Vergina)
https://www.facebook.com/groups/125909644127522
Museum of the Royal Tombs of Aigai – Vergina
https://www.facebook.com/aigai.museum.vergina/
Aigai Vergina: twitter.com/AigaiVergina

banner-article

Ροη ειδήσεων