Επιστήμη Κόσμος Περιβάλλον

Ρεύμα από σκουπίδια! – Πώς οι Ιάπωνες φέρνουν την επανάσταση

Πολλούς διαφορετικούς τρόπους εξετάζει ηToyota προς ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών και ένας από αυτούς μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων παγκοσμίως με κράτη και φυσικά εταιρείες να επεξεργάζονται τρόπους ώστε να επαναχρησιμοποιούν υλικά όσο το δυνατό περισσότερο και να αποβάλλον παράλληλα όσο το δυνατό λιγότερα απόβλητα.

Το παραπάνω μοντέλο δουλεύει ακόμη πιο αποδοτικά με παράλληλη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά τη διαδικασία της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των υλικών με την Toyota να πηγαίνει το concept ένα βήμα παραπέρα βρίσκοντας τον τρόπο να παράγει και ηλεκτρική ενέργεια από σκουπίδια.

 Για την διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων ο ιαπωνικός κολοσσός έχει στο πλευρό του την Toyota Chemical Engineering, η οποία ιδρύθηκε πριν από μισό αιώνα με στόχο να διαχειρίζεται απόβλητα στην Ιαπωνίας, σε μια περίοδο που η οικονομία της Χώρας αναπτυσσόταν με ραγδαίους ρυθμούς.

Μεταξύ άλλων, τα τελευταία χρόνια η Toyota Chemical Engineering προσπαθεί να αναπτύξει νέες μεθόδους ανακύκλωσης και διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων και όχι μόνο που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και συμφωνούν και με τους στόχους που έχουν θέση οι Ιάπωνες για την μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων και ακόμη περισσότερο του CO2.

Μια νέα σχετική τεχνική της Toyota Chemical Engineering αξιοποιεί τη δύναμη του νερού για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από βιομηχανικά απόβλητα με τη χρήση μηχανήματος που έχει κατασκευάσει το οποίο ονομάζεται «υδροθερμικός επεξεργαστής» (hydrothermal processor).

Μέσα σε αυτόν τον επεξεργαστή μπορούν να τοποθετηθούν διαφόρων ειδών απόβλητα, όπως για παράδειγμα οι πλαστικές συσκευασίες -μαζί με τα ληγμένα τρόφιμα- που φαίνονται στη σχετική φωτογραφία, αλλά και άλλα υλικά ταυτόχρονα όπως είναι το χρησιμοποιημένο χαρτί.

Έπειτα ο επεξεργαστής χρησιμοποιεί υψηλές θερμοκρασίες και νερό υπό πίεση και μετατρέπει τα σκουπίδια σε ένα υγρό, το οποίο μπαίνει με τη σειρά του σε ένα δοχείο ζύμωσης. Εκεί με τη βοήθεια μικροοργανισμών το υγρό μετατρέπεται σε αέριο, το οποίο αποτελείται κυρίως από μεθάνιο και το μεθάνιο αξιοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του ίδιου του εργοστασίου.

carandmotor

……………………

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο