Ελλάδα Κοινωνία Υγεία

Σε εφαρμογή τα απογευματινά χειρουργεία – Από 300 έως 2.000 ευρώ το “νόμιμο φακελάκι”!

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων που υπογράφεται από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά.

«Με σχέδιο και όραμα για την υγειονομική μετάβαση στην Υγεία του αύριο, εισάγουμε το θεσμό των απογευματινών χειρουργείων με στόχο, από τη μία να μειώσουμε τις λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν και από την άλλη να αυξήσουμε τα εισοδήματα των γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο εξής, χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν από μήνες έως χρόνια να χειρουργηθούν, θα μπορούν να βρουν διέξοδο στα απογευματινά χειρουργεία με κόστος πολύ χαμηλότερο από μια ιδιωτική κλινική. Πιστεύω πολύ σε αυτό το μέτρο και θεωρώ ότι θα ”αγκαλιαστεί” αμέσως και από το προσωπικό των νοσοκομείων και από τους ασθενείς. Συνεχίζουμε σταθερά στις μεταρρυθμίσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις σημείωσε ότι τα απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε, ;από την πλευρά του, πως «τα απογευματινά χειρουργεία, σύστημα που εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου αναμονής και να ενισχύσουν τις αμοιβές του προσωπικού του ΕΣΥ. Με διαφάνεια και έλεγχο, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, δίνουμε μία επιπλέον επιλογή στους συμπολίτες μας αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες του ΕΣΥ. Στόχος μας είναι να εξυπηρετηθούν άμεσα και αποτελεσματικά όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας λαμβάνοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Η χρηματοδότηση 60 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πραγματοποίηση πάνω από 50.000 χειρουργείων που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και μήνες καθώς και η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων αποτελούν ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Όπως είχαν ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Υγείας, οι επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες. Για πολύ μικρή επέμβαση 300 ευρώ, για μικρή 500 ευρώ, για μεσαία 900 ευρώ, για μεγάλη 1.200 ευρώ, για βαριά 1.600 ευρώ και για εξαιρετικά βαριά 2.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις αμοιβές της χειρουργικής ομάδας που θα διενεργεί χειρουργεία εκτός του τακτικού ωραρίου, ο χειρουργός Α’ ή Συντονιστής Διευθυντής θα λαμβάνει από 125 ευρώ για πολύ μικρή επέμβαση έως 1.000 ευρώ για εξαιρετικά βαριά επέμβαση. Ο Διευθυντής ή Αναπληρωτής Καθηγητής θα αμείβεται με 110 ευρώ για πολύ μικρά χειρουργεία έως 900 ευρώ για εξαιρετικά βαριά, ενώ το εύρος για τους επιμελητές και Επίκουρους Καθηγητές κυμαίνεται από 105 ευρώ έως 850 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στους αναισθησιολόγους, η αμοιβή τους για πολύ μικρή επέμβαση διαμορφώνεται στα 90 ευρώ, για μικρή στα 155 ευρώ, για μεσαία στα 245 ευρώ, για μεγάλη στα 350 ευρώ, για βαριά στα 400 ευρώ και για εξαιρετικά βαριά στα 450 ευρώ.

Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με 15 ευρώ έκαστος ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο. Σε περίπτωση που οι οφειλόμενες αμοιβές του ιατρικού και λοιπού προσωπικού υπερβαίνουν ανά χειρουργείο το συνολικό ποσό που καταβάλλει ο ασθενή, αυτές αναπροσαρμόζονται αναλογικά μέχρι του ύψους του καταβαλλόμενου από τον ασθενή ποσού.

Οι γιατροί αντέδρασαν και αντιδρούν μπροστά σ’ αυτό το επιπλέον χτύπημα που δέχεται η δημόσια υγεία. Θυμίζουμε πως στο ΤΡΡ είχε μιλήσει σχετικά ο γγ της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου. «Νομιμοποιούμε το φακελάκι αντί να πετάξουμε έξω τους επίορκους» λέει χαρακτηριστικά και σχολιάζει πως δεν πρόκειται για πρωτοτυπία του κ. Γεωργιάδη. «Αυτά τα έλεγε από τον Φεβρουάριο του 2022 η κα. Γκάγκα σε περιφερειακά κανάλια στη Βόρεια Ελλάδα. Έλεγε με φυσικότητα ”τι να κάνουμε, ο κόσμος θέλει να ανταμείψει τον χειρουργό, γι’ αυτό να καθιερώσουμε τα απογευματινά χειρουργεία”. Να νομιμοποιήσουμε δηλαδή αυτή την ”ανταμοιβή”. Αντί να πατάξουν τη διαφθορά, τη νομιμοποιούν».

thepressproject

…………………….

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας