Γράμματα & Τέχνες Θέατρο Πολιτισμός Τοπικά

Ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου & Τεχνών Βέροιας έδωσε το φετινό του καλλιτεχνικό “παρών” με μια κωμωδία ανατροπών, που καταχειροκροτήθηκε

Συνήθως η κωμωδία των ημερών μας βγάζει εύκολο γέλιο. Οι θεατές είναι τόσο πιεσμένοι από τη σκληρή καθημερινότητα, που θέλουν οπωσδήποτε να γελάσουν. Κι αυτό γίνεται τις περισσότερες φορές με χοντροκομμένες παραστάσεις κωμωδίας. Και μιλάμε πάντα για το κείμενο.

Κωμωδία, όμως, σημαίνει λεπτό χιούμορ, λόγο ιδιαίτερα επεξεργασμένο – και γι’ αυτό δυσκολότερο – και κατάδειξη καταστάσεων που χρήζουν ανάδειξης και τις ζούμε καθημερινά.

Οι Πατελιέ-Ντελαπόρτ,  που έγραψαν το έργο, που έγινε ταινία με τον τίτλο“Για όλα φταίει τ’ όνομα” ,διασκευάστηκε και έγινε θεατρικό έργο, που ανέβηκε χθες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας  από τον Όμιλο Φίλων Θεάτρου & Τεχνών σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσικάρα και είχε τις προδιαγραφές που κάνουν πετυχημένη μια κωμωδία.

Δυο μικροαστικές οικογένειες στη Γαλλία του σήμερα αποκαλύπτουν τα εσώτερά της η κάθε μια, καθώς ο αγαπημένος ανύπαντρος φίλος τους αποτελεί τον αναπάντεχο καταλύτη για τις αποκαλύψεις, που θα ακολουθήσουν.

Πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα και των δύο οικογενειών κρύβονται καλά κρυμμένα μυστικά, που αποκαλύπτονται σταδιακά, για να καταλήξουν σε μια απρόσμενη έκρηξη.

Η πορεία, όμως, μέχρι να αρχίσουν οι σταδιακές ανατροπές γίνεται μέσα από μια καθαρά κωμική γραμμή, που αναπτύσσεται με έξυπνο και χαριτωμένο λόγο. Χιούμορ λεπτό.

Η ένσταση, που θα είχε κανείς για το πρώτο μέρος του έργου, με το παιχνίδι των λέξεων του προτεινόμενου ονόματος, είναι πως ίσως ήταν παραφορτωμένο, κουράζοντας το θεατή μέχρι να φτάσει στις ανατροπές.

Το σκηνικό της Ισαβέλλας Κωνσταντούδη και η ενδυματολογική της θεώρηση καθρέφτιζαν εύστοχα τον μικροαστικό χώρο των δρωμένων με την αντίστοιχη μουσική να προδιαθέτει το θεατή με διάχυτο γαλλικό άρωμα.

Η φωνή του Δημήτρη Μαυρόπουλου, που ακουγόταν στον πρόλογο, βοηθούσε εξαιρετικά στο στήσιμο των χαρακτήρων, ώστε να κερδίσει ο θεατής χρόνο στην αποτίμησή τους στην πορεία, αλλά βοηθούσε έξυπνα και στον επίλογο.

Ο Βασίλης Τσικάρας, που σκηνοθέτησε την παράσταση, κράτησε σωστά τις  εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό των εξελισσόμενων καταστάσεων, κινώντας τους ηθοποιούς του πάνω σε μια γόνιμη κατευθυντήρια γραμμή.

Το πρώτο ζευγάρι, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, διανοούμενος Πιερ και η αφοσιωμένη του σύζυγος δασκάλα γλώσσας και προπαντός νοικοκυρά Ελισάβετ είναι η κλασική εικόνα ευτυχισμένου ζευγαριού, που όλοι ζηλεύουν. Είναι, όμως, έτσι;

Ο καλεσμένος σε… μαροκινό(!) δείπνο οικογενειακός φίλος, έξοχος μουσικός, ο πάντα μοναχικός Κλωντ, τι κρύβει;

Και ο πληθωρικός, ωραίος και λεφτάς μεσίτης, που περιμένει παιδί από την ωραιότατη σύζυγό του, ο Βανσάν, πώς καταφέρνει με το κακώς εννοούμενο χιούμορ του να τους αναστατώσει όλους, βάζοντας δυναμίτη στα θεμέλια φιλίας και οικογένειας;

Και η ωραιοτάτη Άννα, η εγκυμονούσα τον μικρό Ανρί, μοντέλο, τι ρόλο θα παίξει στην ατράνταχτη οικογενειακή ευτυχία;

Πειστικότατος ο  Νίκος Ψυχαράκης στο ρόλο του Πιερ, με όλα τα χαρακτηριστικά του διανοούμενου, που κρύβει όμως τις όποιες ελλείψεις του πίσω από τον τίτλο του.

Εξαιρετική η Όλγα Παπαδοπούλου στο ρόλο της Ελισάβετ, κοινώς Μπαμπού, “κουρδισμένη” νοικοκυρά και μητέρα, δοσμένη στην οικογένεια, που, όμως, θα ήθελε κι αυτή λίγο χώρο, για ν’ αναπνεύσει, στη σκιά πάντα του άντρα της.

Πειστικός και ο Δαμιανός Οικονομίδης στο ρόλο του “γεφυροποιού” Κλωντ, που σε κάποια στιγμή εξομολογείται τα “μη αποδεκτά” και τινάζει  στον αέρα τα πάντα!

Πληθωρικός στο ρόλο του Βανσάν ο Άρης Ορφανίδης, εξαιρετική επιλογή και εμφανισιακά και φωνητικά, με πολλές και ιδιαίτερες αποχρώσεις ερμηνευτικές στο στήσιμο του χαρακτήρα.

Και τελευταία στη σειρά εμφάνισης στο έργο η Δέσποινα Γιάκογλου, ερμηνεύοντας το ρόλο της Άννας, διαθέτοντας και την αντίστοιχη ομορφιά ενός μοντέλου, το οποίο υποδύεται, και φυσικά και με τα ανάλογα … κουσούρια του ρόλου.

Οι ηθοποιοί είναι ερασιτέχνες και η παράσταση δουλεύτηκε για μήνες, χωρίς να αφήνει εμφανή κενά. Το αντίθετο! Οι άνθρωποι του Ομίλου έχουν ένα όραμα και συσπειρώθηκαν γύρω από μια ιδέα, να δώσουν κι αυτοί το δικό τους παρών στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης. Και το κατάφεραν!

ΥΓ: Προλόγισαν εκ μέρους του Ομίλου ο Προεδρος Άρης Ορφανίδης, δίνοντας το στίγμα της παράστασης και εκ μέρους του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης “Έρασμος” ο Μιχάλης Λιάγκος, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται στις 8 Μαΐου και η παράσταση με τα μηνύματά της την άγγιζε.

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο