Συν & Πλην Σχόλια Τοπικά

Αναρίθμητοι οι επισκέπτες στο Ανάκτορο του Φιλίππου! Αλλά…

Απέραντος ο θαυμασμός όλων για το αναστηλωμένο Ανάκτορο του Φιλίππου στις Αιγές και βαθύτατη η  εκτίμηση για όσους εργάστηκαν, ώστε να αποδοθεί το Ανάκτορο και στους Έλληνες και στον Κόσμο, ως μια ιστορική και πολιτιστική παρακαταθήκη.

Υπάρχει, όμως ένα “αλλά”… Αυτό της ανάβασης, της πρόσβασης στο χώρο.

Μεσημέρι Κυριακής και οι επισκέπτες που ανέβαιναν και κατέβαιναν στο δρόμο, για και από το Ανάκτορο, ήταν αναρίθμητοι. Και άκουγες συνεχώς φράσεις ελληνικές, καθώς διασταυρωνόσουν μαζί τους! Τι θαύμα!

Πάντα στα διάφορα μουσεία της Ελλάδας, εκτός Ημαθίας, άκουγες λέξεις ξένες, σχεδόν αποκλειστικά. Κι αναρωτιόσουν “Μα, τους Έλληνες δεν τους ενδιαφέρουν οι αρχαιότητές μας, το παρελθόν, ο πολιτισμός μας;”

Σήμερα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο! Έλληνες πάρα πολλοί, αμέτρητοι! Ίσως βοηθούσε και το ότι δεν υπήρχε εισιτήριο. Και οι Έλληνες, που ήταν δίπλα σου, σχολίαζαν συνεχώς ανεβαίνοντας. Και δεν είχαν άδικο.

Ο  αυτοκινητόδρομος για το Ανάκτορο, που περνά μέσα από το χωριό της Βεργίνας δεν είναι απλά κακός. Είναι απαράδεκτος. Το οδόστρωμα, άθλιο, δεν μπορεί να οδηγεί σ’ έναν τόσο λαμπρό χώρο υποδοχής. Και συνεχίζεις από ένα σημείο με τα πόδια. Έκπληξη! Τα νερά  της βροχής, που  έπεφτε μέρες τώρα, σχηματίζουν στη διαδρομή τέτοια λάσπη, που βουλιάζεις ή γλιστράς. Εικόνα απαράδεκτη! Τι θα κόστιζε μια πρόχειρη, έστω, τεχνική αντιμετώπιση από τους αρμόδιους – μέχρι να γίνει μονιμότερη – ώστε να μη μειώνεται η εντύπωση που προκαλεί το ίδιο το Ανάκτορο;

Για κάποια χρήματα – δεν είμαστε ειδικοί να το εκτιμήσουμε – κερδίζεις τις εντυπώσεις, ή τις  χάνεις. Και δε σε συμφέρει να τις χάσεις, όταν έχεις να επιδείξεις ένα τέτοιο μνημείο!

Από τον ίδιο δρόμο ανέβηκαν στο Ανάκτορο την ημέρα των εγκαινίων ο Πρωθυπουργός και οι συν αυτώ; Εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως  τίποτα δεν πρέπει να μειώνει τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα που προκαλεί ένα μνημείο σαν το Ανάκτορο του Φιλίππου!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

Αιγές: Ανηφορίζοντας για μια ακόμη φορά στο Ανάκτορο του Φιλίππου

banner-article

Ροη ειδήσεων