Βέροια Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Βέροια: Παρουσιάστηκαν τα πρακτικά του 48ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων

Ένας  πολύτιμος τόμος για τα ιστορικά γεγονότα που πραγματεύεται είναι ο τόμος των πρακτικών του 48ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη Βέροια, με θέμα “Ελληνοτουρκικός Πόλεμος 1919-1922. Από τη Μεγάλη Ιδέα στη Μικρασιατική Τραγωδία.’’

Το βιβλίο σε μια καλαίσθητη έκδοση, που επιμελήθηκαν η Ευγενία Καβαλλάρη και η Ελένη Γερούση, εκδόθηκε από τις εκδόσεις Super Cource και παρουσιάστηκε στον Πολυχώρο “Ελιά” της Βέροιας από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας και τις εκδόσεις.

Μίλησαν γι’ αυτό Η Ευγενία Καβαλλάρη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας και μέλος του ΕΣ της ΠΕΦ, ο Αντώνης Καλόβουλος, μέλος του ΔΣ της ΠΕΦ και η  Ελένη Γερούση, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που αποτελεί σημαντική συμβολή στην επιστημονική προσέγγιση, ανάλυση και ερμηνεία της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της καταστροφής που επακολούθησε.

Η Ευγενία Καβαλλάρη, που μίλησε πρώτη, ξεκίνησε με ευχαριστίες στο Δήμο Βέροιας και στην ΚΕΠΑ για τη στήριξη του Συνεδρίου, αλλά και ιδιαίτερα στον Γεράσιμο Καλλιγά, που οι εκδόσεις του Super Cource, ανέλαβαν την έκδοση του βιβλίου.

Ο Γεράσιμος Καλλιγάς, συνδιοργανωτής στην εκδήλωση, είπε χαρακτηριστικά πως από τη μια η συγκεκριμένη έκδοση ήταν γι’ αυτόν φόρος τιμής στους Μικρασιάτες γονείς του κι από την άλλη το ίδιο το Συνέδριο, το οποίο παρακολούθησε, ήταν γι’ αυτόν πηγή γνώσης σημαντικής.

Η Ευγενία Καβαλλάρη, συνεχίζοντας,  έδωσε του άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε το βιβλίο, όπως:

Τους παράγοντες που οδήγησαν στον πόλεμο, το διεθνές πλαίσιο της εποχής, τους πολιτικούς ανταγωνισμούς, τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, τα πολιτικά πάθη, την οδύνη του ξεριζωμού, τη δημοσιογραφία της εποχής, τις σχέσεις γηγενών και προσφύγων, την αποκατάσταση προσφύγων, την αποτύπωση της τραγωδίας στην Τέχνη, την επίδραση της κουλτούρας των προσφύγων, την αναπαράσταση γεγονότων σε σχολικά εγχειρίδια, τι προβάλλεται, τι αποσιωπάται…

Πολύπλευρη, πολυφωνική, συλλογική δουλειά χαρακτήρισε η Ευγενία Καβαλλάρη το βιβλίο, μακριά από μισαλλοδοξίες.

Ο Αντώνης Καλόβουλος, περισσότερο διεξοδικός, ως κεντρικός ομιλητής, ξεκίνησε από την απόφαση της ΠΕΦ να τιμήσει τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με ένα συνέδριο  65 εισηγήσεων.

Στόχος, εκτός από τον επετειακό χαρακτήρα, ήταν να φωτιστούν πολλές πλευρές του θέματος μέσα από τη διαλεκτική εξέλιξη της Ιστορίας.

Με λεπτομερή  αναδρομή στα αίτια που οδήγησαν στον πόλεμο και στην μετέπειτα τραγωδία, φώτισε το ρόλο της αστικής τάξης, που και στην Ελλάδα αλλά και Έξω ήθελε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της μ’ αυτόν τον πόλεμο.

Εθνικός Διχασμός, με βασιλόφρονες και βενιζελικούς, μεταστροφή των Αγγλογάλλων προς την Τουρκία, άρνηση του ΣΕΚΕ να υπηρετήσει την εκστρατεία, ήττα, καταστροφή με φυσικό επακόλουθο  τους πρόσφυγες και φοβερό στεγαστικό και  επισιτιστικό πρόβλημα, σχέσεις γηγενών και προσφύγων σε συνεχή ένταση, απώλεια και Ανατολικής Θράκης.

Τα γεγονότα επηρέασαν και την Τέχνη, Πεζογραφία, ποίηση και Κινηματογράφο, δίνοντας σημαντικά δείγματα καλλιτεχνικής γραφής.

Η Ελένη Γερούση, εκπροσωπώντας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κοζάνης, έθεσε στη δική της εισήγηση ενδιαφέροντα ερωτήματα.

Πώς μαθαίνουμε Ιστορία;. Είναι η Ιστορία του σχολείου η πιο έγκυρη; Ποιοι είναι οι τρόποι εκμάθησης. Τυπική και άτυπη εκπαίδευση. Οικογενειακή και κοινωνική μνήμη.

Αποφυγή του σχολείου να θίξει δύσκολα ζητήματα. Καθορισμός του παρελθόντος από την οπτική ματιά του παρόντος, (παράδειγμα Ολοκαύτωμα και Αποικιοκρατία ή Συμφωνία Πρεσπών).

Πώς διδάσκεται η Ιστορία; Πρέπει να απελευθερωθούμε από το παρελθόν;

Σκοπός της Ιστορίας η καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης ή η καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης και της κριτικής σκέψης;

“Η εκπαίδευση πρέπει ν’ αλλάξει. Πολυπολιτισμικές οι κοινωνίες μας, έντονη η διαφορετικότητα. Η ίδια η εποχή επιβάλλει σημαντικές διαφοροποιήσεις!” κατέληξε η Ελένη Γερούση.

Ακολούθησε συζήτηση με αφορμή τις εισηγήσεις.

…………..

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων