Βέροια Πολιτική Ρεπορτάζ Τοπικά

Βέροια: Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος της Νέας Αριστεράς σε ανοιχτή συζήτηση / Προτάσεις – σχεδιασμός

Πρώτη εμφάνιση στη Βέροια για τη Νέα Αριστερά, με εκπροσώπησή της από ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, τον νυν βουλευτή της Α’ Αθηνών, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Προλόγισαν στη συνάντηση, που έγινε στον “Παπαγάλο”, η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου και ο Βεροιώτης δικηγόρος Θεσσαλονίκης Γιάννης Λαζόπουλος.

Η Φρόσω Καρασαρλίδου αιτιολόγησε τη δύσκολη αλλά γενναία απόφασή της να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο πολιτικός χώρος της Αριστεράς βιώνει μια  ανησυχητική πραγματικότητα, που μόνο με την εμφάνιση ενός νέου πολιτικού φορέα είναι αναστρέψιμη.

“Εκπροσωπούμε το καινούριο, αυτούς που αντιστέκονται, εκπροσωπούμε τους αόρατους συμπολίτες μας” είπε χαρακτηριστικά η Φρόσω Καρασαρλίδου.

Ο Γιάννης Λαζόπουλος, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, αναφέρθηκε στην πολιτική κρίση που βιώνει η χώρα, με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ειδικά στην Οικονομία, την Παιδεία και στο Αγροτικό, δηλώνοντας:

“Η κοινωνία έχει ανάγκη την υπεύθυνη Αριστερά. Η προσπάθειά μας είναι δύσκολη, αλλά αισιόδοξη.”

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με τη φράση “Χρειάζεται απόφαση και αγώνας” ξεκίνησε,  θυμίζοντας το περυσινό κίνημα των καλλιτεχνών και συνδέοντάς το με το φοιτητικό κίνημα και το κίνημα των αγροτών φέτος.

“Είμαστε πάλι στους δρόμους, για να μην μετατραπεί το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο. Υφίσταται τεράστιο κενό πολιτικής εκπροσώπησης σήμερα” υπογράμμισε.

Επισημαίνοντας ότι ο κόσμος απογοητευμένος στρέφεται κι εδώ στην ακροδεξιά, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έδειξε ποια πρέπει να είναι κατεύθυνση αντιμετώπισης της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χαρακτήρισε λάθος το να πιστεύει κανείς ότι ο πλούτος μοιράζεται από την κυβέρνηση σε πέντε μεγαλοοικογένειες ή μεγαλοεπιχειρήσεις και αποκάλυψε πως υπάρχει μια ολόκληρη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, που τρέφεται από αυτήν την εύνοια, απαριθμώντας όσους την αποτελούν.

“Εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε και να εκπροσωπήσουμε τους μισθωτούς εργαζόμενους, που αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού. Πρέπει να ξαναφέρουμε τη μισθωτή εργασία στο προσκήνιο. Ειδικά οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια αντιμετωπίζουν συνθήκες γαλέρας. Επιπλέον οι αυτοαπασχολούμενοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες άθλιες οικονομικές συνθήκες.

Η φορολογική πολιτική είναι ένα επιπλέον ζήτημα, μείζον ζήτημα, και πρέπει σε όλα αυτά τα φλέγοντα θέματα η αναφορά μας να είναι σαφής. Δεν μας ενδιαφέρει το θολό ψάρεμα στο μεσαίο χώρο, πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι.

Οι άξονές μας πρέπει να είναι:

Κοινωνική δικαιοσύνη. Αντιμετώπιση της ακρίβειας με γενναία αύξηση μισθών και έλεγχο του πληθωρισμού και της απληστίας των καρτέλ. Δεν μπορεί να θησαυρίζουν οι τράπεζες και τα διυλιστήρια, ενώ ο λαός πεινάει.

Κοινωνικό κράτος. Το ΕΣΥ  καταρρέει και οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση. Οι 30.000 υποψήφιοι, που πετάχτηκαν έξω με τη βάση εισαγωγής, θα κατευθυνθούν τώρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η στεγαστική κρίση ταλανίζει τους Έλληνες. Δεν υπάρχει  χώρα που να δίνει ο νοικιαστής τα μισά του χρήματα στο νοίκι. Πρέπει να απαγορευτεί σε εταιρείες να κατέχουν air BNB. Επιπλέον απαραίτητο να καταργηθεί η Colden Visa του Μητσοτάκη.

Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Πρόβλημα άμεσο άρδευσης για τους αγρότες. Μετάβαση σε μη ορυκτά καύσιμα.

Η υπόθεση των Τεμπών, η υπόθεση των υποκλοπών, οι αγωγές κατά δημοσιογράφων, καταδεικνύουν την έλλειψη Δημοκρατίας.

Το Συνέδριο της “Λασπολογίας” κατέδειξε τις δικές μας θέσεις.

Μ’ αυτό το πρόγραμμά μας θα δώσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών, προχωρώντας σε συστηματική οργάνωση του χώρου της Νέας Αριστεράς.

Η Νέα Αριστερά μπορεί να πατάει στα πόδια της και να κερδίζει αγώνες. Αυτός ο αγώνας θα είναι ο πιο όμορφος αγώνας!” ολοκλήρωσε.

……………

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων