Βέροια Εργασιακά Κοινωνία Οικονομία Τοπικά

Η ομιλία του Νίκου Νατζμέ Πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», στο χθεσινό απεργιακό συλλαλητήριο της Βέροιας

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, αγρότες, επαγγελματίες, νεολαίοι,

Πέρυσι τέτοια μέρα δώσαμε έναν όρκο πως δεν θα ξεχάσουμε τους ανθρώπους μας που δολοφονήθηκαν στα Τέμπη. Πως δεν θα επιτρέψουμε να κρυφτούν οι ένοχοι και οι αιτίες και πως θα γίνουμε η φωνή τους.

Σήμερα έναν χρόνο μετά πάνω από 260 εργατικά σωματεία , 19 Ομοσπονδίες  , σωματεία του Δημοσίου, 35 εργατικά Κέντρα ,  αγροτικοί σύλλογοι τηρούμε τον όρκο που δώσαμε με μια σπουδαία , μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση .

Θα πάρουμε εκδίκηση γ΄ αυτούς που δεν έστειλαν ποτέ μήνυμα ότι έφτασαν. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους με τις πολιτικές τους δολοφόνησαν 57 ανθρώπους μας.

Και ας έκλεισε άρον άρον η εξεταστική επιτροπή από την κυβέρνηση της ΝΔ. Εμείς καταφέραμε πέρισυ με τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες μας να μην χρεωθεί το έγκλημα σε ένα ανθρώπινο λάθος. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε , το δρόμο του αγώνα.

Δεν δεχόμαστε οι ζωές μας να παίζονται στη ρουλέτα των κερδών. Το σύνθημα τα κέρδη τους οι ζωές μας είναι ακόμα πιο επίκαιρο. Το μαρτυρούν οι 178 δολοφονημένοι συνάδελφοι μας στους χώρους δουλειάς το 2023, 1 κάθε 2 μέρες γιατί τα μέτρα ασφαλείας κοστίζουν .

Το μαρτυρούν οι νεκροί από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες γιατί τα μέτρα πρόληψης κοστίζουν και αυτά.

Το μαρτυρούν τα νοσοκομεία του νομού μας , τα ΚΥ που δουλεύουν οριακά χάρη στην αυτοθυσία των υγειονομικών . Η προκλητική εφαρμογή των επι πληρωμή απογευματινών χειρουργείων  και ιατρείων , οι αυξήσεις στις συνταγογραφήσεις τα φάρμακα κα χρειάζεται να αποτελέσουν αιτία πολέμου . Αυτό επιβεβαιώνει η κυνική δήλωση του Γεωργιάδη ότι η υγεία του λαού ”

είναι ένα ρίσκο”.

Συναγωνιστές λέμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ .

Παίρνουμε τη κατάσταση στα χέρια μας για να ανασάνουμε από την ακρίβεια , για την υπεράσπιση του εισοδήματος μας . Γιατί η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα των χαμηλών μισθών προς όφελος των κερδών των λίγων .

Γιατί είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση , της νέας ΚΑΠ και όλων αυτών των εύλογων Ευρωπαϊκών πρακτικών που μας τσαμπουνάνε όλοι όσοι κυβέρνησαν και οι άλλοι που έχουν σηκώσει τα χέρια τους και ψήφισαν αυτές τις κατευθύνσεις , όσο και αν φωνάζουν τώρα.

Γιατί για κάθε ακριβή τιμή στο ράφι των σούπερ μάρκετ , αντιστοιχεί μια τιμή ξεκληρίσματος των βιοπαλαιστών αγροτών , ενώ για κάθε σακί πανάκριβο λίπασμα αντιστοιχεί και ένα τσακισμένο εργασιακό δικαίωμα στα εργοστάσια που τα παράγουν.

Για κάθε λίτρο πανάκριβου  πετρελαίου θέρμανσης για το λαό  η στο τρακτέρ του αγρότη αντιστοιχεί το σχεδόν τζάμπα πετρέλαιο για τα πλοία των ζάπλουτων εφοπλιστών.

Πριν δέκα χρόνια στην καπιταλιστική κρίση μας έλεγαν ότι δεν μπορούν να ζήσουν οι άνεργοι και να κάνουμε υπομονή για καλύτερα χρόνια . Τώρα στην καπιταλιστική ανάπτυξη ομολογούν ότι δεν μπορούν να ζήσουν και αυτοί που δουλεύουν. Πάνω από τους μισούς εργαζόμενους έχουν μισθό κάτω από 800 ευρώ τη στιγμή που οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα τσέπωσαν 25 δις κέρδη . Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται και τρεις βιομηχανίες κομπόστας στο νομό μας. Να λοιπόν ποιά είναι η ανάπτυξη τους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η μόνη ανάσα για την ακρίβεια είναι Συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς , αυξήσεις ουσιαστικές , επαναφορά των κλεμμένων τριετιών , των δώρων στο δημόσιο και στους συνταξιούχους με σταθερή και μόνιμη δουλειά και όχι συνεχή ομηρία όπως οι συμβασιούχοι στα νοσοκομεία , οι εργολαβικοί , οι εργαζόμενοι στις προσφυγικές δομές που δεν παίρνουν ούτε 700 ευρώ.

Σήμερα από αυτή τη μεγάλη κινητοποίηση αποδεικνύουμε , παίρνοντας και εμείς δύναμη ότι η ελπίδα , η αντιπολίτευση βρίσκεται στη δική μας οργάνωση , την ενότητα , τα δυνατά σωματεία , τη συμμετοχή της νεολαίας.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζήσουμε πολύ καλύτερα από τους προγόνους μας και όχι να ζουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας χειρότερα . Δεν γίνεται να υπάρχει αυτή η κατάσταση στα σχολεία , το νοσοκομεία , το σιδηρόδρομο που ένα χρόνο μετά τα Τέμπη να φτάνουμε να κινδυνεύουμε με νέα εγκλήματα όπως έγινε πριν μια βδομάδα στην Αλεξάνδρεια όταν δεν κατέβηκαν οι μπάρες στην διάβαση, και την ίδια στιγμή να δίνουμε 7 δις για το ΝΑΤΟ και πολεμικές αποστολές όπως είναι το απόπλου της φρεγάτας ΥΔΡΑ για την Ερυθρά Θάλασσα .

Απαιτούμε να γυρίσει πίσω η φρεγάτα , κανένας στρατιωτικός , ούτε μια σφαίρα έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας! Δεν θα δεχτούμε να μπαίνει η χώρα μας στο στόμα του λύκου , τα παιδιά μας να γίνουν κρέας στα κανόνια των λίγων για τα συμφέροντα των εφοπλιστών . Να κλείσουν όλες οι βάσεις θανάτου που αξιοποιούνται για το αιματοκύλισμα των λαών. Τέτοια θέλουν να κάνουν και στην Αλεξάνδρεια με τον ερχομό των Αμερικάνικων ελικοπτέρων .

Πληρώσαμε ήδη ακριβά στο νομό το Ρώσικο εμπάργκο , δεν αντέχουμε νέα ενδεχόμενη εκτίναξη της ακρίβειας για τους ανταγωνισμούς των ομίλων. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης . Να σταματήσει εδώ και τώρα η σφαγή . Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 67!

Συνάδελφοι

Σήμερα καταφέραμε να απεργήσει εργατόκοσμος παρά την προσπάθεια που έκανε η ΓΣΕΕ να μην κουνηθεί φύλλο και μιλάει για απεργία κοντά στο Πάσχα. Σ’ αυτή τη προσπάθεια βρήκε στήριγμα στα εργατικά κέντρα της Βέροιας και της Αλεξάνδρειας .

Τα πράγματα είναι απλά. Οι ζωές μας έχουν αξία και δεν θα περιμένουμε την δευτέρα παρουσία της ανάπτυξης των λίγων που δήθεν θα κερδίσουμε όλοι μας.  Εδώ και τώρα πρέπει να συνενωθούν όλες οι φλόγες της αντίστασης και να φωτίσουν το δρόμο του λαού για ένα καλύτερο αύριο για ένα καλύτερο τώρα.

Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ , του ΠΑΣΟΚ , ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ . Παλεύουμε για αυξήσεις στους μισθούς για 900 ευρώ κατώτατο μισθό . Απαιτούμε άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια .

Κλιμακώνουμε με απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές πάλης στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς . Προετοιμάζουμε τις επόμενες Πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες , τόσο στις 17 Απρίλη όσο και την Πρωτομαγιά που η κυβέρνηση έτρεξε να μετακινήσει ως αργία. Δυναμώνουμε τα σωματεία μας με νέες εγγραφές και νέο κόσμο στη μάχη.

Απαιτούμε από τη κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο έκτρωμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση . Στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών , και τα δίκαια αιτήματα τους,  όπως έγινε στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα , που έδειξε τη δύναμη του Πανελλαδικού συντονισμού και της ενότητας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα ασφαλείς συγκοινωνίες και μεταφορές για το λαό. Να παρθούν όλα τα μέτρα που ζητούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ .

Οι αγώνες από τη χώρα μας και όλη την Ευρώπη μας γεμίζουν με αισιοδοξία

Σ’ αυτό το δρόμο συνεχίζουμε . Ούτε λεπτό για χάσιμο Τώρα με ακόμα μεγαλύτερη ορμή μπαίνουμε μπροστά . Πολλά περνάνε από τη δική μας δράση.

Θα νικήσουμε

Βέροια – Τέμπη / Ποτάμι ο κόσμος απαίτησε: Τις ΖΩΕΣ μας, ΟΧΙ τα ΚΕΡΔΗ σας!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας