“Γενικευμένη κατήφεια στο δυτικό φιλο-ουκρανικό μπλοκ για την εξέλιξη των εχθροπραξιών” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας
Μετά την πτώση της Αβντίιβκα, που αποτέλεσε μεγάλο ψυχολογικό σοκ για τους Ουκρανούς και συνοδεύτηκε από τον θάνατο χιλιάδων στρατιωτών και την αιχμαλωσία εκατοντάδων ακόμη, η ρωσική προέλαση συνεχίζεται στα δυτικά της πόλης. Με στόχο την τόνωση του ηθικού των Ουκρανών επισκέφθηκαν το Κίεβο τέσσερις δυτικοί ηγέτες
Γιώργος Τσιάρας
Με απαισιοδοξία για το μέλλον και γενικευμένη κατήφεια υποδέχτηκαν τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης τα περισσότερα δυτικά ΜΜΕ, καθώς η πρόσφατη απώλεια της στρατηγικής πόλης Αβντίιβκα και κυρίως το συνεχιζόμενο «μπλόκο» στην οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ δεν αφήνουν περιθώρια για ελπίδες μιας σύντομης ουκρανικής ανασυγκρότησης και πολύ περισσότερο μιας ουκρανικής νίκης.
Οι τίτλοι ακόμη και πιο των κραυγαλέα φίλο-ουκρανικών εφημερίδων και ιστότοπων μιλούν μόνοι τους: το βρετανικό BBC γράφει χαρακτηριστικά πως «δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή, οι εξαντλημένοι Ουκρανοί δεν το βάζουν κάτω», ενώ το Politico αναρωτιέται «Πώς η Δύση έχασε την Ουκρανία». Και οι New York Times στο βασικό «επετειακό» τους αρθρογραφούν πως «οι προβλέψεις είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξες: το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η Ουκρανία για το 2024, όπως λένε πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές, είναι απλά να κρατήσει τη σημερινή γραμμή άμυνας».
Τι συμβαίνει αλήθεια στα πολυάριθμα μέτωπα; Μετά την πτώση της Αβντίιβκα, που αποτέλεσε μεγάλο ψυχολογικό σοκ για τους Ουκρανούς και συνοδεύτηκε από τον θάνατο χιλιάδων στρατιωτών και την αιχμαλωσία εκατοντάδων ακόμη, η ρωσική προέλαση συνεχίζεται στα δυτικά της πόλης. Το απόγευμα του Σαββάτου οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν και από τους οικισμούς Λαστότσκινο και Σεβερνόε: σε συνδυασμό με την κατάληψη του χωριού Πόμπεντα, στο νότιο Ντονέτσκ, η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων απειλεί τον ουκρανικό έλεγχο της Νοβομιχαϊλόβκα και ανοίγει τον δρόμο για την περικύκλωση της ουκρανικής ομάδας στο Ουγκλεντάρ στα σύνορα Ζαπορόζια και Ντονέτσκ.
Αγρια μάχη γίνεται και για τον έλεγχο του χωριού Ραμπότινο, στον Νότο, όπου οι Ρώσοι ελέγχουν ήδη το νότιο τμήμα του οικισμού και βομβαρδίζουν ανηλεώς τις βόρειες γειτονιές του. Το Ραμπότινο αποτέλεσε ένα από τα ελάχιστα εδαφικά κέρδη των Ουκρανών στην αιματοβαμμένη αντεπίθεση-φιάσκο του περασμένου φθινοπώρου και για την κατάκτησή του χάθηκαν άδικα χιλιάδες ζωές, ενώ τα περίχωρά του έγιναν κυριολεκτικά νεκροταφείο αρμάτων και ΤΟΜΠ δυτικής κατασκευής.
Φυσικά και οι Ουκρανοί έχουν επιτυχίες, έστω και αν αυτές δεν μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στο μέτωπο: μάλιστα «γιόρτασαν» τη μαύρη γι’ αυτούς επέτειο με την κατάρριψη ενός γιγαντιαίου και πανάκριβου ρωσικού ιπτάμενου ραντάρ A-50, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο του 15μελούς πληρώματός του. Η αινιγματική κατάρριψη, που έγινε με άγνωστο ακόμη τύπο πυραύλου στον ρωσικό εναέριο χώρο, στην επαρχία Κρασνοντάρ, και σε βάθος 250 χιλιομέτρων από την πρώτη γραμμή, προβληματίζει έντονα τους Ρώσους, οι οποίοι πλέον φέρονται να διαθέτουν μόνο πέντε λειτουργικά ιπτάμενα ραντάρ αυτού του τύπου.
Πρόκειται για εξαιρετικά πολύτιμα αεροπλάνα, ανάλογα των δυτικών AWACS, που επιτρέπουν στον ρωσικό στρατό να συντονίζει ώς και δέκα μαχητικά-βομβαρδιστικά «κλειδώνοντας» ταυτόχρονα ώς και 250 στόχους σε μεγάλη απόσταση, αλλά και να επεκτείνει την εμβέλεια των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς όπως το S-400.
Φαινομενικά ανεπηρέαστος από τις αρνητικές ειδήσεις, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι υποδέχτηκε στο Κίεβο τέσσερις δυτικούς ηγέτες που ταξίδεψαν εκεί σε ένδειξη αλληλεγγύης και δήλωσε πως «θα νικήσουμε»: οι επισκέπτες ήταν η… συνήθης ύποπτη πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζορτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρου. Και σήμερα στο Παρίσι διοργανώνεται από τον Εμανουέλ Μακρόν διεθνής σύνοδος υποστήριξης για την Ουκρανία, στην οποία θα βρεθεί μεταξύ άλλων ηγετών και ο Ελληνας πρωθυπουργός.
«Ανεβασμένος» από όλες αυτές τις ολόψυχες αλλά… τζούφιες, όσον αφορά τις πραγματικές απαιτήσεις της Ουκρανίας, δηλώσεις στήριξης, ο Ζελένσκι επέμεινε πάντως στο αμερικανικό Fox News ότι η Ουκρανία σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας αντεπιθέσεις μέσα στο 2024 και ότι στόχος παραμένει η ανάκτηση όλων των εδαφών, ακόμα και της Κριμαίας… Οταν όμως ρωτήθηκε ποιο είναι το «Plan Β» σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν υπαναχωρήσει, ο Ζελένσκι εκνευρίστηκε και φάνηκε να «βραχυκυκλώνει» και ουσιαστικά απέφυγε την ερώτηση, ενώ όταν πιέστηκε να σχολιάσει τη βαριά ήττα στην Αβντίιβκα, την οποία μέχρι πρόσφατα ορκιζόταν πως θα κρατήσει πάση θυσία, είπε ότι δεν έχει και τόση σημασία καθώς είναι «μόνο μια πόλη ακόμα».