Εργασιακά Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Θεσσαλονίκη: «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί – τα κέρδη τους, οι ζωές μας»

“Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί – τα κέρδη τους, οι ζωές μας” ήταν το μήνυμα που έστειλαν με την αποψινή συγκέντρωση στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, μέλη σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων της πόλης.

Το σύνθημα αυτό αναρτήθηκε με γιγαντοπανό στην πρόσοψη του Σιδηροδρομικού Σταθμού καλώντας παράλληλα και στην απεργία στις 28/2 και στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Επίσης ανακοινώθηκε νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 28/2, στις 7 μ.μ., στο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη, και τη μεγάλη απεργία, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα απαιτώντας να αποδοθούν οι ευθύνες, να πληρώσουν οι ένοχοι. Δυναμώνουν την πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που γεννά νέα εγκλήματα!

Με συνθήματα όπως “στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί” που φώναζαν κυρίως οι φοιτητές, αλλά και “ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ το έγκλημα αυτό έχει ιστορία”, έδειξαν την απόφασή τους να βάλουν στο στόχαστρο την πολιτική που θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή στη λογική κόστους – οφέλους.

Εργαζόμενοι σιδηροδρομικοί μπήκαν στην κεφαλή της μαχητικής πορείας που πραγματοποιήθηκε γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό. Από την πίσω πλευρά των εγκαταστάσεων οι διαδηλωτές έφτασαν πάνω στις ράγες, φωνάζοντας “αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές”.

Εκεί πάνω στις ράγες, οι φοιτητικοί Σύλλογοι άπλωσαν ένα πανό που έγραφε “57 νεκροί – δεν ξεχνάμε αυτούς που δεν έφτασαν ποτέ!”. Στη συνέχεια πέταξαν κόκκινη μπογιά στις γραμμές του τρένου και απελευθέρωσαν 57 φαναράκια στον νυχτερινό ουρανό της πόλης, στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση χαιρέτησε η Νάσια Αγοραστού, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. “Η μέρα της απεργίας δεν επιλέχθηκε τυχαία, ούτε είναι μόνο συμβολική. Είναι καθολική απαίτηση των δεκάδων σωματείων της Θεσσαλονίκης που την οργανώνουν, καθολική διεκδίκηση του λαού και της νεολαίας: Να αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια και οι υπεύθυνοι της τραγωδίας. Να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται άμεσα στο έγκλημα. Να μπορεί ο λαός να ταξιδεύει με σύγχρονα, ασφαλή και φτηνά τρένα, να μην τρέμει το φυλλοκάρδι του για το αν και πότε θα συμβεί το κακό.

Οι διεκδικήσεις αυτές έρχονται σε σύγκρουση με την προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση, με τις πλάτες των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, για να βγάλουν λάδι την πολιτική της “απελευθέρωσης” και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, την οποία υπηρέτησαν διαχρονικά, υλοποιώντας στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ”, είπε.

Ο Μάριο Ζούρκα, από την Επιτροπή Αγώνα Μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης της Hellenic Train, κατήγγειλε την ξεδιάντροπη τροπή που πήρε η εξεταστική επιτροπή της βουλής για τα αίτια του δυστυχήματος. “Οχι μόνο προσβάλουν τη μνήμη των νεκρών μας, αλλά έτρεξαν άρον άρον να την λήξουν γιατί φοβούνται ακριβώς να μην ανάψει ξανά η φλόγα των Τεμπών”, είπε. Και πρόσθεσε: “Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο άλλωστε. Αυτό που ενώνει όλες τις κυβερνήσεις είναι η συνέπεια στην άσκηση της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και ανοίγματος του σιδηροδρόμου προς την εξυπηρετηση της κερδοφορίας λίγων”. Παρουσίασε τις διεκδικήσεις και ανέδειξε ότι “η υλοποίηση των αιτημάτων για έναν ασφαλή, φθηνό και σύγχρονο σιδηδόδρομο , είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, είναι η εγγύηση ώστε να μην έχουμε ξανά νέα Τέμπη. Και εμείς, οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο, έχουμε χρέος να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα”.

Ο Γιώργος Τσακίρογλου πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικων ΑΠΘ είπε: “σχεδόν έναν χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη οι φοιτητές και οι φοιτήτριες βρισκόμαστε πάλι εδώ. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την μέρα που ξημέρωσε, που βγήκαν από τα βαγόνια αυτών των τρένων δεκάδες νεκροί άνθρωποι, ψυχές καρβουνιασμένες και ανάμεσα τους 16 συμφοιτητές μας. Πήραμε όρκο να γίνουμε η φωνή των νεκρών συναδέλφων μας και να μην επιτρέψουμε νέα Τέμπη μέσα και έξω από τις σχολές μας.

Είναι ακόμη μεγάλη η οργή για αυτό το έγκλημα που έχει όνομα τη λογική κόστους- οφέλους, που για τα κέρδη των εταιριών δεν λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή. Η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ που οδήγησε στο έγκλημα αυτό είναι ακόμη εδώ και εμείς απέναντι σε αυτήν την πολιτική δίνουμε τόσο καιρό μεγάλη μάχη. Τιμάμε τον όρκο που δώσαμε και παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, για πτυχία με αξία ως μόνη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα, για να ζούμε όπως μας αξίζει τον 21ο αιώνα”.

Από 902.gr

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Από 902.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας