Γράμματα & Τέχνες Παρενθέσεις Πολιτισμός

Γεώργιος Παπανικολάου. Ο άνθρωπος πίσω από τον μεγάλο επιστήμονα

Ποιος δεν ξέρει τον μεγάλο Έλληνα επιστήμονα  Γεώργιο Παπανικολάου, που το περίφημο test Pap, στο οποίο ο ίδιος κατέληξε μετά από μελέτες του στην Αμερική, έσωσε αναρίθμητες γυναίκες από τον καρκίνο;

Εκείνο, όμως, που δεν ξέρουμε είναι το ποιος άνθρωπος υπήρχε πίσω από τον μεγάλο επιστήμονα.

Αν και το ιδανικό είναι η προσωπικότητα το μεγάλου επιστήμονα να ταυτίζεται και με την ξεχωριστή του παρουσία στο ιδιωτικό και κοινωνικό σύμπαν, αυτό δε συμβαίνει πάντα.

Στην περίπτωση Παπανικολάου η ταύτιση είναι πλήρης και εντυπωσιακή.

Παιδί που γεννιέται στην Κύμη της Εύβοιας ο Παπανικολάου, γιος γιατρού αποφοιτά αστραπιαία από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και φεύγει για μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη Γερμανία, αν και ο πατέρας του προσπαθεί να τον συγκρατήσει, γιατί τον ονειρεύεται στρατιωτικό γιατρό. Ο ίδιος του απαντά γραπτά:

«Όχι δεν θέλω να γίνω στρατιωτικός γιατρός. Θέλω να μείνω ελεύθερος, να αισθανθώ την χαρά που δίνει ο αγών της ζωής. Εμένα δεν με τρομάζει το πέλαγος. Θέλω την ελευθερία μου, την γλυκιά μου ελευθερία».

Ανήσυχο πνεύμα, με αγάπη στη Μουσική, τη Λογοτεχνία και τη φιλοσοφία. Αλλά και με έντονη δημοκρατική συνείδηση.

 

Σε μια Ελλάδα, όπου ο αγώνας για τη Δημοτική Γλώσσα αντανακλά και τον αγώνα για τη Δημοκρατία, ο Παπανικολάου συνδέεται με τους Τριανταφυλλίδη, Γληνό και Δελμούζο, που θεωρούνται ανατρεπτικοί για το ελληνικό κατεστημένο.

Κι αν προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω ότι στους Βαλκανικούς Πολέμους κατατάσσεται στον ελληνικό στρατό εθελοντικά, αποκαλύπτεται άλλη μια πτυχή του χαρακτήρα του.

Όταν επιστρέφοντας από τη Γερμανία γνωρίζει την Ανδρομάχη Μαυρογένη, εκείνη γίνεται η σύντροφος της ζωής του μέχρι το τέλος και μαζί περνούν τα  πρώτα δύσκολα χρόνια στην Αμερική, όπου μεταναστεύουν, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στο πεδίο της έρευνας.

Είναι απίστευτο το ότι αυτός ο συγκεκριμένος άνθρωπος, που προτάθηκε αργότερα για το Νόμπελ Ιατρικής, βρήκε δουλειά ράβοντας κουμπιά σε ένα πολυκατάστημα.  Επίσης, προσλήφθηκε ως πωλητής χαλιών. Στη συνέχεια κέρδισε χρήματα παίζοντας βιολί στα εστιατόρια, ενώ έψαχνε πάντα έναν τρόπο να γυρίσει στην επιστημονική έρευνα. Η επιμονή του αλλά και η απλότητα που τον χαρακτήριζαν είναι  εντυπωσιακά.

Τελικά η πρόσληψή του στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης ήταν το ξεκίνημα για τις έρευνες του στο πεδίο της κυτταρολογίας, που τον οδήγησαν να ανακαλύψει το πόσο σημαντική ήταν η διάγνωση του καρκίνου στον τραχηλο της μήτρας μέσα από τη μελέτη του κολπικού επιχρίσματος.

Η ανακάλυψη του test Pap, κι αυτό αποδείχθηκε στην πορεία περίτρανα, ήταν μια από τις σημαντικότερες ιατρικές ανακαλύψεις, αυτό όμως δεν είχε ωριμάσει τότε ως διαπίστωση και το Νόμπελ δεν του δόθηκε.

Το 1962 ο Γεώργιος Παπανικολάου πεθαίνει στο Μαϊάμι από καρδιακή προσβολή, αφήνοντας στον Κόσμο το πάθος του για την έρευνα και  ένα από τα σημαντικότερα δώρα για τη ζωή της γυναίκας, την πρόγνωση.

…………………..

Οι «Παρενθέσεις» είναι μικρά κείμενα, μικρές πινελιές, σε θέματα πολιτισμού ή ζωής, που φωτίζουν γωνιές από μεγαλύτερα θέματα,  λειτουργώντας σαν παρ-εν-θέσεις.

…………………….

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο