Κοινωνία Οικονομία

Ενωτική Κίνηση Συνταξιούχων Δημοσίου: Αναλυτική ενημέρωση για το 72ο Συνέδριο και την «19η Ενημέρωση» της ΠΟΠΣ / οι θέσεις της ΕΚΣΔΗ

Ενωτική Κίνηση Συνταξιούχων Δημοσίου (ΕΚΣΔΗ)

αναλυτική ενημέρωση

Για το 72ο Συνέδριο και την «19η Ενημέρωση» της ΠΟΠΣ

Συνάδελφοι,

Το 72ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας (30/11 και 1/12/23) αποτελεί πλέον παρελθόν, όχι όμως και οι συνέπειες που δημιουργούνται στα ΔΣ και στα μέλη μας.

Σήμερα, όλα τα ΔΣ των Συνδέσμων, «επί ποινή θανάτου», καλούνται να υλοποιήσουν αποφάσεις οργανωτικού περιεχομένου, που δεν προβλέπονται από το ισχύον αλλά και το νέο καταστατικό, που αγνοείται ακόμα η τύχη του!!!

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν ζητήματα τροποποίησης καταστατικού.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΠΣ (ΕΠΟΣ) με την «19η Ενημέρωση» γνωστοποίησε με τη δική της άποψη όσα διαδραματίστηκαν στο 72ο Συνέδριο.

Η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών θα αποκαλύψει την πραγματική εικόνα.

Οι Διοικήσεις των Συνδέσμων πρέπει, με γραπτή αίτησή τους προς την ΠΟΠΣ, να ζητήσουν απομαγνητοφωνημένα  Πρακτικά του 71ου & 72ου Συνεδρίου, για να διαμορφώσουν άποψη.

Η ΕΚΣΔΗ θεωρεί καθήκον και υποχρέωση, μετά και την «19η Ενημέρωση» της ΠΟΠΣ, να αποκαταστήσει την αλήθεια, καταθέτοντας και τη δική της άποψη, όσο πιο αντικειμενικά και ψύχραιμα μπορεί, αγνοώντας την απροκάλυπτη προκλητικότητα της 19ης ενημέρωσης, των πράξεων στο Συνέδριο αλλά και την  αυταρχική συμπεριφορά που συνεχίζεται.

Βέβαια η άποψη της κάθε παράταξης για το Συνέδριο, οι προτάσεις και η συμπεριφορά, έχουν σχέση με την αποδοχή ή μη της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής, έχει να κάνει με τη στάση της στην οργάνωση της πάλης των συνταξιούχων, με το πλαίσιο πάλης και τα αιτήματα, με το σεβασμό της λειτουργίας των Συλλόγων και τις αγωνίες των συνταξιούχων.

Οι προτάσεις οργανωτικού περιεχομένου που ψηφίστηκαν, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση των Συνδέσμων, την απομαζικοποίησή τους και την υποβάθμιση της αγωνιστικής δράσης.

Στόχος αυτού του Συνεδρίου ήταν και παραμένει ο έλεγχος της αυτοτέλειας των Συλλόγων και των καταστατικών τους, όπως και ο έλεγχος του συσχετισμού δύναμης. Ενοχλεί την ΕΠΟΣ η δυναμική της ΕΚΣΔΗ, σε ψήφους και επιρροή τα τελευταία χρόνια. Η άνοδος της ΕΚΣΔΗ καταγράφεται στην Ομοσπονδία με ταξικούς, αγωνιστικούς Συνδέσμους, με περισσότερους αντιπροσώπους στα Συνέδρια,  με τα τρία μέλη στη Διοίκηση της ΠΟΠΣ, αλλά στο κίνημα κυρίως.

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, η ΕΠΟΣ μετήλθε κάθε μέσου, βαφτίζοντας αρχικά το Συνέδριο «Οργανωτικό» και στη συνέχεια «Προγραμματικό», μετατρέποντάς το τελικά σε Συνέδριο-«παρωδία» με αντιδραστικά, αντιδημοκρατικά, αυταρχικά χαρακτηριστικά, με συντηρητική κατεύθυνση συνδικαλιστικά, πολιτικά και ιδεολογικά.

Η ευθύνη βαρύνει την πλειοψηφία της ΕΠΟΣ, κυρίως του ΔΣ, που δημιούργησε τοξικό κλίμα με τους ακραίους και χυδαίους χαρακτηρισμούς και πράξεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου, ακόμη και προπηλακισμούς.

Αντιμετωπίσαμε έναν ακραίο αντικομμουνισμό, με επιθέσεις σε όποιον διαφωνούσε, που μας γύρισαν σε άλλες εποχές. Δημιουργήθηκε, σκόπιμα και συντονισμένα, κλίμα πόλωσης για να μη συζητηθούν τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα, όπως πχ. ακρίβεια, υγεία, παιδεία, ενεργειακή φτώχεια, πόλεμος, πλειστηριασμοί, ανατροπές στην κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση κλπ.

 Η οργάνωση όσο και οι διήμερες εργασίες του Συνεδρίου χαρακτηρίστηκαν από πληθώρα παρατυπιών, από αντικαταστατικές ενέργειες, παραβίαση των σχετικών νόμων  ακόμη και διατάξεις του ΑΚ. Δεν τηρήθηκαν ούτε οι στοιχειώδεις συνδικαλιστικές πρακτικές και ως προς τη διαδικασία.

Από την πρώτη στιγμή πυροδοτήθηκε, από σκοπιμότητες, κατηγορίες και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς σε βάρος της ΕΚΣΔΗ, ιδιαίτερα από τον πρόεδρο με προεξάρχοντα τον αναπληρωτή ταμία και τους κλακαδόρους.  

Ως Τακτικό-Προγραμματικό Συνέδριο, έπρεπε πρώτο και κύριο θέμα να είναι ο Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός, πρόταση που τέθηκε και συμφωνήθηκε από το ΔΣ που προηγήθηκε του Συνεδρίου, στις 29/11. Κατατέθηκε και κατά την έναρξη των εργασιών της ΓΣ, πλην όμως απορρίφθηκε από την πλειοψηφία και προτάχθηκαν τα οργανωτικά ζητήματα.

Ο πιο πολύτιμος και δημιουργικός χρόνος του Συνεδρίου αναλώθηκε στα οργανωτικά και σε άλλα θέματα  που μπήκαν εμβόλιμα, όπως το θέμα της καταβολής των εξόδων κίνησης και παράστασης, τιμητικές πλακέτες, χαιρετισμοί, που απασχόλησαν το Συνέδριο για δύο και παραπάνω ώρες.

Οι εκπρόσωποι της ΕΚΣΔΗ παρ΄ όλες τις δυσκολίες, πήραν το λόγο και ανέδειξαν όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το συνταξιουχικό-εργατικό-λαϊκό κίνημα εξαιτίας της  υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων πολιτικής.

Είναι πέρα από κάθε συνδικαλιστική δεοντολογία, να κατηγορεί η ΕΠΟΣ την ΕΚΣΔΗ για «υπόγεια προσπάθεια για στρατολόγηση ομιλητών για να μην ψηφιστεί το πρόγραμμα δράσης» προφανώς για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες. Δεν χρειάστηκε «στρατολόγηση!» συνάδελφοι.  Απεναντίας προγραμματισμένα αποφασίσαμε, να πάρουν όλοι οι αντιπρόσωποι τον λόγο, όπως πρέπει να γίνεται σε ένα τακτικό απολογιστικό Συνέδριο, για να καλυφθούν όλα τα θέματα.

Ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός, όπως και το Πρόγραμμα Δράσης, μεταφέρθηκαν τη δεύτερη μέρα. Με τον ασφυκτικό χρόνο του χρονοδιαγράμματος (έως 14.30), μετά τον Απολογισμό επικράτησε το χάος. Δεν επιτράπηκαν ερωτήσεις, πρωτόγνωρο στη συνδικαλιστική πρακτική. Τελικά δεν έγινε συζήτηση, ακυρώθηκαν επί της ουσίας οι ομιλίες των συνέδρων και, μέσα σε πίεση και οχλαγωγία, δόθηκε εντολή από τον Πρόεδρο της ΠΟΠΣ να αρχίσει η ψηφοφορία για τον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό χωρίς να εγκριθεί από το «σώμα» και χωρίς να ψηφιστεί η Εφορευτική Επιτροπή! Δημιουργήθηκε πανικός.

Με την παρέμβαση της ΕΚΣΔΗ, συγκεκριμένα της αναπληρώτριας Γεν. Γραμματέως της Ομοσπονδίας, εγκρίθηκε τελικά η «τριμελής Εφορευτική Επιτροπή», αφού προηγήθηκε προπηλακισμός εναντίον της επειδή απαίτησε τα αυτονόητα δηλαδή την ψήφιση της Εφορευτικής Επιτροπής.

Ευθύνη για την όλη κατάσταση φέρει η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΠΟΣ.

Οι σύνεδροι από την περιφέρεια δικαιολογημένα αγανάκτησαν και διαμαρτυρήθηκαν, αφού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, είχαν βγάλει τα εισιτήρια για την επιστροφή τους για τις 14.30. Αποδίδουμε σκοπιμότητα για το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα της δεύτερης μέρας. Στην πραγματικότητα υποβαθμίστηκε το κύριο αντικείμενο ενός Τακτικού-Απολογιστικού-Προγραμματικού Συνεδρίου. Δεν απολογήθηκαν, ως έπρεπε, όλα τα μέλη του ΔΣ. Ήταν ένας απολογισμός με τα «επιτεύγματα» του προέδρου. Δεν έγινε καμιά εποικοδομητική και γόνιμη συζήτηση με ερωτήσεις-απαντήσεις, ανταλλαγή απόψεων, τοποθετήσεις των μελών για τα γενικά αλλά και τα ειδικά προβλήματα των συναδέλφων από την περιφέρεια. Δεν πάρθηκαν αποφάσεις για την επόμενη μέρα, για την αντιμετώπιση και επίλυση των ζητημάτων που μας απασχολούν.   

Τελικά άρχισε η ψηφοφορία του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού, ακολούθησε η αποχώρηση των αντιπροσώπων ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονταν οι εργασίες με τοποθετήσεις των συνέδρων, που δεν τους άκουγε κανείς.

Για την κατάσταση αυτή φέρει, επίσης, ευθύνη το  Προεδρείο της ΓΣ, το οποίο λειτούργησε κάτω από χειραγώγηση. Χάνοντας κάθε αυτονομία ως όργανο, υιοθέτησε κάθε παρατήρηση και εντολή του Προέδρου της Ομοσπονδίας. Παράδειγμα, η άρνηση να παραλάβει και να υπογράψει την καταγγελία της ΕΚΣΔΗ για τον προπηλακισμό. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι δεν κατατέθηκε καταγγελία. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε η καταγγελία και δεν έγινε λόγος ποτέ γι’ αυτήν σαν να μην συνέβη.

Μέσα σ’ αυτό το εκφυλιστικό κλίμα και τον πανικό, δεν έγινε, επίσης, καμιά συζήτηση για το Πρόγραμμα Δράσης και τη λήψη αποφάσεων, που αποτελούν κύρια ζητήματα για τη επίλυση των συνταξιουχικών ζητημάτων.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ζήτησε να ψηφιστεί το Πρόγραμμα Δράσης, το οποίο όντως παρουσίασε ο Θ. Παπαγεωργίου πλην όμως η αίθουσα ήταν κενή, αφού είχαν αποχωρήσει οι Σύνεδροι.

Οι αντιπρόσωποι της ΕΚΣΔΗ, που ήταν παρόντες, αρνήθηκαν να ψηφίσουν ένα πρόγραμμα δράσης που δεν συζητήθηκε και δεν ψηφίστηκε ούτε από τους αντιπροσώπους της ΕΠΟΣ αφού είχαν αποχωρήσει!

Είναι γεγονός ότι συζητήθηκε στο ΔΣ της 29-11-23. Έγιναν προτάσεις συγκεκριμένα από την ΕΚΣΔΗ να συμπεριληφθούν σοβαρά θέματα, (όπως ΣΕΑ, ΟΤΑ, ΥΓΕΙΑ) που δεν συμπεριλήφθηκαν όμως, όπως διαπιστώνεται από το γραπτό κείμενο που έχουμε όλοι στα χέρια μας κατόπιν εορτής (19η ενημέρωση για το πρόγραμμα Δράσης στις 9-1-24).

Το Πρόγραμμα Δράσης  ΟΥΤΕ συζητήθηκε, ΟΥΤΕ ψηφίστηκε, πόσο μάλλον …«ομόφωνα» όπως ισχυρίζεται η ΕΠΟΣ με την από 4/12/23 ανακοίνωση του ΔΣ.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας περί… «ομοφωνίας» και «υπερψήφισης», συνάδελφοι, σας γνωστοποιούμε:

Α) Τον Αριθμό των Αντιπροσώπων που πήραν μέρος στο Συνέδριο.

Β) Τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας  του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού του 72ου Συνεδρίου όπως μας δόθηκαν από την Εφορευτική Επιτροπή.

Γ) Τα  αποτελέσματα της αντίστοιχης ψηφοφορίας του 71ου Συνεδρίου (2022) για να γίνει η σχετική σύγκριση.

Στο 72ο Συνέδριο πήραν μέρος  104 αντιπρόσωποι, από τους 108 που είχαν νομιμοποιηθεί από την  ΕΠΝ, 34 ήταν της ΕΚΣΔΗ.

Απουσίαζαν δύο (2) αντιπρόσωποι από την ΕΠΟΣ και δύο (2) από την ΕΚΣΔΗ

Αποτελέσματα Μυστικής ψηφοφορίας για ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΨΗΦΙΣΑΝ:     93

Υπέρ:              52             Άκυρα 2

Κατά:              37             Λευκά 2

 

ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΨΗΦΙΣΑΝ:     93

Υπέρ:              87           Άκυρα 1

Κατά:                3

Πρόγραμμα Δράσης: Δεν ψηφίστηκε

Από τους  αριθμούς προκύπτει, ότι εκτός από την ΕΚΣΔΗ, που ξεκάθαρα δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το Διοικητικό Απολογισμό, ξεκάθαρα τοποθετήθηκαν και άλλοι σύνεδροι, ότι θα ψηφίσουν αρνητικά. Είναι προφανές ότι δεν τον ψήφισε και ένας αριθμός από την ΕΠΟΣ.

 Καμιά «στρατολόγηση», καμιά προσπάθεια δεν χρειάστηκε να γίνει. Οι τοποθετήσεις ήταν ξεκάθαρες. Ψηφίστηκε ΜΟΝΟ από 52 αντιπροσώπους της ΕΠΟΣ και ΟΧΙ από όλους της παράταξης!

Αντίστοιχα αποτελέσματα του 71ου Συνεδρίου:

ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΨΗΦΙΣΑΝ:     88

Υπέρ:              77 (Παρ’ όλο που ψήφισαν λιγότεροι)

Κατά:               9

Λευκά:               2

ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΨΗΦΙΣΑΝ:     88

Υπέρ:              81         

Κατά:                5

Λευκά:             2

Σημείωση

Η ΕΚΣΔΗ δήλωσε στο σώμα ότι ψηφίζει  τον οικονομικό απολογισμό, παρ’ όλο που έχει κάθε λόγο για το αντίθετο. Τους λόγους τους κατέθεσε στη ΓΣ και είναι οι εξής:

  • Η ΕΚΣΔΗ δεν έβαλε θέμα ατασθαλιών. Κριτήριο ψήφου για την ΕΚΣΔΗ είναι η κατεύθυνση (ενσωμάτωση ή ρήξη). Πού και πώς διατίθενται οι εισφορές των 0,20 ευρώ των μελών.
  • Η διαφωνία της με τον τρόπο που διατίθεται το 60% που αναλογεί στους Συνδέσμους, κατά την κρίση, δηλαδή, του ΔΣ της ΠΟΠΣ. Δεν δεχόμαστε να αποτελούν κριτήριο οι δραστηριότητες των Συνδέσμων. Δεν προβλέπεται από το καταστατικό, που με σαφήνεια καθορίζει: 10% αποθεματικό-30% για την ΠΟΠΣ-60% για τους Συνδέσμους.
  • Διαφωνούμε με τα έξοδα παράστασης χωρίς παραστατικά. Έχουμε καταθέσει και στο 71ο και στο 72ο Συνέδριο τη σχετική Υπεύθυνη Δήλωση.
  • Διαφωνούμε με τη χρηματοδότηση της νομικής συμβούλου της ΠΟΠΣ με κατεύθυνση στήριξης δραστηριοτήτων της ΕΠΟΣ και των Συνδέσμων που την πλειοψηφία έχει η συγκεκριμένη παράταξη με την αιτιολογία έγκρισης από το ΔΣ.
  • Τελείως αντίθετη είναι η ΕΚΣΔΗ με την επιβολή ποινής παρακράτησης του ποσού που αναλογεί στους Συνδέσμους από την είσπραξη των 0,20 Ευρώ, σε περίπτωση που δεν τηρούν τις αποφάσεις του Συνεδρίου, που αφορούν σε οργανωτικά θέματα και είναι αντικαταστατικές και παράνομες. Πρόκειται για εθελοντικές εισφορές των μελών, δεν είναι χρήματα της Ομοσπονδίας.

Θεωρούμε ότι ο λόγος που ένας πολύ μεγάλος αριθμός των παρόντων αντιπροσώπων, απέρριψε το Διοικητικό Απολογισμό είναι η διαφωνία με τα οργανωτικά ζητήματα, που είχαν απορριφθεί και στο Καταστατικό Συνέδριο, ο αυταρχικός, αντιδημοκρατικός τρόπος λειτουργίας του ΔΣ της ΕΠΟΣ και η υποτίμηση της ανάγκης οργάνωσης και συμμετοχής των συνταξιούχων στους αγώνες.

Θα θέλαμε επίσης να σχολιάσουμε, πως το ΔΣ δεν δρα ως συλλογικό όργανο αλλά  είναι «ενός ανδρός αρχή» στην οποία πρέπει να υποτάσσονται οι πάντες. Θεωρούμε ότι  ένας λόγος αυτής της συμπεριφοράς είναι και η εκλογή  προέδρου από το Συνέδριο και όχι από το ΔΣ.

Οι Επιτροπές και τα Επιτροπάτα, οι περίφημες συνδιασκέψεις και στη συνέχεια τα Περιφερειακά Συμβούλια έρχονται για να ενισχύσουν την άποψη της περίφημης πλειοψηφίας της ΕΠΟΣ ότι το ΔΣ δεν είναι συλλογικό όργανο. Είναι ο Πρόεδρος και το ΔΣ συγκεκριμένα ο Πρόεδρος και η ΕΠΟΣ του ΔΣ.

Η ΕΚΣΔΗ κατά την πρώτη περίοδο της θητείας του ΔΣ, με πνεύμα καλής θέλησης, εμπιστοσύνης και συνεργασίας συμφώνησε με πολλά ζητήματα. Στη συνέχεια, όταν διαπίστωσε το στόχο της ΕΠΟΣ,  την απαξιωτική προς την ΕΚΣΔΗ συμπεριφορά της,   κατέθεσε τις δικές της  θέσεις.  Τοποθετήθηκε αρνητικά για τα οργανωτικά ζητήματα που είναι αντίθετα με το καταστατικό, τους νόμους, τον Αστικό Κώδικα και την συνδικαλιστική πρακτική και τότε άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου..(αλλοίωση των πρακτικών που και σήμερα διαπιστώνεται, συκοφαντίες και απειλές).

Κατά την ψηφοφορία στο Συνέδριο, με ανάταση των χεριών, ψήφισε αρνητικά το σύνολο των προτάσεων, αφού δεν ψηφίστηκαν μια προς μια  αλλά ως πακέτο.

 Απέχει πολύ από την αλήθεια αυτό που αναφέρεται στη «19η Ενημέρωση», ότι «ο πρόεδρος ζήτησε να αποδείξουν οι αντιπρόσωποι της ΕΚΣΔΗ την παράβαση της νομοθεσίας» με την συκοφαντία  ότι «κανείς δεν έχει την τόλμη να αποδείξει κάτι αφού εξ’ άλλου δεν υπάρχει τίποτε το παράνομο και αντικαταστατικό».

Η εκπρόσωπος της παράταξης με στοιχεία, από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά,  αφού τελικά έφτασαν τα πρακτικά στα χέρια της ΕΚΣΔΗ, τεκμηρίωσε ότι οι προτάσεις της ΕΠΟΣ απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία στο 71ο Καταστατικό Συνέδριο, όπως π.χ. η πρόταση να εναρμονιστούν τα Καταστατικά των Συνδέσμων με το Καταστατικό της ΠΟΠΣ.

-ο νυν Πρόεδρος  και τότε εκπρόσωπος της ΕΠΟΣ, δήλωσε: «… αφού δεν υπάρχει ομοφωνία αποσύρω την πρόταση».

Κάτι παρόμοιο έγινε και με την επιστολική και ηλεκτρονική ψηφοφορία κλπ.

Αμφιλεγόμενος είναι ο ρόλος της νομικής συμβούλου της ΠΟΠΣ,  η οποία ήταν παρούσα στο Τακτικό Απολογιστικό 72ο Συνέδριο με απόφαση της ΕΠΟΣ του ΔΣ.

Για να δικαιολογήσει την παρουσία της,  ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ στο 72ο Συνέδριο, κατά την εισηγητική  του ομιλία έπλεξε το εγκώμιο της για την μεγάλη βοήθεια της στις εργασίες τροποποίησης του καταστατικού το 2022. Δήλωσε «θα είναι και σήμερα παρούσα για να μας βοηθήσει πάλι».

Όταν καλέστηκε από το σώμα ομόφωνα, να καταθέσει την νομική της άποψη, σχετικά με τη διαφωνία που προέκυψε, για τη νομιμοποίηση  ήδη παραιτηθέντος αντιπροσώπου από το προηγούμενο Συνέδριο, στην κυριολεξία εξαφανίστηκε και δεν ξαναπαρουσιάστηκε.

Σύμφωνα με άρθρο του ΑΚ, παραιτηθείς αντιπρόσωπος αντικαθίσταται από τον αναπληρωτή και δεν επανέρχεται.

Εάν για προσωπικό λόγο, αντιπρόσωπος αδυνατεί να παραστεί, δεν αντικαθίσταται, δεν χάνει την ιδιότητα του αντιπροσώπου και συμμετέχει στα επόμενα Συνέδρια έως τη λήξη της θητείας.

Συμφωνούμε ότι η νομική σύμβουλος βοήθησε στην τροποποίηση του πολύπαθου καταστατικού. Οι δύο παρατάξεις υποχρεωτικά δέχθηκαν  την νομική της άποψη ότι δηλαδή «απαιτείται η πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων για την τροποποίηση άρθρου του καταστατικού ή νέου προτεινόμενου. Σε διαφορετική περίπτωση παραμένει το παλιό, ως έχει ή δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση για προσθήκη νέου άρθρου».

Στη συνέχεια οι όποιες συμφωνίες πήγαν στο καλάθι των αχρήστων, άρχισαν οι εκβιασμοί περί ακύρωσης του 71ου Καταστατικού Συνεδρίου. Διακαής πόθος της ΕΠΟΣ που παραμένει, κατά δήλωση του Προέδρου, και στο 72ο Συνέδριο.

Δεν μας εκπλήσσει η στάση της ΕΠΟΣ. Η αλλαγή στάσης της νομικής συμβούλου μας εκπλήσσει. Π.χ. σύμφωνα με τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, η νομική μας σύμβουλος άλλαξε θέσεις ακόμα και για την νομικά κατοχυρωμένη αυτονομία των συλλογικών οργάνων, όπως και των καταστατικών τους και για την ΕΠΝ, που υποστήριξε στο 71ο Συνέδριο.

Θεωρούμε ότι η  νομική σύμβουλος της ΠΟΠΣ έχει μετεξελιχθεί σε συμβουλάτορα της ΕΠΟΣ.

Θα μπορούσε να είναι θετική η παρέμβασή της. Να καταθέσει την  επιστημονική και νομική της άποψη, χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις και την στάση της στο 71ο καταστατικό Συνέδριο. Τότε με αντικειμενικότητα έδωσε διέξοδο στις διαφορετικές απόψεις.

 Για τις επτά προτάσεις οργανωτικού περιεχομένου, με τις οποίες διαφωνεί η παράταξη μας και τις καταψήφισε, καθώς και για  την  ίδρυση Συνομοσπονδίας και περιφερειακών συμβουλίων, σας έχουμε ήδη ενημερώσει με ανακοίνωση μας την οποία σας την ξαναστέλνουμε για αποκατάσταση της πραγματικότητας για την πάγια και σταθερή θέση μας.

ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ 72ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

(Ψηφοφορία έγινε με ανάταση των χεριών)

Παρόντες: 104

Υπέρ:         62                         

Κατά:         40

Λευκά:         2

Δεν υπήρξε πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων, που απαιτείται για τα Οργανωτικά θέματα.

Τέλος, θα θέλαμε να σχολιάσουμε ότι η δήθεν συμφωνία της ΕΠΟΣ με την ΣΕΑ δεν μπορεί να αποτελεί προπέτασμα καπνού για επίθεση  στην ΕΚΣΔΗ και μέσω της ΕΚΣΔΗ, στην ταξική γραμμή.

Η καλύτερη απόδειξη της συνεργασίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι η συμμετοχή των Συνδέσμων και μελών στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια.

Συνάδελφοι

Στο 72ο Συνέδριο αναδείχθηκαν και πάλι οι δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα, της ενσωμάτωσης και της ανατροπής. Εμείς δηλώνουμε, ότι θα συνεχίσουμε σταθερά με την αγωνιστική γραμμή, με στόχο την ανασυγκρότηση του κινήματος, με αριθμητικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, για να αντιμετωπίσουμε το δυσβάσταχτο σήμερα αλλά και για το αύριο. Για άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μας και τα παιδιά μας.

Ό,τι έχουμε κερδίσει, με τους αγώνες μας το έχουμε κερδίσει. Λύσεις από τα πάνω δεν υπάρχουν. Συνεχίζουμε τον διεκδικητικό αγώνα.

Αθήνα 29/1/2024

 

 

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΣΔΗ

Σχετικά με τις οργανωτικές προτάσεις της ΕΠΟΣ

(30-11-2023)

1η ΠΡΟΤΑΣΗ

«Οι Εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις των Συλλόγων-Συνδέσμων σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 2 μέρες».

ΕΚΣΔΗ:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ

Η θέση της ΕΚΣΔΗ για το χρονικό διάστημα που μπορούν να διαρκούν οι αρχαιρεσιακές διαδικασίες για την εκλογή καταστατικών οργάνων είναι, ότι  τούτο μπορεί να ορίζεται στην πρόσκληση από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έχει δικαίωμα να θέτει, ως αίρεση και την παράταση της εκλογικής διαδικασίας όταν αυτό θα επιβάλλεται από τις ειδικές συνθήκες που θα επικρατούν. Σε μια τέτοια περίπτωση απαιτείται συν-απόφαση του ΔΣ, της ΓΣ και της Εφορευτικής Επιτροπής.

Κατά την ρύθμιση του άρθρου 43 του θεμελιακού Ν. 281/1914 οι υπερκείμενες οργανώσεις δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν ή να επεμβαίνουν στα εσωτερικά θέματα των πρωτοβάθμιων σωματείων-μελών τους, τα οποία έχουν πλήρη δικαιώματα αυτό-οργάνωσης, αυτοδιοίκησης και ανεξαρτησίας.

Η παρέμβαση που επιδιώκεται και προτείνεται είναι αυθαίρετη.

«Δεν προβλέπεται από τα καταστατικά και την σωματειακή νομοθεσία, παρέμβαση στην αυτοτέλεια των Συλλόγων.

Η ΓΣ του Συλλόγου αποφασίζει, ΟΧΙ η ΠΟΠΣ.

Η ΠΟΠΣ αποφασίζει πόσες μέρες θα κάνει η ίδια εκλογές»

Σημείωση: Αυτή είναι και  θέση της νομικής συμβούλου της ΠΟΠΣ, Μ. Τσίπρα, όπως εκφράστηκε στο 71ο Συνέδριο και επιβεβαιώνεται από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά.

2η ΠΡΟΤΑΣΗ

«Οι εγγραφές των νέων μελών να σταματούν με την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τα όργανα του Συλλόγου και τους αντιπροσώπους, τρείς μέρες πριν από την ημερομηνία σύγκλησης της πρώτης ΓΣ».

ΕΚΣΔΗ

Αρμόδιο όργανο εγγραφής νέων μελών, έγκρισης της εγγραφής είναι το ΔΣ μέλη του οποίου (Αντιπρόεδρος, Γ. Γραμματέας, Ταμίας) κατά την διάρκεια των εκλογών παραλαμβάνει την αίτηση με τα σχετικά στοιχεία όπως αριθμό μητρώου, υπεύθυνη δήλωση, η βεβαίωση από την Υπηρεσία του αιτούντος αν πρόκειται για νέο συνταξιούχο. Καταθέτει και την συνδρομή του ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι οικονομικά ενήμερος. Του δίνεται η απόδειξη και ψηφίζει. Τον χρόνο νέας εγγραφής νέων μελών τον ορίζει το ΔΣ εκτός αν υπάρχει διάταξη στο καταστατικό που να τον οριοθετεί. Κατά το νομοθέτημα του Ν.281/1914 ουδεμία διοικητική ή άλλη αρμοδιότητα έχει η Ομοσπονδία επί σχετικών θεμάτων των Πρωτοβάθμιων Σωματείων-Μελών. Σε κάθε περίπτωση το νέο μέλος αποκτά άμεσα πλήρη δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και συμμετοχή στις εργασίες της ΓΣ ή του Συνεδρίου.

6η ΠΡΟΤΑΣΗ

«Εναρμόνιση των καταστατικών των Συνδέσμων με το νέο καταστατικό της ΠΟΠΣ και τις αποφάσεις του Οργανωτικού Συνεδρίου».

Οι Σύλλογοι έχουν την αυτονομία τους και τα καταστατικά τους. Εγκρίνονται μόνο από τις ΓΣ με την αυξημένη πλειοψηφία των 3/4 και την ψήφο των 2/3 των παρόντων, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία και τον Αστικό Κώδικα.

Η εναρμόνιση με το καταστατικό της ΠΟΠΣ αφορά μόνο στο μέτρο και τον αριθμό των αντιπροσώπων για την ΠΟΠΣ όπως και στο ύψος της συνδρομής των συλλόγων προς την ΠΟΠΣ που είναι θέματα που και αυτά αφορούν στο Καταστατικό Συνέδριο της.

Σύμφωνα με τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του 72ου Καταστατικού Συνεδρίου, ήταν πρόταση του νυν προέδρου της ΠΟΠΣ και τότε εκπροσώπου της ΕΠΟΣ, που την πήρε πίσω, αφού, όπως δήλωσε τότε «δεν υπάρχει ομοφωνία», αποσύρθηκε και δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία.

10η ΠΡΟΤΑΣΗ

«Για τους Νησιώτικους Συλλόγους να εξεταστεί και να εφαρμοστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

ΕΚΣΔΗ

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν συμβάλλει στη συμμετοχή και στις εργασίες της ΓΣ στη συζήτηση των θεμάτων, όπως και στη λήψη αποφάσεων, απόντων των μελών.

Η πρόταση απορρίφθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία από το 71ο Καταστατικό Συνέδριο.

Την Ηλεκτρονική Ψηφοφορία την απέρριψε, επίσης, σύσσωμο το κίνημα, εκτός από την ΓΣΕΕ των Εργοδοτών και κάποιες ενσωματωμένες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, επειδή υπάρχει κίνδυνος χειραγώγησης της ψήφου.

ΠΡΟΤΑΣΗ 12

«Η Επιτροπή Πιστοποίησης και Νομιμοποίησης (ΕΠΝ) με απόφαση του Οργανωτικού ή Προγραμματικού Συνεδρίου να αποκτήσει πλήρη δικαιώματα ελέγχου της νομιμότητας των εκλογικών διαδικασιών του Συλλόγου».

ΕΚΣΔΗ

Η Επιτροπή Πιστοποίησης- Νομιμοποίησης των Σωματείων- μελών και των αντιπροσώπων θα πρέπει να προβλέπεται στο καταστατικό, όπως και η σύνθεσή της. Με άλλο ρόλο όμως και χαρακτηριστικά.

Με τα χαρακτηριστικά που της αποδίδουν είναι παντελώς παράνομη και αντικαταστατική. Το ισχύον Καταστατικό δεν προβλέπει ΕΠΝ.

Όπως είναι γνωστό, τόσο για την εγγραφή μελών στους  συλλόγους, όσο και για την νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ή του Συνεδρίου Δευτεροβάθμιων Οργάνων, θα πρέπει να ελεγχθούν προηγουμένως τα νομιμοποιητικά στοιχεία.   Η πιστοποίηση γίνεται από την ΕΠΝ, με βάση τα προσκομιζόμενα στοιχεία που ορίζει το άρθρο 3 του Καταστατικού. Για να συμμετάσχουν οι αντιπρόσωποι στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ή του Συνεδρίου θα πρέπει να προσκομίζεται το Πρακτικό Αρχαιρεσιών, από το οποίο θα προκύπτει η εκλογή των μελών του Δ.Σ., αλλά και των τακτικών και αναπληρωματικών αντιπροσώπων, καθώς και το Πρακτικό συγκρότησης σε σώμα και κατανομής των αξιωμάτων των μελών του Δ.Σ., ώστε να προκύπτει το δικαίωμα της εκπροσώπησης, κατά το άρθρο 67 ΑΚ.

Η ΕΠΝ θα πρέπει να έχει την ιδιότητα του καταστατικού οργάνου που να προβλέπεται από το Καταστατικό.

Θα πρέπει να λεχθεί ότι τα μέλη αυτού του ελεγκτικού οργάνου των στοιχείων πιστοποίησης και νομιμοποίησης δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν επί άλλων θεμάτων, γι’ αυτό και είναι ανεπίτρεπτη ακόμη και η παραμονή τους στο εκλογικό κατάστημα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, αφού η πιστοποίηση και η νομιμοποίηση γίνονται μέχρι την έναρξη της ψηφοφορίας., Είναι γνωστό ότι δικαίωμα παραμονής στο χώρο του εκλογικού καταστήματος έχουν, εκτός από τον ή τους διορισμένους από το Δικηγορικό Σύλλογο δικηγόρους α) τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής και β) αντιπρόσωποι των παρατάξεων.

13η ΠΡΟΤΑΣΗ

«Οι Σύλλογοι  που δεν τηρούν τις παραπάνω αποφάσεις να μη τυγχάνουν οικονομικής ενίσχυσης από την ΠΟΠΣ και να μην αναγνωρίζονται οι αντιπρόσωποι τους μέχρι συμμόρφωσης του Συλλόγου που παραβιάζει τα παραπάνω».

ΕΚΣΔΗ

Παράνομη, αντικαταστατική και αυθαίρετη απόφαση. Δεν προβλέπεται από το ισχύον Καταστατικό της ΠΟΠΣ, ούτε και το νέο! Επί πλέον δεν έχει συζητηθεί ούτε ψηφιστεί από το 71ο Συνέδριο της ΠΟΠΣ.

Η ποινή αναστολής ή διακοπής χρηματοδότησης προς Πρωτοβάθμιο Σωματείο-μέλος όταν δεν τηρεί τις αποφάσεις καταστατικού οργάνου απαιτείται να υιοθετηθεί από την πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων και αποτελεί αρμοδιότητα Καταστατικού Συνεδρίου όχι Απολογιστικού-Προγραμματικού.

Σημείωση:

Το άρθρο 39 του καταστατικού της ΠΟΠΣ ορίζει ότι «Κάθε ζήτημα που δεν καλύπτεται από το νόμο και το παρόν καταστατικό, μπορεί να ρυθμίζεται και να εγκρίνεται από τη Γενική  Συνέλευση, το Δ.Σ. και από τα Δικαστήρια της Αθήνας».

Η αληθινή ερμηνεία της παραπάνω καταστατικής διάταξης είναι ότι είναι επιτρεπτή η ρύθμιση ζητημάτων από τη Γ.Σ. ή από το Δ.Σ. ή από τα Δικαστήρια όταν αυτά τα ζητήματα δεν ρυθμίζονται από το καταστατικό ή από το νόμο. Πρέπει βέβαια να συνάδουν με τους σχετικούς νόμους.

Θα πρέπει να λεχθεί ότι η ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων που αφορούν και τους τρίτους δεν είναι νόμιμη όταν γίνεται από την  Γενική Συνέλευση με απόφαση της αφού, κατά το άρθρο 99 ΑΚ, απαιτείται Καταστατική  ρύθμιση, η οποία προϋποθέτει αυξημένα ποσοστά απαρτίας και πλειοψηφίας. Οι ΓΣ μπορούν να ρυθμίζουν μόνον εσωτερικά λειτουργικά θέματα, όπως π.χ. να συντάσσει εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας της.

ΠΡΟΤΑΣΗ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

«Στον χώρο των συνταξιουχικών Οργανώσεων του Δημοσίου δεν υφίσταται Τριτοβάθμια Οργάνωση και ως εκ τούτου αδυνατούμε να διεκδικήσουμε παρουσία επίσημη σε πολλά κρατικά όργανα όπως στο Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ. 

Ως εκ τούτου και προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες παρεμβάσεων και συμμετοχής, δημιουργούμε Τριτοβάθμια Οργάνωση στα πλαίσια της ΑΔΕΔΥ των συνταξιούχων. 

Με αυτή την πρόταση δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στο Τριτοβάθμιο, εκτός από τις Οργανώσεις των Πολιτικών Συνταξιούχων και στις Οργανώσεις των ενστόλων (στρατός, αστυνομία, λιμενικό)». 

ΕΚΣΔΗ

Οι αντιδραστικές δυνάμεις πασχίζουν χρόνια τώρα να ιδρύσουν Συνομοσπονδία. Ιδρύθηκε η ΑΓΣΣΕ (Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας)

Ιδρύθηκε το Δίκτυο του Χατζόπουλου.

Η πρώτη είναι Συνομοσπονδία-σφραγίδα, το δε Δίκτυο Συνταξιούχων ένας μηχανισμός  δυνάμεων, που συνεργάζονται με διάφορους γνωστούς εργατολόγους το ρόλο των οποίων έχουμε καταδικάσει.

Τόσο η ΑΓΣΣΕ όσο και το Δίκτυο είναι σε αντιπερισπασμό με την ΣΕΑ δηλαδή με την ταξική-αγωνιστική γραμμή διεκδίκησης των αιτημάτων μας.

Παρόμοια είναι η  πρόταση της ΕΠΟΣ σήμερα για ίδρυση Συνομοσπονδίας .

Επιβεβαιώνεται η άποψη μας για την  επίμονη άρνηση της ΕΠΟΣ να γράψει τους συνταξιούχους της τοπικής διοίκησης  στην δύναμη της ΠΟΠΣ διότι ήθελε την Ομοσπονδία των ΟΤΑ εφεδρική δύναμη, απαραίτητη για την ίδρυση Συνομοσπονδίας δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλη Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου.

ΠΡΟΤΑΣΗ

«Σε κάθε διοικητική, γεωγραφική περιφέρεια δημιουργείται Περιφερειακό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι Σύλλογοι και λειτουργεί με ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ στην οποία συμμετέχουν οι Πρόεδροι των Συλλόγων και ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ που αποτελείται από τα ΔΣ και αντιπροσώπους.

Τα Περιφερειακά Συμβούλια παίρνουν αποφάσεις και οι αποφάσεις υποβάλλονται στο ΔΣ της ΠΟΠΣ»

Τέτοιες καταστατικές δομές έχει η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, πλην όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τον ρόλο τους ως στηρίγματα των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών σε βάρος των εργαζομένων και συνταξιούχων και  γιαυτό έχουν απαξιωθεί στη συνείδησή τους. Τους ενοχλεί προφανώς ο σημαντικός και αγωνιστικός ρόλος των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και γιαυτό βρίσκεται «στα σκαριά» η δημιουργία και λειτουργία στο χώρο των Συνταξιούχων Δημοσίου άλλου οργανωτικού σχήματος ακίνδυνου για το σύστημα.

Για την υλοποίηση των παραπάνω οργανωτικών μέτρων γίνονται οι πολυδάπανες Περιφερειακές Συσκέψεις με την χειραγώγηση των μελών και την εξασφάλιση της πλειοψηφίας της ΕΠΟΣ στα όργανα Διοίκησης και του Προέδρου.

Η ΕΚΣΔΗ θεωρεί ότι η αλλαγή συσχετισμού δύναμης υπέρ των ταξικών δυνάμεων θα συντελούσε ώστε  οι συνταξιουχικές οργανώσεις σε κοινό βηματισμό με το εργατικό κίνημα να παίξουν τον δικό τους ρόλο στις εξελίξεις ,βαδίζοντας στο δρόμο της σύγκρουσης με το σύστημα της εκμετάλλευσης για  το δίκαιο της τάξης μας

Ότι έχουμε κερδίσει. με τους αγώνες μας το έχουμε κερδίσει.

Λύσεις από τα πάνω δεν υπάρχουν.

Συνεχίζουμε  τον αγώνα για την ανασυγκρότηση του κινήματος, την αλλαγή συσχετισμών με την γραμμή της ρήξης και ανατροπής.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο