Αγροτικά Ελλάδα Κοινωνία Οικονομία

Τα «ψίχουλα» της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των αγροτών

Απαιτώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις πάνω στα συγκεκριμένα και ζωτικής σημασίας αιτήματα, για τα οποία οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται εδώ και τρεις βδομάδες στα μπλόκα, αντιπροσωπεία των μπλόκων συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου με κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Διαβάστε σχετικά: Αγρότες: Δεν ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων – Ο αγώνας θα συνεχιστεί – Στα μπλόκα οι τελικές αποφάσεις

Από την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός, αν και στα λόγια αναγνώρισε τα προβλήματα, ειδικά με το αυξημένο κόστος παραγωγής, επικαλέστηκε για άλλη μια φορά τις «δημοσιονομικές αντοχές» της οικονομίας, οι οποίες όμως δεν αποτελούν εμπόδιο για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ταυτόχρονα προσπάθησε να ενεργοποιήσει για άλλη μια φορά τον κοινωνικό αυτοματισμό, καθώς σημείωσε ότι «γνωρίζετε ότι πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες, έχουν αιτήματα και προσδοκίες από την κυβέρνηση. Κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στη συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης  ανακοίνωσε ορισμένα μέτρα – ψίχουλα, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες και τα δίκαια αιτήματά τους, ενώ επιδόθηκε σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού του έργου της κυβέρνησης τα τελευταία 5 χρόνια, το οποίο είναι αυτό που έχει βγάλει τους βιοπαλαιστές αγρότες στους δρόμους του αγώνα, αφού συρρικνώνει καθημερινά το εισόδημα τους. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων των αγωνιζόμενων αγροτών.

Έτσι, την ώρα που χιλιάδες αγρότες πληρώνουν εδώ και δυόμιση χρόνια πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα όπως και ο υπόλοιπος λαός, αντιμετωπίζουν το κυνήγι των εισπρακτικών εταιρειών εξαιτίας των οφειλών τους και διεκδικούν πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μεν τη μείωση της τιμής του ρεύματος, όχι όμως ενιαία για όλους τους αγρότες, με σαφή πριμοδότηση συνεργατικών σχημάτων που προωθούν την πολιτική συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγα χέρια. Ενώ θα είναι άγνωστη η τελική τιμή, με δεδομένο ότι το ρεύμα έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, σε «χρηματιστηριακό προϊόν».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με βάση την κυβερνητική πρόταση, η τιμή που θα διαμορφωθεί τελικά θα είναι τουλάχιστον 40% παραπάνω από την τιμή που διεκδικούν οι αγρότες, ενώ την ίδια ώρα θα παραμείνουν ανέγγιχτα και εγγυημένα τα κέρδη των προμηθευτών, αφού το χρηματοοικονομικό κόστος για την ρύθμιση των οφειλών στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αναλαμβάνει το κράτος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ενδεικτικά, ανακοινώθηκαν τα εξής: «Τα επόμενα δύο χρόνια, κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πληρώνουν 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα, ενώ κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πληρώνουν 11 λεπτά την κιλοβατώρα. Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα. Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά».

Ακόμα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ξανά το μέτρο που είχε υποσχεθεί πριν μία εβδομάδα, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο (82 εκατομμύρια), προσθέτοντας ότι θα δοθούν 40 εκατ. ευρώ σαν προκαταβολή στα τέλη Μαρτίου, ενώ παρέπεμψε σε διάλογο «για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν».

Πρόκειται για κοροϊδία, αφού είναι γνωστό ότι οι αγρότες διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, ενώ και το ποσό που δίνεται είναι περίπου το μισό από αυτό που δινόταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου (με το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του ντίζελ.

Από 902.gr 

banner-article

Ροη ειδήσεων