Άρθρα Κόσμος

Η γενοκτονία θα ολοκληρωθεί με ισραηλινή εισβολή στη Ράφα; / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Δεν έχει τελειωμό το μακελειό στη Γάζα: μόνο τις τελευταίες 24 ώρες οι Ισραηλινοί κατακτητές δολοφόνησαν με τις βόμβες και τις σφαίρες τους πάνω από 100 Παλαιστίνιους αμάχους, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον 21 άτομα –ανάμεσά τους και γιατρούς και νοσηλευτές– που βρίσκονταν στον περίβολο του νοσοκομείου αλ Νάσερ στη φλεγόμενη Χαν Γιουνίς. Ταυτόχρονα πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της παλαιστινιακής «Ερυθράς Ημισελήνου» –γνωστή τρομοκρατική οργάνωση κι αυτή– μέσα στο νοσοκομείο αλ Αμάλ, στην ίδια πόλη, που βρισκόταν υπό ασφυκτική πολιορκία επί 19 μέρες.

Αλλά το χειρότερο είναι πως το κράτος-δολοφόνος, που παρά τη σφαγή έχει αποδειχθεί ανίκανο να συντρίψει την παλαιστινιακή αντίσταση ακόμη και στις ισοπεδωμένες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Γάζας που δήθεν ελέγχει, βομβάρδισε ξανά το πρωί της Παρασκευής τη Ράφα, την πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο όπου έχουν καταφύγει περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια απελπισμένοι εσωτερικοί πρόσφυγες από άλλες περιοχές της Γάζας – και όλα δείχνουν πως ετοιμάζεται να εισβάλει με τα τανκς του και εκεί, ώστε να ολοκληρώσει με ένα ακόμα λουτρό αίματος τη γενοκτονική επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από τέσσερεις μήνες, και κυρίως να αναγκάσει τους επιζώντες να εγκαταλείψουν για πάντα τη Λωρίδα. Ο Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας, Γκαλάντ, ήδη προανήγγειλαν την επιχείρηση – αφού πρώτα απέρριψαν ως «παρανοϊκό» το νέο σχέδιο εκεχειρίας και ανταλλαγής αιχμαλώτων. Μαζικές δολοφονίες, διωγμοί, καταστροφή υποδομών, πολιτιστική εκκαθάριση – ο ορισμός της γενοκτονίας!

Αλλά ήδη κανείς δεν είναι ασφαλής: χτες το πρωί χτυπήθηκαν τουλάχιστον τέσσερις πολυκατοικίες και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άμαχοι, ανάμεσά τους και τρία ανήλικα παιδιά: και αυτά τα νούμερα δεν τα λέει η κακιά Χαμάς, αλλά δημοσιογράφος του Associated Press, που μέτρησε τις σορούς καθώς έφταναν στο νοσοκομείο… Και στην κεντρική Γάζα επλήγη στο όνομα της αυτοάμυνας ένα ακόμη… τρομοκρατικό νηπιαγωγείο, που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο του ΟΗΕ. Ακόμη και χωρίς τους βομβαρδισμούς, βέβαια, η Ράφα είναι μια κόλαση επί γης, μια απέραντη τεντούπολη όπου περίπου ενάμισι εκατομμύριο πεινασμένοι και διψασμένοι άνθρωποι στοιβάζονται σαν σαρδέλες, οι πιο τυχεροί σε βρόμικα, υπερπλήρη καταφύγια και οι πιο άτυχοι στον δρόμο – όλοι τους στριμωγμένοι σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα γης ανάμεσα στον αιγυπτιακό και τον ισραηλινό συνοριακό φράχτη προς νότο και τη Μεσόγειο στα ανατολικά, ενώ στον βορρά και τη δύση –όπου μαίνεται η μάχη στην ήδη μισο-ισοπεδωμενη Χαν Γιουνίς– έχουν αναπτυχθεί τα ισραηλινά τεθωρακισμένα.

Ο Σάντος Κούμαρ, ένας γιατρός που έφυγε από τη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, χαρακτήρισε τη Ράφα «κλειστή φυλακή», με περιττώματα παντού στους δρόμους και τόσο πλημμυρισμένη από κόσμο, ώστε να μη μένει σχεδόν καθόλου χώρος για να περάσουν τα ασθενοφόρα και τα φορτηγάκια με τη βοήθεια. Η Κάθριν Ράσελ, επικεφαλής της UNICEF, εκλιπαρεί σε δήλωσή της το Ισραήλ να μην εισβάλει: «Είναι ανάγκη τα τελευταία νοσοκομεία, καταφύγια, συστήματα ύδρευσης και αγορές στη Γάζα να παραμείνουν λειτουργικά… Αν χαθούν και αυτά, η πείνα και οι ασθένειες θα εκτοξευτούν και πολύ περισσότερες ζωές παιδιών θα χαθούν». Ο προϊστάμενος της Ράσελ, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε λόγο για «ανθρωπιστικό εφιάλτη». Και η οργάνωση ActionAid αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως ορισμένοι απελπισμένοι πρόσφυγες έχουν αναγκαστεί να τρώνε ακόμη και χορτάρια. «Κάθε άνθρωπος στη Γάζα πεινάει τώρα, ο κόσμος έχει μόλις 1,5 με 2 λίτρα βρόμικο, μη ασφαλές νερό κάθε μέρα για να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του», αναφέρει η ανατριχιαστική ανακοίνωση.

Κι όμως: οι αφιονισμένοι, αιμοσταγείς Ισραηλινοί δεν δίνουν σημασία σε κανέναν – ούτε καν στις διπρόσωπες συστάσεις που κάνουν οι συνένοχοι σπόνσορές τους στην Ουάσινγκτον να μην εισβάλουν στη Ράφα. Διάβολε, ακόμα και ο «Genocide Joe» Μπάιντεν χαρακτήρισε χτες «υπέρμετρες» τις ισραηλινές επιχειρήσεις «ανταπόδοσης» στη Γάζα, ενώ άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν πως ένα ισραηλινό «ντου» στη Ράφα θα οδηγήσει σε αναπόφευκτη ανθρωπιστική καταστροφή – λες και αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα δεν καλύπτει αυτόν τον ορισμό- και πως η Ουάσινγκτον… δεν θα υποστηρίξει αυτή την επιχείρηση «αν δεν υπάρξει σοβαρός και αξιόπιστος σχεδιασμός» για τους αμάχους!

Το Οσκαρ υποκριτικής βέβαια το κέρδισε πάλι ο ανεκδιήγητος ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, που, ολοκληρώνοντας άλλη μια απολύτως αποτυχημένη (την πέμπτη κατά σειρά) δήθεν «ειρηνοποιό» περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, παροτρύνει φεύγοντας από το Τελ Αβίβ την ισραηλινή ηγεσία να… προστατεύσει καλύτερα τους Παλαιστίνιους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Ράφα! Παραμύθια της Χαλιμάς: όλος ο πλανήτης γνωρίζει πως οι ΗΠΑ και δευτερευόντως οι Ευρωπαίοι υποτακτικοί τους, περιλαμβανομένου του δικού μας Μητσοτάκη, μπορούν να τερματίσουν τον εφιάλτη μέσα σε μία μέρα, κόβοντας τον ομφάλιο λώρο χρημάτων, καυσίμων, όπλων και πολεμοφοδίων που επιτρέπουν στο Ισραήλ να διαπράττει (και) αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας – αλλά δεν το κάνουν.

Αλλωστε και σε αυτή την περιοδεία του ο (εβραϊκής καταγωγής και πίστης, για να μην ξεχνιόμαστε) «διπλωμάτης» κύριος Μπλίνκεν έδειξε ξεκάθαρα ότι ο κύριος σκοπός των ταξιδιών του δεν είναι η όποια πραγματική πίεση προς το Ισραήλ, αλλά να κερδίζει κάθε φορά λίγο περισσότερο χρόνο για το σιωνιστικό καθεστώς. Εβραίος, και μάλιστα πολίτης του Ισραήλ με διπλή υπηκοότητα, που έχει μάλιστα υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό, είναι και ο δήθεν «μεσολαβητής» που έστειλε ο Μπάιντεν στον Λίβανο, ο Εϊμος Χόχσταϊν – ο τύπος πρότεινε μάλιστα σοβαρά σοβαρά στη Χεζμπολάχ να υποχωρήσει δέκα χιλιόμετρα από τα σύνορα σε ένδειξη… καλής θέλησης! Πιστεύει αλήθεια κανείς πως άνθρωποι με τα βιογραφικά και την προϊστορία του Μπλίνκεν ή του Χόχσταϊν είναι αξιόπιστοι συνομιλητές για τους Παλαιστινίους, αλλά και για οποιαδήποτε αραβική κυβέρνηση; Σίγουρα όχι: η Αίγυπτος ήδη ξεκαθάρισε και πάλι ότι τυχόν εκδίωξη του πληθυσμού της Γάζας προς το Σινά θα θεωρηθεί αιτία πολέμου,

και η Σαουδική Αραβία εξευτέλισε δημόσια –ξανά– τον θρασύτατο Μπλίνκεν, «διορθώνοντάς» τον με ανακοίνωση που λέει ότι προαπαιτούμενο για την όποια «εξομάλυνση» των σχέσεων με το Ισραήλ είναι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ!

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων