Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Βέροια: Κουβανικός Κινηματογράφος με παρόντα τον πρέσβη της Κούβας

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό της πόλης να παρακολουθήσει χθες την πρώτη μέρα από το διήμερο Κουβανικού Κινηματογράφου, που διοργανώθηκε  με τη συνεργασία της Κουβανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και με παρόντα τον πρέσβη της Κούβας

Ο Κουβανικός Λαός είναι ιδιαίτερα συμπαθής στους Έλληνες, όχι μόνο γιατί είναι η προσωποποίηση του  μικρού Δαβίδ, που αντιστέκεται όλα τα χρόνια μετά την Επανάσταση του ’59 στον απάνθρωπο αποκλεισμό που υφίσταται από τον Αμερικανό Γολιάθ, αλλά και γιατί είναι κοινή η μοίρα των δύο λαών, Ελλήνων και Κουβανών, να είναι μικροί σε αριθμό, αλλά να διεκδικούν με πάθος την ελευθερία τους.

Με γεμάτη σχεδόν τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας πριν από την προβολή της ταινίας Cuba Libre, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ευγενία Καβαλάρη προλόγισε έτσι:

«Άρωμα Κούβας στην Βέροια. Είναι μια εκδήλωση που αποτελεί ξεχωριστή στιγμή στην ιστορία των εκδηλώσεων του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, διότι αφενός μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε πλευρές του Κουβανικού Πολιτισμού και αφετέρου γιατί βρίσκεται μαζί μας ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Aramis Fuente Hernadez. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς η παρουσία του εδώ, ενός ηρωικού λαού, ο οποίος μέσα σε αντίξοες συνθήκες στυγνού οικονομικού αποκλεισμού σημειώνει σημαντικά επιτεύγματα στην υγεία, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό. Θα πάρουμε μια μικρή γεύση με τις ταινίες που θα παρακολουθήσουμε από την τέχνη του κινηματογράφου, από αυτήν την μακρινή χώρα, που μπορεί να απέχει πολύ, ωστόσο είναι πολύ κοντά στην χώρα μας, διότι έχουμε μια κοινή πορεία στους αγώνες μας για ελευθερία και ανεξαρτησία».

Και ο πρέσβης Aramis Fuente Hernández απευθυνόμενος στο κοινό:

“Θέλω να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας και την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, αλλά και όσους συνεισέφεραν, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το διήμερο Κουβανικού Κινηματογράφου. Εδώ, στη Βέροια και στη Νάουσα, είχαμε πολλές και θερμές συναντήσεις. Είδαμε, πέρα από τις Αρχές, ( δημάρχους, αντιπεριφερειάρχη), νομικούς, γιατρούς, εκπαιδευτικούς. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Αύριο θα συνεχίσουμε να έχουμε επαφές.

Οι δύο ταινίες που θα προβληθούν είναι ένα δείγμα του Κουβανικού Κινηματογράφου. Το Κουβανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και Τεχνών δημιουργήθηκε αμέσως μετά την Κουβανική Επανάσταση του 1959.

Μετά την πτώση του Σοσιαλισμού στην Ευρώπη, η κατάσταση για την Κούβα έγινε πολύ δύσκολη. Είχαμε σχέση με την ΕΣΣΔ. Όταν έπεσε, υποστήκαμε μεγάλη πίεση. Έπεσε και η οικονομία μας.

Ο Φιντέλ αναλύοντας την κατάσταση είπε: “Το πρώτο που πρέπει να σώσουμε είναι ο Πολιτισμός μας, γιατί αυτός διασώζει την ταυτότητά μας.”

Έπρεπε να καταλάβουμε ότι πολιτισμός είναι η έκφραση του Έθνους. Οι επαναστάτες μας είχαν πάντα στο κέντρο τους τον άνθρωπο. Ισότητα, εργασία, αθλητισμός, πολιτισμός, παιδεία, υγεία…

Η δημιουργία του Ινστιτούτου Τέχνης και Κινηματογράφου κέρδισε την γνώμη του κόσμου με την παρουσία του στον πολιτισμό. Αλλά και στο εσωτερικό, το σινεμά μάς βοηθά στη συνειδητοποίηση του λαού μας.”

Η ταινία Cvba Libre

Η ταινία που προβλήθηκε χθες ήταν μια ανατομία των ιστορικών γεγονότων της Επανάστασης του 1898,  μέσα από τα μάτια δύο μικρών παιδιών, που ουσιαστικά εκπροσωπούν το λαό της Κούβας.

Όντας για αιώνες η Κούβα αποικία της Ισπανίας, (την ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος), δεχόταν μια στυγνή αποικιοκρατική συμπεριφορά, που την οδηγούσε στην πείνα, την καταπίεση, (ιδιαίτερα από την Καθολική Εκκλησία), με αποτέλεσμα να φτάσει στην επανάσταση των Κουβανών, των Μαμπί, που φαίνεται αρχικά πως βοηθιούνται χωρία ανταλλάγματα από την κυβέρνηση και στρατό των ΗΠΑ.

Όταν, όμως, οι Αμερικανοί εγκαθίστανται στην Κούβα, νικώντας τους Ισπανούς, τότε διεκδικούν την εκμετάλλευσή της, με αποτέλεσμα τα γεγονότα που διαδραματίζονται να αποκαλύπτουν τραγικά στους δύο μικρούς πρωταγωνιστές το πρόσωπο της  αλήθειας, το πρόσωπο της εκμετάλλευσης πίσω από τη δήθεν προστασία.

Με την παράδοση των όπλων των επαναστατών στους “φίλους” Αμερικανούς,  να θυμίζει στους θεατές την παράδοση των δικών μας όπλων στη Βάρκιζα, η ταινία κλείνει αφήνοντας έντονο προβληματισμό και συναισθηματική φόρτιση.

Cuba Libre

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Jorge Luis Sanchez

Μουσική: Juan Manuel Ceruto

Φωτογραφία: Rafael Solís

Πρωταγωνιστούν: Christian Sánchez, Alejandro Guerrero, Jo Adrian Haavind, Isabel Santos, Adael Rosales, Manuel Porto.

………………

Απόψε θα προβληθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, πάλι στις 7 το απόγευμα, η ταινία HABANASTATION, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, που είναι:

Επίσημη συμμετοχή της Κούβας, στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα βραβεία 84α Βραβεία Όσκαρ.
Βραβείο Glauber Rocha στο Φεστιβάλ Λατινόφωνων Ταινιών στην Λίμα
Καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ Traverse City, Michigan USA
Βραβείο σκηνοθεσίας στο Premio ACE

………………..

Φωτογραφίες: faretra.info

…………………

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ