Η… “ωραία κοιμωμένη” – Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία άγριας φύσης της χρονιάς
Η “ωραία κοιμωμένη” πολική αρκούδα που κοιμάται ήρεμη σε ένα κομμάτι πάγου γοήτευσε το κοινό που έλαβε μέρος στη φετινή ψηφοφορία για την ανάδειξη του Wildlife Photographer of the Year, ενός θεσμού που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Νικητής φωτογράφος ήταν ο Βρετανός ερασιτέχνης Nima Sarikhani.
Ο Sarikhani “έπιασε” την αρκούδα στο αρχιπέλαγος Svalbard της Νορβηγίας. Ο ίδιος έψαχνε να φωτογραφίσει πολικές αρκούδες για τρεις ημέρες, με τη λήψη τελικά να γίνεται πάνω από το ερευνητικό σκάφος. Το πλήρωμα συνάντησε δύο αρσενικές αρκούδες κατά την αλλαγή της πορείας του, μια νεαρή και μια μεγαλύτερη σε ηλικία, με τη νεαρή να σκαρφαλώνει στο κομμάτι του πάγου λίγο πριν τα μεσάνυχτα και να φτιάχνει το “κρεβάτι” της. Το καρέ του Sarikhani ονομάστηκε από τον ίδιο “Ice Bed” για τους προφανείς λόγους, ενώ ο ίδιος έστειλε το μήνυμά του για την κλιματική αλλαγή:
“Ενώ η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, ελπίζω ότι αυτή η φωτογραφία εμπνέει, επίσης ελπίδα. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να διορθώσουμε το χάος που έχουμε προκαλέσει”. Είπε ακόμη πως αποφάσισε να τραβήξει το επίμαχο καρέ καθώς του προκάλεσε “έντονα συναισθήματα”.
Μάλιστα, φέτος ψήφισαν πάνω από 75.000 άτομα, αριθμός – ρεκόρ για τον διαγωνισμό.
Η ανάρτηση για τη νίκη του Nima Sarikhani:
Η φωτογραφία της αρκούδας κέρδισε ανάμεσα σε άλλες 24, οι οποίες επιλέχθηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου μεταξύ 50.000 συμμετοχών. Ο Douglas Gurr, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, χαρακτήρισε “συγκλονιστική” τη συγκεκριμένη φωτογραφία, αναφέροντας ότι κυριολεκτικά, “κόβει την ανάσα”.
Αυτή η “εικόνα που προκαλεί σκέψεις είναι μια έντονη υπενθύμιση του αναπόσπαστου δεσμού μεταξύ ενός ζώου και της ιδιαίτερης κατοικίας του και χρησιμεύει ως οπτική αναπαράσταση των επιζήμιων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του κλίματος και της απώλειας των τόπων που διαβιούν αυτά τα πλάσματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τεχνικές προδιαγραφές φωτογραφίας: Canon EOS-1D X Mark III + 70–200mm f2.8 lens at 200mm; 1/500 at f5; ISO 400
Οι διακρίσεις
Το δεύτερο βραβείο κατέκτησε η “χαρούμενη χελώνα” (“The happy turtle”) του φωτογράφου Tzahi Finkelstein. Ο Tzahi Finkelstein βρισκόταν στο κρησφύγετό του και φωτογράφιζε πουλιά της ακτής, όταν εντόπισε μια βαλκανική λιμνοχελώνα να περπατάει στα ρηχά νερά. Η λιβελούλα προσγειώθηκε απροσδόκητα στη μύτη της χελώνας δημιουργώντας μια υπέροχη “στιγμή”. Η λήψη έγινε στο Jezreel Valley του Ισραήλ.
Τεχνικές προδιαγραφές φωτογραφίας: Nikon D500 + 500mm f4 lens; 1/3200 at f5.6 (-0.3 e/v); ISO 320
Εκτός από την πολική αρκούδα, διακρίθηκαν συνολικά ακόμη τέσσερα καρέ που έλαβαν έπαινο και θα εκτεθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο έως τις 30 Ιουνίου.
Starling Murmuration
Ένα σμήνος ψαρονιών στροβιλίζεται σε σχήμα γιγάντιου πουλιού στο δρόμο του προς την Ρώμη.
Ο Daniel Dencescu μαγεύτηκε από τις κινήσεις των ψαρονιών καθώς σχημάτιζαν κολοσσιαία σχήματα στον ουρανό. Ο φωτογράφος πέρασε ώρες ακολουθώντας τα ψαρόνια στην πόλη και τα προάστια της Ρώμης μέχρι να πιάσει την τέλεια “πόζα”.
Τεχνικές προδιαγραφές φωτογραφίας: Nikon D850 + 150–600mm f5.6 lens; 1/1250 at f5.6 (+0.3 e/v); ISO 2500
Shared Parenting
Ένα ζευγάρι λέαινες περιποιούνται ένα από τα πέντε μικρά τους στο Maasai Mara της Κένυας. Ο φωτογράφος άγριας φύσης Mark Boyd, κατέγραψε τη στιγμή, όταν τα μικρά λιοντάρια βγήκαν από τις κρυψώνες τους.
Τα λιοντάρια όταν φεύγουν για κυνήγι συνηθίζουν να αφήνουν τα μικρά τους κρυμμένα σε πυκνούς θάμνους. Επιστρέφοντας, καλούν τα παιδιά τους να βγουν στο ανοιχτό πεδίο. Μάλιστα, τα θηλυκά συνηθίζουν να μεγαλώνουν το ένα τα μικρά του άλλου ως δικά τους, κοινώς μοιράζονται τα καθήκοντα ανατροφής.
Τεχνικές προδιαγραφές φωτογραφίας: Canon EOS 5D Mark III + 100–400mm f4.5–5.6 lens; 1/320 at f5.6; ISO 12800
Aurora Jellies
Ο φωτογράφος Audun Rikardsen απαθανάτισε τις εντυπωσιακές μέδουσες στο Tromsø της Νορβηγίας, με το σέλας να δημιουργεί τον δικό του εντυπωσιακό φωτισμό. Το εν λόγω είδος λέγεται Μέδουσα του φεγγαριού (Moon jelly). Είναι είδος που συναντιέται σε όλους τους ωκεανούς και αναγνωρίζεται εύκολα από τους τέσσερις δακτυλίους, που στην πραγματικότητα είναι τα γεννητικά όργανα.
Τεχνικές προδιαγραφές φωτογραφίας: Canon EOS-1D X + Laowa 12mm f2.8 lens; 34 sec at f2.8–22 (άλλαξαν κατά την έκθεση); ISO 1600; χρησιμοποιήθηκαν δύο Canon 600 flashes σε αδιάβροχο περίβλημα.