Κόσμος

Βαγδάτη: Νεκρός διοικητής πολιτοφυλακής από αμερικανική επίθεση με drone

Μία από τις πηγές είπε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ότι το όχημα που στοχοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης χρησιμοποιήθηκε από τις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ (PMF), μια υπηρεσία κρατικής ασφάλειας που αποτελείται από δεκάδες ένοπλες ομάδες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται κοντά στο Ιράν.

Δύο αξιωματούχοι των ενόπλων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ δήλωσαν ότι ο ανώτερος διοικητής Αμπού Μπακρί αλ-Σαάντι ήταν μεταξύ των νεκρών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. Το τοπικό πρακτορείο Sabereen News ανέφερε επίσης ότι ο αλ-Σαάντι σκοτώθηκε από την έκρηξη.

Ο Αλί Χασέμ του Αλ Τζαζίρα, που μεταδίδει ρεπορτάζ από τη Βαγδάτη, είπε ότι ακούστηκαν «πολλές εκρήξεις» σε όλη την ιρακινή πρωτεύουσα και ότι πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ο Χασέμ είπε ότι η περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση, ανατολικά της Βαγδάτης, «είναι γνωστό ότι αποτελεί προπύργιο για ένοπλες φατρίες».

Οι μαχητές και οι διοικητές της Κατάιμπ Χεζμπολάχ αποτελούν μέρος του PMF, ενός συνασπισμού κυρίως φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών που έχουν πλέον ενσωματωθεί στις τακτικές δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ.

Τρεις στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας που το Πεντάγωνο είπε ότι έφερε τα «χνάρια» της Κατάιμπ Χεζμπολάχ. Η ομάδα στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Το Ιράκ και η Συρία γίνονται μάρτυρες σχεδόν καθημερινών επιθέσεων μεταξύ των ενόπλων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν και των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην περιοχή από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Το νέο πλήγμα αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Ιράκ, με την κυβέρνηση να διαμαρτύρεται πως έχει βρεθεί εν τω μέσω της διαμάχης των ΗΠΑ με ομάδες που οπλίζονται και εκπαιδεύονται από το Ιράν και εκπαιδεύονται από το Ιράν.

banner-article

Ροη ειδήσεων