“ΣΥΡΙΖΑ: Κασσελάκης μόνος, χωρίς δίχτυ ασφαλείας – Αρχίζει η αμφισβήτηση και το blame game” / γράφει η Μαρία Μητσοπούλου
Ο «αψύς» βουλευτής έχει εγκαταλείψει τα «μπράβο Στέφανε» εδώ και καιρό – τις αναρτήσεις με επαίνους προς τον πρόεδρο, τον καιρό που συμφωνούσε με το περιεχόμενο των παρεμβάσεων Κασσελάκη, και μάλλον τον καιρό που επηρέαζε ακόμη κάποιες από τις αποφάσεις του
Φουντώνει η αμφισβήτηση των επιλογών και των χειρισμών Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, που για 5ο συνεχόμενο μήνα από τον περασμένο Σεπτέμβριο καταγράφουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τρίτη θέση.
Το κόμμα σε τρεις εβδομάδες έχει συνέδριο επανεκκίνησης και συσπείρωσης, υποτίθεται, όμως η εικόνα που εκπέμπει είναι αυτής της πολυδιάλυσης. Το «θαύμα» των Σπετσών όπου ο ΣΥΡΙΖΑ για λίγες μέρες εξέπεμψε συντεταγμένη εικόνα, δεν κράτησε ούτε εβδομάδα, αντιθέτως η εσωτερική συνεχιζόμενη κρίση έδειξε ξανά τα δόντια της.
Πλέον σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη τα οποία στήριξαν τον Κασσελάκη στην εκλογή του έχουν δείξει να διαφοροποιούνται σε βασικές επιλογές του προέδρου, ο οποίος εδώ και καιρό δείχνει πως επιθυμεί να αποφασίζει μόνος του και να μην διαβουλεύεται ούτε με τους πιο «μπαρουτοκαπνισμένους» της ηγετικής ομάδας.
Όσο δε πιο «παθιασμένη» ήταν η στήριξη τον περασμένο Αύγουστο – Σεπτέμβριο, τόσο πιο ηχηρή η διαφοροποίηση με ενδεικτικότερο παράδειγμα τον Παύλο Πολάκη ο οποίος άρχισε να εκφράζει την δυσαρέσκειά του με την διαφοροποίησή του στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ενώ τάχθηκε απέναντι στην στάση του προέδρου για τα F35 την εβδομάδα που μας πέρασε.
Βαθαίνει το ρήγμα με Πολάκη
Ο «αψύς» βουλευτής έχει εγκαταλείψει τα «μπράβο Στέφανε» εδώ και καιρό – τις αναρτήσεις με επαίνους προς τον πρόεδρο, τον καιρό που συμφωνούσε με το περιεχόμενο των παρεμβάσεων Κασσελάκη, και μάλλον τον καιρό που επηρέαζε ακόμη κάποιες από τις αποφάσεις του. Αντιθέτως, με τις αλλεπάλληλες αναρτήσεις του ο συντονιστής της ΚΟ δείχνει να υποδεικνύει την σωστή κατ’ αυτόν αντιπολιτευτική γραμμή έναντι της κυβέρνησης.
Το ρήγμα που έχει καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες, έγινε ακόμη πιο έντονο με την αντιπαράθεση των δύο στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ το πρωί της Τετάρτης, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης αντιμετώπισε την διαφωνία του χανιώτη βουλευτή δείχνοντάς του την έξοδο με τη φράση «αν δε σου αρέσεις μπορείς να φύγεις».
Σε πείσμα πάντως των διαψεύσεων Πολάκη και Κουμουνδούρου, το περιστατικό επιβεβαίωσε εμμέσως η Όλγα Γεροβασίλη, μέλος του προεδρείου της ΚΟ, η οποία σε τηλεοπτική της εμφάνιση το βράδυ της Πέμπτης, δεν διέψευσε, αντιθέτως σημείωσε πως «Ο Κασσελάκης και ο Πολάκης θα διαφωνήσουν, θα ζυμωθούν, θα τα βρούνε. Η διαφωνία Πολάκη-Κασσελάκη είναι το πρόβλημα της χώρας;».
Ο δε Πολάκης, παρά τις διαψεύσεις για το ίδιο το περιστατικό, προσερχόμενος την Πέμπτη στην Πολιτική Γραμματεία επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της διαφωνίας του για τα F35 αφήνοντας αιχμές για «στρατηλάτες» (ουσιαστικά για τον τομεάρχη Άμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη, σε μια λογική «χτυπάω το σαμάρι…»). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι της άποψης ότι ο πρόεδρος έβγαλε κλίμα συναίνεσης με τις δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο υπουργείο Άμυνας την Δευτέρα, και θεωρούν ότι πρόκειται για άλλη μια «βιαστική» κίνηση, όταν δεν έχουν δοθεί ακόμη οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, και εννοείται δεν έχει γίνει συζήτηση ούτε εντός του κόμματος.
Παππάς στα κάγκελα
Ηχηρή ήταν όμως και η εφ’ όλης της ύλης διαφοροποίηση και κριτική του Νίκου Παππά την περασμένη Τρίτη σε συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική TV. O τομεάρχης Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπενθυμίζεται στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών τον περασμένο Σεπτέμβριο στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη μετά από συμφωνία που έκανε μαζί του, όλο το προηγούμενο διάστημα εκδήλωνε τις διαφωνίες του στο παρασκήνιο. Πλέον πέρασε σε πιο δραστικά μέτρα, ξεδιπλώνοντας όλον τον «καμβά» της κριτικής του δημόσια.
Κάτι που μοιάζει βέβαια και σαν μια εισαγωγή σε φάση blame game: όλα τα κορυφαία στελέχη, το ένα μετά το άλλο εγκαταλείπουν την προσπάθεια να επιμείνουν στις προτάσεις τους για το τι πρέπει να γίνει εφόσον ο πρόεδρος δεν τους ακούει και πλέον εμφανίζονται να διαχωρίζονται δημόσια από επιλογές που θεωρούν καταστροφικές, προκειμένου να αποτινάξουν από πάνω τους την ευθύνη από μια νέα μεγάλη ήττα στις επικείμενες ευρωεκλογές.
Ήδη πολλούς από αυτούς βαραίνει η επιλογή να προωθήσουν στην ηγεσία ένα πρόσωπο άγνωστο στον ΣΥΡΙΖΑ, με μηδενική πολιτική, κομματική, και κινηματική εμπειρία πόσο μάλλον περγαμηνές, οδηγώντας σε διάσπαση ένα κόμμα που μερικά χρόνια πέρασε από την διακυβέρνηση.
Ο Νίκος Παππάς, λοιπόν, στην συνέντευξή του με πολύ προσεκτικό τρόπο είπε πολλά: πως ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δεν έχει καταφέρει να αποτελεί εναλλακτική και να θεωρείται δύναμη πολιτικής αλλαγής, πως δεν έχει ανακτήσει την πολιτική του αξιοπιστία και δεν διαθέτει πολιτική ισχύ (σ.σ. άρα ο κόσμος δεν τον ακούει, αποστρέφει την προσοχή του). Είπε ακόμη ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες, «με αρχή, μέση και τέλος» (αιχμή για «πυροτεχνήματα»), με αξιοποίηση όλων των στελεχών, αλλά και «ιεράρχηση των μετώπων που ανοίγουμε» (κριτική, μεταξύ άλλων για την βιαστική τοποθέτηση στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων). Πάνω απ’ όλα, σε αντίθεση με τις δηλώσεις Κασσελάκη ότι θα κριθεί στις εθνικές εκλογές, είπε ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές, θα κριθούν όλοι, ακόμη και η ηγεσία.
Τις θέσεις αυτές έδειξε μάλιστα να συμμερίζεται και η Όλγα Γεροβασίλη η οποία στη συνέντευξή της στο Attica ΤV, το βράδυ της Πέμπτης είπε πως ο Νίκος Παππάς «δεν είπε τίποτε άλλο από την πραγματικότητα».
Αποστάσεις και απελπισμένες προσπάθειες για φρένο στον κατήφορο
Εκ των στελεχών της ηγετικής ομάδας που έχουν διαφοροποιηθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, είχε επιχειρήσει να «μαζέψει» τα περί κομματικής πειθαρχίας που είχε ανακοινώσει ο Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας πως δεν θα υπάρξουν συνέπειες. Ακολούθησε «πάγος» και χρειάστηκε να υπάρξει κατ΄ ιδίαν συνάντηση για το ξεκαθάρισμα, δύο μέρες μετά, αν και πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για μπάλωμα και όχι πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Εκ των προσώπων που μπήκαν νωρίς στην ηγετική ομάδα, ο διευθυντής της ΚΟ Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη στην εκλογή του και ήταν από τα πρώτα στελέχη που ανακοινώθηκαν σε επιτελικές θέσεις – και μάλιστα με το καλημέρα, την επομένη της εκλογής του προέδρου – δείχνει εδώ και καιρό να τηρεί αποστάσεις, ενώ διαφοροποιήθηκε δημόσια και για το γάμο των ομοφύλων και για τα F35.
Μέχρι και ο τομεάρχης Άμυνας, ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, ο οποίος δέχεται πυρά αυτή τη στιγμή για τη στάση συναίνεσης ή έστω ανοχής που έχει δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον νέο γύρο εξοπλισμών, έχει κατά καιρούς διαχωρίσει τη θέση του (για την κομματική πειθαρχία, αλλά και για τα της κεντροαριστεράς, καθώς ο ίδιος δεν είναι αρνητικός στην ανάγκη συγκλίσεων).
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να θεωρεί στοιχείο κυριαρχίας και επιβολής το γεγονός ότι δεν συνδιαλέγεται με κανέναν από τα κορυφαία στελέχη, είτε τον στήριξαν στην εκλογή του είτε όχι. Η δε δήλωση ότι δεν έχει στενό κύκλο, την οποία επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία είναι κάτι που εννοεί.
Ωστόσο, αυτό που βλέπουν τα κορυφαία στελέχη σε αυτή την επιλογή, είναι αυταρχισμός και συγκεντρωτισμός που σε συνδυασμό με την πολιτική απειρία και το θολό ιδεολογικό πολιτικό στίγμα του προέδρου, λειτουργούν καταστροφικά, χωρίς κανείς να μπορεί να αναχαιτίσει αυτή την πορεία. Σε αυτή τη φάση καταβάλλεται η προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα ευέλικτο πολιτικό κέντρο που θα συζητά τις βασικές κατευθύνσεις σε ημερήσια βάση, ο πρόεδρος όμως δείχνει να αντιστέκεται και μάλιστα διαφαίνεται η διάθεση να αξιοποιηθεί ως επιχείρημα για να μην υπάρξει όργανο «πρωινού καφέ» και η διαρροή για το περιστατικό με τον Παύλο Πολάκη.