Κοινωνία Οικονομία Πολιτική Υγεία

Τώρα και ψηφιακά η αναμονή για χειρουργεία – Τιμοκατάλογος για όσους “πληρώνουν” στα απογευματινά

Σε εφαρμογή τέθηκε από χτες η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων, δηλαδή το ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης των ασθενών που ξεροσταλιάζουν αναμένοντας τη σειρά τους, για να χειρουργηθούν στα δημόσια Νοσοκομεία.

Παρουσιάζοντας τα …φύκια για μεταξωτές κορδέλες, η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη έκανε λόγο για «μια σημαντική μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας που θα διασφαλίζει τη μείωση του χρόνου αναμονής, θα παρακολουθεί τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών και θα διευκολύνει το έργο των γιατρών του ΕΣΥ, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα καθυστερήσεων και παθογένειες του συστήματος σε βάρος των ασθενών».

Σύμφωνα με την ΚΥΑ:

  • Για περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής για το χειρουργείο είναι μέχρι 2 βδομάδες.
  • Για περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη όπου η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, ο χρόνος αναμονής φτάνει τον ενάμιση μήνα! (3 – 6 βδομάδες).
  • Για περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη η αναμονή για το χειρουργείο φτάνει τους 3 μήνες (7 – 12 βδομάδες).
  • Για περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, η αναμονή είναι …13 – 24 βδομάδες!
  • Για περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, η αναμονή είναι 25 βδομάδες και πάνω!

Στην πραγματικότητα, μετά τη διαγραφή από τη λίστα όσων δεν άντεξαν να περιμένουν βδομάδες και μήνες να χειρουργηθούν, παραμένουν 90.000 εκκρεμή χειρουργεία, τα οποία είναι στην αναμονή με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους, ενώ καθημερινά θα προστίθενται νέα περιστατικά, τα οποία για την ώρα στοιβάζονται σε αντίστοιχες, ψηφιακές και μη, λίστες αναμονής για ένα πρωινό ραντεβού με γιατρό, για μια εξέταση κ.ά.

«Με την Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων τα νοσοκομεία θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτίζουν και να οργανώνουν καλύτερα το πρόγραμμα των χειρουργείων τους βάσει των πραγματικών αναγκών», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους.

Το πώς θα γίνει στην πράξη αυτό, άλλωστε, το έχει εξηγήσει ήδη ο Αδ. Γεωργιάδης μέσα από τα απογευματινά «επί πληρωμή χειρουργεία», μετατρέποντας τους ασθενείς σε πελάτες μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο. Αντί, δηλαδή, να προσλάβει άμεσα προσωπικό, ώστε να επαναλειτουργήσει το 30% των χειρουργικών αιθουσών που είναι κλειστές, ξεκινάει το «ψηφιακό ξεσκαρτάρισμα», στέλνοντας μαζικά ασθενείς είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, φορτώνοντάς τους με δυσθεώρητα κόστη.

«Για την κάθε επέμβαση έχουμε συγκεκριμένο τιμοκατάλογο», ομολογεί η κυβέρνηση, ενώ αν πάρουμε ως δείκτη τα λεγόμενα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), ένας ενδεικτικός τιμοκατάλογος των απογευματινών χειρουργείων έχει ως εξής: Αμυγδαλεκτομή και/ή αδενοειδεκτομή: 2.478 ευρώ. Λοιμώξεις/φλεγμονές του αναπνευστικού χωρίς συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές: 5.573 ευρώ. Διακαθετηριακή τοποθέτηση καρδιακής βαλβίδας χωρίς καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές: 10.000 ευρώ. Εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης με Bi-VAD: 90.000 ευρώ.

Οι παραπάνω τιμές μάλιστα θεωρούνται «παρωχημένες» και αναμένεται να υπάρξει επανακοστολόγηση σύμφωνα με το σύστημα των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών – DRGs, που θα αντικαταστήσει τα ΚΕΝ.

 imerodromos.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας