Κόσμος

Eurovision: Πάνω από 1000 Σουηδοί καλλιτέχνες ζητούν απαγόρευση της συμμετοχής του Ισραήλ στον διαγωνισμό

Περισσότεροι από 1.000 καλλιτέχνες από τη χώρα που διοργανώνει τη Eurovision, τη Σουηδία, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καλώντας για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού για τον «βίαιο πόλεμο στη Γάζα».

Η ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, αναφέρει ότι επιτρέποντας στο Ισραήλ να συμμετάσχει, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU) «υιοθετεί διπλά μέτρα και σταθμά που υπονομεύουν την αξιοπιστία του οργανισμού».

«Το γεγονός ότι οι χώρες που τοποθετούν τους εαυτούς τους υπεράνω του ανθρωπιστικού δικαίου είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν σε διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, ευτελίζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και καθιστά αόρατα τα δεινά των θυμάτων», αναφέρει η επιστολή που δημοσιεύτηκε αργά τη Δευτέρα.

Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν διεθνώς επιτυχημένους καλλιτέχνες όπως οι τραγουδιστές Robyn και Fever Ray, το folk duo First Aid Kit και πρώην Σουηδοί διαγωνιζόμενοι της Eurovision όπως ο Eric Saade και η Malena Ernman, η μέτζο-σοπράνο τραγουδίστρια της όπερας που είναι επίσης μητέρα της ακτιβίστριας για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η επιστολή έρχεται μετά από παρόμοια αίτηση που υπογράφηκε από περίπου 1.400 καλλιτέχνες από τη Φινλανδία και την Ισλανδία, οι οποίοι ζήτησαν επίσης να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον διαγωνισμό τραγουδιού, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Μάλμε από τις 7 έως τις 11 Μαΐου.

Σε απάντηση, η EBU ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποκλειστεί, τονίζοντας το μη πολιτικό καθεστώς της εκδήλωσης και υποστηρίζοντας ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision ήταν ένας διαγωνισμός μεταξύ των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και όχι των κρατών.

Όμως χώρες έχουν αποκλειστεί από τη Eurovision στο παρελθόν. Το 2022, η EBU απαγόρευσε τη Ρωσία από την εκδήλωση, λέγοντας ότι η είσοδός της «θα έφερνε τον ανταγωνισμό σε ανυποληψία». Η απόφαση ελήφθη από το εκτελεστικό συμβούλιο της ραδιοτηλεοπτικής ένωσης αφού αρχικά επέμεινε ότι θα επιτραπεί στη Ρωσία να ανταγωνιστεί.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2021, η Λευκορωσία δεν επετράπη να συμμετάσχει στον διαγωνισμό αφού η EBU απέβαλε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Λευκορωσίας BTRC για παραβίαση των κανόνων ελευθερίας του Τύπου της ραδιοτηλεοπτικής ένωσης.

Τριάντα επτά ραδιοτηλεοπτικοί φορείς πρόκειται να λάβουν μέρος στη φετινή 68η έκδοση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Το Λουξεμβούργο θα επιστρέψει μετά από απουσία άνω των τριών δεκαετιών.

Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Ισλανδίας, RÚV, είπε ότι η απόφασή του για το αν θα συμμετάσχει στη Eurovision ή θα μποϊκοτάρει τη φετινή διοργάνωση θα ληφθεί από τη νικήτρια του δικού της διαγωνισμού τραγουδιού, Söngvakeppnin, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαρτίου.

Το Ισραήλ συμμετείχε στη διοργάνωση από το 1973 και κέρδισε τον διαγωνισμό τέσσερις φορές, το 1978, το 1979, το 1998 και το 2018.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας