Αγροτικά Νάουσα

Τροποποίηση δράσης κομφούζιο. Ενιαίος σύλλογος αγροτών Νάουσας, Αγροτικός σύλλογος Βελβεντού, Αγροτικός σύλλογος Σκύδρας

Προς:

Κοινοποίηση:

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων

Περιφερειάρχες,Αντιπεριφερειάρχες και Βουλευτές
Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης

Κύριε Υπουργέ

Η εφαρμογή του ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ στο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησε από την καλλιέργεια της Ροδακινιάς, με την πρόσκληση του 2017, έπειτα από 8 χρόνια τεράστιας οικονομικής επιβάρυνσης των οργανώσεων παραγωγών ροδακινιάς, οι οποίες το υλοποιούσαν με ίδια κεφάλαια.

Αμέσως αναδείχθηκε σαν μια από τις πιο επιτυχημένες Δράσεις του ΠΑΑ και γι’ αυτό ακολούθησαν άλλες δύο προσκλήσεις (2018, 2020) που επέκτειναν την εφαρμογή της σε Μηλοειδή και Αμπέλια.

Στη νέα ΚΑΠ προβλέπεται πολλαπλάσιος προϋπολογισμός για το ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ:

Η αποζημίωση στη Ροδακινιά ορίζεται στο νέο Πρόγραμμα με υπολογισμούς της προηγούμενης δεκαετίας, σε αντίθεση με πρόσφατη ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΛΕΤΗ που τεκμηριώνει πολύ υψηλότερο κόστος.

Το ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ στη Ροδακινιά καλύπτει 3 έντομα – εχθρούς και αποζημιώνεται με 40-48 €/στρέμμα, ενώ στο Αμπέλι που καλύπτει 1 έντομο – εχθρό (το 1/3 σε κόστος και απώλεια εισοδήματος) λαμβάνει από 35,3 € στο οινοποιήσιμο μέχρι και 76 € ανά στρέμμα στη σταφίδα.

Όλα τα Οικολογικά Σχήματα της νέας ΚΑΠ επιβραβεύουν τον αγρότη που περνά στη νέα εποχή της βιώσιμης γεωργίας, ενώ στη Ροδακινιά το ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ ούτε καν αποζημιώνει τα κόστη εφαρμογής του.

ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ:

Το Ροδάκινο, σαν φρέσκο φρούτο ή σαν κομπόστα και χυμός, αντιπροσωπεύει τη χώρα μας σε όλες τις αγορές του κόσμου.

Είναι το πρώτο φρούτο που Πιστοποιήθηκε με τα αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας και αντέχει στο σκληρότερο ανταγωνισμό των διεθνών αγορών παρά τα Εμπάργκο και τους Δασμούς.

Ενσωματώνει σήμερα νέες οικολογικές μεθόδους (ωφέλιμα έντομα – εντομοπαθογόνους νηματώδεις) οι οποίες έχουν νόημα κι αποτέλεσμα μόνο αν συνδυάζονται με την εφαρμογή του ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ.

Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ορίζει αυθαίρετα τις αποζημιώσεις, ακυρώνοντας μια μακρόχρονη, δύσκολη, αλλά επιτυχή συλλογική προσπάθεια παραγωγής φρούτων με όρους βιωσιμότητας.

ΖΗΤΟΥΜΕ:

ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ του ύψους αποζημίωσης εφαρμογής του ΚΟΝΦΟΥΖΙΟ στην καλλιέργεια της Ροδακινιάς με βάση την ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΛΕΤΗ.

Η τροποποίηση πρέπει να γίνει άμεσα και κατ’ εξαίρεση, διότι – στον Πυλώνα 2 – οι δεσμεύσεις με την πρόσκληση του 2024 θα αφορούν 5ετία, ενώ – στον Πυλώνα 1 – αν η δράση δεν επιλεγεί το 2024, χάνει τη συνέχειά της και καταρρέει για όλη την υπόλοιπη προγραμματική περίοδο.

Στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις

Με τιμή

banner-article

Ροη ειδήσεων