Κόσμος

Ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και Βρετανίας: Βομβάρδισαν θέσεις των Χούθι στην Υεμένη

Ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά της Υεμένης και των Χούθι τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έπληξαν περισσότερους από 60 στόχους σε 16 τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι Χούθι στην Υεμένη, ανακοίνωσε η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Στα πλήγματα χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 100 βόμβες και πυραύλους με καθοδήγηση ακριβείας, που εκτοξεύτηκαν από πλοία που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα, και τον Περσικό Κόλπο.

Την ίδια ώρα ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», δήλωσε ότι το Ιράν «έχει εμπλακεί επιχειρησιακά» στην επίθεση των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων. «Ήμασταν αρκετά σαφείς σχετικά με το γεγονός ότι το Ιράν είναι ο κύριος -αν όχι ο κύριος- αρωγός ή υποστηρικτής ή χορηγός των Χούθι και ότι το Ιράν» είπε χαρακτηριστικά. «Έχουν παράσχει πληροφορίες και πληροφορίες στους Χούθι. Έχουν παράσχει στους Χούθι [με] τις ίδιες τις δυνατότητες που χρησιμοποίησαν για τη διεξαγωγή αυτών των επιθέσεων. Πιστεύουμε ότι έχουν σίγουρα εμπλακεί σε κάθε φάση αυτής της διαδικασίας», υποστήριξε ο αξιωματούχος.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ επιβεβαίωσαν τα χτυπήματα, υποστηρίζοντας ότι ήταν μια απάντηση στις επανειλημμένες επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων των μαχητών κάνοντας λόγο για «αμυντική» επιχείρηση, που είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας.

Προειδοποίησε μάλιστα πως «δεν θα διστάσει» να «διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε πως τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από πολεμικά πλοία και υποβρύχια του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με «συγκεκριμένα» στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται πύραυλοι, drones, καθώς και ραντάρ.

Πύραυλοι κρουζ Tomahawk που εκτοξεύτηκαν από αμερικανικό πολεμικό πλοίο και αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα επιτέθηκαν σε περισσότερες από 12 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων στην πρωτεύουσα, Σαναά, και στη Χουντάιντα, το προπύργιο των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τέσσερα βρετανικά αεροσκάφη RAF Typhoon βομβάρδισαν δύο στόχους των Χούθι, που πετούσαν από τη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο.

Υποστήριξη παρείχε η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία, δήλωσαν οι ηγέτες.

Αξιωματούχος των Χούθι προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα «πληρώσουν βαρύ τίμημα» για αυτήν την «κατάφωρη επιθετικότητα».

Οι Χούθι θα συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, εάν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, δήλωσε ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, εκπρόσωπος των Χούθι, ενώ κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα» αμερικανοβρετανικά πλήγματα στην Υεμένη.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την επίθεση εναντίον της Υεμένης, διότι δεν υπάρχει καμιά απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα (…) στόχος ήταν και θα παραμείνουν ισραηλινά πλοία και αυτά που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Το Ιράν χαρακτηρίζει τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς, ως «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης», καταδικάζοντας τα πυραυλικά πλήγματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναάνι τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ότι «καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξήχθησαν το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον πόλεων της Υεμένης».

«Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων», αναφέρεται στην δήλωση.

Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις «δεν θα έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να τροφοδοτήσουν την ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή».

 imerodromos.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο