Βέροια Θέματα Παιδείας Πολιτισμός Τοπικά

Ολοκληρώθηκε «Ο Δεκέμβρης των Παραμυθιών» στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας Ημαθίας

Κι αν σου μιλώ με παραμύθια, είναι γιατί τα’ ακούς γλυκύτερα …

Για ένα μήνα σχεδόν, στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, φιλοξενήθηκε ο «6ος Δεκέμβρης των παραμυθιών» μέσα από παρουσιάσεις 8 πρωτότυπων, ακυκλοφόρητων ιστοριών, καταξιωμένων και βραβευμένων συγγραφέων, παράλληλα με δρώμενα, θεατρικά, μουσικές, τραγούδια, κουκλοθέατρο, εικονογραφήσεις…, δίνοντας έμφαση στην κίνηση, τη διάδραση και τη βιωματική και ενεργητική μάθηση, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα, το ταλέντο και τις δεξιότητες κάθε παιδιού, τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας, της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, επιχειρώντας ταυτόχρονα (κεντρική θεματολογία) να αναδείξει την ανάγκη ευαισθητοποίησης σε σχέση με τα θέματα βιασμού του περιβάλλοντος, τις συνέπειες του οποίου είμαστε, ήδη, μάρτυρες.

Μέσα από εφτά + μία ιστορίες αγαπημένων και καταξιωμένων συγγραφέων, που γράφτηκαν ειδικά για το συγκεκριμένο σχολείο, και παρουσιάστηκαν με τη σειρά, όπως ακολουθεί:

Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου, ¨Το πικ-νικ στην αλάνα¨,

Σοφίας Τσιάμη, ¨Πλανήτης Γη: Τα πάνω κάτω/ Εδώ πλανήτης  Γη! Εδώ πλανήτης Γη!¨,

Ναντίνας Κυριαζή, ¨Το Σκιάχτρο συναντά τον Πήτερ Παν στη Χώρα του Ποτέ¨,

Σοφίας Καλογερίδου, ¨Ένας αλλιώτικος Πήτερ Παν¨,

Ελισάβετ Τάρη, ¨Η γιορτή της πράσινης ελπίδας¨,

Βασιλικής Νευροκοπλή, ¨Η Αχτιδοϋφάντρα¨,

Γλυκερίας Γκρέκου, ¨Φο και Πι, να σώσουμε τη γη!¨,

+ (μία απόπειρα)  Δημητρίου Κατσαβού, ¨Ναυαγός, καταμεσής του θεσσαλικού κάμπου¨.

Το παραμύθι,  γενικότερα η Παιδική Λογοτεχνία, για το παιδί, είναι ένα απ’ τα σημαντικότερα εργαλεία ανακάλυψης του κόσμου. Μέσα από την ταύτισή του με τους ήρωες παίρνει ένα συγκεκριμένο ρόλο, ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα, ¨ζει¨ τις περιπέτειες, βιώνει τις καλές και κακές καταστάσεις, αντιμετωπίζει συνθήκες, εμπλέκεται σε διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων, κατανοεί και αφομοιώνει τρόπους σκέψης και δράσης, αναπτύσσει κριτική και δημιουργική σκέψη.

   Χωρίς διάθεση διδαχής, το παιδί περισσότερο αισθάνεται. Αισθάνεται τις αξίες που προβάλει το κείμενο, δέχεται τα αισιόδοξα μηνύματά του, ανοίγει διάπλατα την πόρτα της φαντασίας του, χτίζει σιγά-σιγά το βάθρο πάνω στο οποίο θα στηρίξει την αντίληψή του για τη Ζωή, τον Άνθρωπό, τη Φύση, τον αγώνα και την προσπάθεια για τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής ισορροπίας … εν τέλει την ηθική του συνείδηση και τα αξιολογικά του κριτήρια.

    Έχοντας αυτά στη σκέψη τους, στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας δημιούργησαν “Το Δεκέμβρη των παραμυθιών” έναν θεσμό Φιλαναγνωσίας, Διαλόγου και Προβληματισμού που φέτος πορεύεται τον 6ο κατά σειρά χρόνο υλοποίησής του.

Ωστόσο, φέτος, διαφοροποιήθηκε κάπως, αφού τα παραμύθια έδωσαν τη θέση τους σε μικρές, ολοκληρωμένες, ιστορίες. Ιστορίες που αναφέρονται στην Κλιματική Κρίση, τα Ακραία Καιρικά Φαινόμενα, την απορρύθμιση των εποχών και εν τέλει τη νοσταλγία της απώλειας. Ιστορίες που περιέχουν τα δικά τους πρόσωπα, σύμβολα, νοήματα, δράσεις και προτάσεις. Ιστορίες με σκιάχτρα και ήρωες παραμυθιών που συναντιούνται χάρη στην εμπνευσμένη πένα των συγγραφέων.

Ιστορίες που γράφτηκαν, ειδικά, για αυτή την πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, από καταξιωμένους συγγραφείς που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και τις παρουσίασαν στους μικρούς μαθητές, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας που ανέλαβαν να φέρουν τη φύση και τις περίπλοκες σχέσεις του ανθρώπου μαζί της πιο κοντά στα παιδιά. Να μετατρέψουν την πραγματικότητα σε παραμύθι.

 Τα πραγματικά περιστατικά  και γεγονότα περιβαλλοντικής καταστροφής (Θεσσαλία, Έβρος …), αφού έγιναν προσωπικά τους βιώματα και εικόνες , αποτυπώθηκαν στη μνήμη τους και με ταλέντο και συγγραφική δεξιοτεχνία ανέλαβαν να τα μετατρέψουν, χρησιμοποιώντας την φαντασία τους, σε εύληπτες ιστορίες για παιδιά, μεταφέροντας μηνύματα, χωρίς διάθεση διδακτισμού, διατηρώντας ταυτόχρονα, την αυθεντικότητα και τη χάρη ενός παραμυθιού.

Κάνοντας πράξη, δηλαδή, τα λόγια  του Hans Christian Andersen πως «Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι, και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίζεις».

Η όλη δράση και πρωτοβουλία εντάσσεται στην στρατηγική εξωστρέφειας και διάχυσης των αποτελεσμάτων των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει το Σχολείο, στα πλαίσια της Διαπίστευσης Erasmus, την οποία του εμπιστεύτηκε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) και αφορά τη Διαπολιτισμική, συμπεριληπτική εκπαίδευση, την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και την αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών.

Κι αν  ο ¨Δεκέμβρης των παραμυθιών¨ ολοκληρώθηκε, η πρωτοβουλία τους συνεχίζεται, αφού έχει εξασφαλιστεί   ¨στέγη¨ για τις ιστορίες και σύντομα θα βρίσκονται όλες μαζί σε ένα όμορφο βιβλίο, το οποίο θα μπορείτε όλοι να προμηθευτείτε, για καλό σκοπό .

Η Διεύθυνση του σχολείου ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια, συγγραφείς, εκπαιδευτικούς, τη δια βίου δασκάλα του σχολείου, Σοφία Παυλίδου, τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς, «ο καθείς με τα όπλα του».

Και φυσικά, αυτούς που παίρνουν από εδώ και πέρα τις ιστορίες από το χέρι και τις οδηγούν στο κοινό τους σπίτι, στο βιβλίο που θα δημιουργηθεί και τα έσοδα των πωλήσεών του θα διατεθούν σε ένα σχολείο της Θεσσαλίας, που υπέστη τις συνέπειες των πλημμυρών.

Τέλος, ο ¨Δεκέμβρης των παραμυθιών¨ έκλεισε, πως θα μπορούσε διαφορετικά, με την επίσκεψη του Αι Βασίλη στην τελευταία εκδήλωση-παρουσίαση. Τα παιδιά ενθουσιασμένα, πέσανε στην αγκαλιά του κι αυτός με τη σειρά του, τους μοίρασε δώρα.

Ακολούθησαν κεράσματα, χορός, τραγούδια, διασκέδαση και, φυσικά, κάποιες πρόβες για τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα που θα ακολούθησαν και ¨πλημμύρισαν¨ με παιδικές, χαρούμενες φωνούλες, όλο το χωριό.

Δημήτρης Κατσαβός

Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας 

——————————

 

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας