Παρουσιάστηκε το πρώτο «Ψηφιακό Αποθετήριο της Μουσικής των Βλάχων» από τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας
Από τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας:
Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, στις 6:30 μ.μ., πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση της δράσης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά «Ψηφιακό Αποθετήριο της Μουσικής των Βλάχων» που υλοποιεί ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας.
Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη βάση δεδομένων που όχι μόνο θα δύναται να συγκεντρώνει όλο το αρχειακό υλικό που αφορά στο βλάχικο τραγούδι προβάλλοντάς το σε δημόσια θέση, αλλά και θα το πλαισιώνει από οπτικοακουστικό υλικό και επιπλέον πληροφορίες. Το αρχείο καταγραφών περιλαμβάνει συνολικά 3400 τίτλους, από τεκμήρια δισκογραφίας αλλά και προσωπικές συλλογές με ανέκδοτες ηχογραφήσεις. Στο Ψηφιακό Αποθετήριο Μουσικής των Βλάχων συμπεριλαμβάνεται και μέρος του αρχείου του Γιώργου Μανέκα (Βλάχου ερμηνευτή και μέλους του ΣΒΒ) που δόθηκε ως δωρεά στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας. Το αποθετήριο (www.vlahoi-archive.gr), φιλοδοξεί να αποτελέσει μία δημόσια πλατφόρμα μελέτης, προβολής και ανάδειξης της συλλογικής μνήμης των Βλάχων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν προσκεκλημένοι επιστήμονες που εργάστηκαν ή συνέβαλαν καθοριστικά στην υλοποίηση του έργου.
Ο κ. Καραφόλας Συμεών, Καθηγητής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Παν. Δυτικής Μακεδονίας, που συνέβαλε στην υποβολή της πρότασης, μίλησε για τη σημασία του αποθετηρίου στη δημιουργία προϋποθέσεων για την τόνωση της γλώσσας, σημειώνοντας ότι «οι γόνιμες ιδέες μπορούν να υλοποιηθούν με συλλογική προσπάθεια και ώριμο προγραμματισμό».
Τα ενδιαφέροντα του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βέροιας παρουσιάζουν από την ίδρυσή του (1981) έως και σήμερα μία διόλου στατική αντιμετώπιση της παράδοσης και ένα προφανές παράδειγμα αυτής της στάσης είναι και η υλοποίηση αυτού του έργου αλλά και τα επόμενα σχέδιά του με τη δημιουργία ενός Πολυδύναμου Μουσείο Αρμάνων/ Βλάχων, τόνισε ο κ. Τάκης Γκαλαΐτσης, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του συλλόγου των Βλάχων Βέροιας.
Η αρχή του εγχειρήματος είχε γίνει το 2015 όταν το Τμήμα Νεολαίας του συλλόγου είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών για παραχώρηση μέρους του αρχείου τους καταφέρνοντας έτσι να καταγράψει τότε περίπου 1.000 ηχητικά τεκμήρια, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σιώκης Νικόλαος, Δρ. Ιστορίας Ελληνισμού και επιστημονικός συνεργάτης του έργου.
Ο κ. Γιώργος Κοκκώνης, Μουσικολόγος, Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τόνισε την κρισιμότητα των ιδιωτικών αρχείων που πολλοί/ες έχουμε στα σπίτια μας και που θα πρέπει άμεσα να ψηφιοποιηθούν ώστε να μην αλλοιωθούν από τη φυσική φθορά τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Κοκκώνης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ήταν σημαντικός γνώμονας κατά τη δημιουργία του αποθετηρίου η απόδοση εκπαιδευτικού χαρακτήρα στο αποθετήριο και αυτό εκτιμάται αναδείχθηκε επαρκώς καθώς οι ομάδες εργασίας κατάφεραν να αναγάγουν το αποθετήριο σε μία έγκυρη, περιεκτική και πάνω από όλα εύχρηστη πηγή για ιστορική μελέτη και επιστημονική ενασχόληση.
Τη συζήτηση συντόνισε η πολιτιστική διαχειρίστρια του έργου, Χάρις Πατσαβούρα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κάτω Βερμίου κ. Φαρσαρώτος Γεώργιος, εκπρόσωπος του πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς «η Ντόλιανη» κα Αγορίτσα Τζήμα, εκπρόσωπος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Γαλανοπούλου Αλκμήνη. Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να κεραστούν γλυκά εδέσματα, ευγενική χορηγία των τοπικών επιχειρήσεων: «Ζαχαροπλαστείο – εργαστήριο Λαγούδης Κωνσταντίνος & Τζιμίκος Μιχάλης» και τα «Αρτοποιεία Χονδραντώνης Κωνσταντίνος» που ο σύλλογος ευχαριστεί δημοσίως.
Η δράση με τίτλο «Ψηφιακό Αποθετήριο της Μουσικής των Βλάχων» του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βέροιας υλοποιείται υπό την αιγίδα και με οικονομική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ) και αποσκοπεί στη διερεύνηση, τεκμηρίωση και διαφύλαξη σημαντικού στοιχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, προβλέπει τη συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας με την κοινότητα των φορέων και συμβάλλει στην ανάδειξη του στοιχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς σε ερευνητές και στο ευρύ κοινό προβλέποντας ότι κάθε ενδιαφερόμενος/η θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στο αποθετήριο.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά και είναι διαθέσιμη για προβολή στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/live/URfBgputAVc?si=7eDoWhvQAP2c5U9_&t=413
Φωτογραφίες: faretra.info