Βέροια Πολιτική Τοπικά

Αυξήσεις σε τέλη καθαριότητας – φωτισμού & άρδευσης ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας στην τελευταία του συνεδρίαση

Σε κλίμα διαμαρτυρίας από παρατάξεις της αντιπολίτευσης και με παρουσία εργαζόμενων και συνταξιούχων, που σήκωσαν πανό στην αίθουσα συνεδριάσεων,  ψηφίστηκαν ορισμένα από τα δημοτικά τέλη που είχαν μπει προς συζήτηση και ψήφιση ή μη, στην τελευταία συνεδρίαση αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει μόνο 11 μέρες ζωής ακόμα.

Ο Αντώνης Μαρκούλης και ο Γιώργος Μελιόπουλος, εκπροσωπώντας ο καθένας την παράταξή του, θεώρησαν απαράδεκτο να τεθεί το θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ενώ σε λίγες μέρες αναλαμβάνει το νεοεκλεγέν Δημοτικό Συμβούλιο.

Επιπλέον, τονίστηκε πως οι εποχές που οι πολίτες διανύουν όχι απλά δεν επιτρέπουν αυξήσεις αλλά επιζητούν μειώσεις.

Ο υπεύθυνος Οικονομικών του Δήμου ανέφερε με στοιχεία πως ειδικά τα δημοτικά τέλη καθαριότητας & φωτισμού έχουν αυξηθεί κατά 25% και η απόφαση για αύξηση δημοτικών τελών απορρέει από τους νόμους τις ίδιας της Κυβέρνησης.

Ο Δήμαρχος  εξήγησε πως το 10% των τελών θα τα πληρώσει ο ίδιος ο Δήμος, με 650 εκατομμύρια, και μόνο το 15% θα πάει στους πολίτες ως αύξηση των δημοτικών τελών. Δεν θα είναι παραπάνω από 2 ευρώ για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών πρόσθεσε και 1,5 ευρώ για ένα σπίτι στο χωριό.

Δεν έπεισε, όμως, πέρα από τον Αντώνη Μαρκούλη και τον Γιώργο Μελιόπουλο που επιχειρηματολόγησαν στη συνέχεια, και τους παρισταμένους ακροατές, που σήκωσαν πανό διαμαρτυρίας,  ενώ κάτω από το Δημαρχείο ακούγονταν φωνές διαμαρτυρίας και με τον  Γραμματέα των συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας, Θανάση Ανδρεόπουλο να τους εκπροσωπεί λέγοντας:

“Δεχόμαστε από παντού επιθέσεις, που απειλούν την επιβίωσή μας. Προσπαθούμε να ζήσουμε με τη σύνταξή μας καλύπτοντας μόνο τις πρώτες 15 μέρες.

Έπρεπε να στέκεστε δίπλα μας. Προεκλογικά λέγατε πως θα κάνετε τη Βέροια καλύτερη. Ζητάτε αύξηση στα δημοτικά τέλη. Ζητάτε να ματώσουμε. Πάρτε πίσω τις αυξήσεις, σταθείτε δίπλα μας.”

Τελικά με αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας – φωτισμού και άρδευσης, πέρασαν  οι δημοτικοί φόροι του 2024. Τα θέματα πέρασαν κατά πλειοψηφία και συγκεκριμένα εγκρίθηκαν από τις παρατάξεις, που ασκούν την διοίκηση.

Για την αναπροσαρμογή ή μη του α) ημερήσιου τέλους συμμετοχής στις λαϊκές αγορές του Δήμου και β) τέλους χρήσης στην Κυριακάτικη Αγορά της Κοινότητας Ριζωμάτων, αποφασίστηκε η τιμή να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Για την αναπροσαρμογή ή μη των τελών καθαριότητας & φωτισμού, αποφασίστηκε αύξηση 15%.

Για την αναπροσαρμογή ή μη των τελών χρήσης πεζοδρομίων-κοινοχρήστων χώρων κ.λ.π., το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα.

Μείωση αποφασίστηκε, 70,00€/τ.μ. τον χρόνο (από 80,00€/τ.μ. τον χρόνο που ίσχυε για το έτος 2023): Για τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Μπαρ, Καφέ, Ταβέρνα, Ουζερί, Τρόφιμα κλπ. ή με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας υγειονομικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεων αναψυχής ή επιχειρήσεων μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφοράς πρόχειρου ή πλήρους γεύματος της Α ζώνης που βρίσκονται:

1) Στην οδό Ελιάς και στη Λ.Ανοίξεως (από το ύψος της οδού Κωττουνίου έως το ύψος της οδού 28ης Οκτωβρίου).

2) Στις οδούς Κοντογεωργάκη και Έλλης.

3) Στο Εμπορικό Κέντρο (περιλαμβάνει τις οδούς Ιπποκράτους – Προφήτη Ηλία – Α.Τσούπελη – Αριστοτέλους – Τσαλδάρη – Κάππου – Βικέλα – Α.Καμάρα – Μητροφάνους – Φιλίππου).

4) Στις διασταυρώσεις των οδών: α) Μητροπόλεως (έως τη διασταύρωση με τις οδούς Κοντογεωργάκη και Ιπποκράτους) – Βενιζέλου (έως τη διασταύρωση με τις οδούς Προφήτη Ηλία και Μούμογλου – Εληάς.

Για την αναπροσαρμογή ή μη των τελών άρδευσης, λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους, η αναπροσαρμογή έχουν ως εξής:

Α) Για τη Δ.Ε. Απ.Παύλου σε 22,00€/στρέμμα (από 17,00€/στρέμμα που ίσχυε το 2023).

Β) Για τη Δ.Ε. Βεργίνας:

α) Σε 22,00€/στρέμμα (από 17,00€/στρέμμα που ίσχυε το 2023) πλην των Δημοτικών Κοινοτήτων Συκιάς και Παλατιτσίων.

β) Για τη Δημοτική Κοινότητα Συκιάς σε 0,12€ το κυβικό μέτρο.

γ) Για τη Δημοτική Κοινότητα Παλατιτσίων σε 4,50€ ανά ώρα χρήσης του δικτύου άρδευσης (από 3,50€ ανά ώρα χρήσης του δικτύου άρδευσης που ίσχυε το 2023).

Γ) Για τη Δ.Ε. Μακεδονίδος:

α) Για δενδρώδεις καλλιέργειες και για καλλιέργεια καπνού σε 25,00€/στρέμμα (από 19,00€/στρέμμα που ίσχυε το 2023).

β) Για καλλιέργειες κηπευτικών σε 40,00€/στρέμμα (από 31,00€/στρέμμα που ίσχυε το 2023).

Δ) Για την καλλιέργεια Ακτινιδιάς για όλες τις Δημοτικές Ενότητες (εκτός των Δημοτικών Κοινοτήτων Παλατιτσίων και Συκιάς) το τέλος άρδευσης αναδιαμορφώνεται και καθορίζεται σε 27,00€/στρέμμα (από 17,00€ & 19,00€/στρέμμα που ίσχυε το 2023).

Για την αναπροσαρμογή ή μη των τελών διαφήμισης, των τελών στάθμευσης και του τέλους εισόδου οχημάτων στο πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρου, των δικαιωμάτων παροχής υπηρεσιών στα νεκροταφεία της Κοινότητας Βέροιας και στις λοιπές Κοινότητες του Δήμου, του δικαιώματος βοσκής, του τέλους Τέλεσης Πολιτικών Γάμων, του συντελεστή φόρου φωτιζόμενης επιφάνειας και του τέλους αυθαίρετης χρήσης δημοτικών εκτάσεων, οι τιμές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.

……………..

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας