Πολιτισμός

Παυλοπέτρι: Η βυθισμένη «Πομπηία» της Ελλάδας απέναντι από την Ελαφόνησο

Ανάμεσα στη νησίδα και στην ξηρά, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι θαμμένη μια αρχαία πόλη εδώ και σχεδόν 5.000 χρόνια. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν ότι κάποτε ήταν γεμάτη ζωή.

Αυτή η βυθισμένη πολιτεία, ο αρχαίος οικισμός «Παύλο Πέτρι», βρίσκεται στην Ελαφόνησο,  στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην παραλία της Πούντας και στη νησίδα Παυλοπέτρι που μεσολαβεί, στα 600 μ. Βόρεια-Β/Α από το λιμάνι της Ελαφονήσου.

Το 1904 ο γεωλόγος, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρης ανέφερε την ύπαρξη αρχαίας πόλης στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελαφονήσου μεταξύ της νήσου Ελαφόνησος και της παραλίας Πούντα Ελαφονήσου, στη νότια Λακωνία.

Αργότερα, το 1967 ο ωκεανογράφος Δρ. Nicholas Flemming του Πανεπιστημίου του Southampton -στο πλαίσιο των μελετών του για τις αλλαγές της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο- επισκέφτηκε το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου και διαπίστωσε την ύπαρξη βυθισμένης αρχαίας πόλης σε βάθος 3-4 μέτρων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Παυλοπέτρι αποτελεί την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο ενώ τη μοναδική της ταυτότητα ενισχύουν οι δρόμοι, τα κτίρια ακόμα και το νεκροταφείο.

Σύμφωνα με καταγραφές υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων ενώ έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα.

Παρά τις αλλοιώσεις και τη φυσική φθορά που έχει προκαλέσει το νερό με την πάροδο των αιώνων, το γεγονός ότι βυθίστηκε έχει βοηθήσει να διατηρηθούν τα σημερινά ευρήματα εφόσον δεν χτίστηκε ξανά διατηρώντας τη διάταξή της σε μεγάλο βαθμό ακέραιη.

Το Παυλοπέτρι έχει αποτελέσει θέμα για εκτενή ρεπορτάζ ξένων μέσων, όπως του BBC, ενώ έχει εντάξει τη χώρα στους κορυφαίους προορισμούς καταδύσεων της Μεσογείου.

…………….

enjoynews.

banner-article

Ροη ειδήσεων