Βιβλίο Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε στα Γρεβενά το τελευταίο βιβλίο του Γιώργου Σιώμου “Όμορφα χωριά”

Μ’ ένα βίντεο που προετοίμασε για την ατμόσφαιρα του βιβλίου του Γιώργου Σιώμου “Ομορφα χωριά”, ξεκίνησε η παρουσίασή του στη Βιβλιοθήκη των Γρεβενών, το βράδυ της Τρίτης 5/12/2023, μέσα σε κλίμα φιλοξενίας και μπροστά σε θερμό ακροατήριο.

Με μια επτασέλιδη εισήγηση η φιλόλογος Θεοδώρα Γκουρτζιούμη έριξε φως στο περιεχόμενο του βιβλίου    «Όμορφα χωριά»και στον τρόπο του Γ.Σ.  Να μερικές στιγμές:

…[Ο Γιώργος Σιώμος είναι εξαιρετικός τεχνίτης του λόγου με βαθειά φιλοσοφημένη σκέψη. Όταν τελειώσει το διήγημα, το ξανασκέφτεσαι. Σου αφήνει πάντα μια αμφιβολία αν αυτό που κατάλαβες ήταν πραγματικά αυτό που ήθελε να πει. Σε βάζει σε έναν αναστοχασμό που παράγει την αμφιβολία. Δεν υποτάσσεται στις προσδοκίες του αναγνώστη. Υποτάσσεται μόνο στην προσδοκία της απόλαυσης.

Πού ακριβώς έγκειται η αξία του Γ.Σιώμου ως λογοτέχνη?]

[Ο Γ.Σ. παίρνει μια ασήμαντη ιστορία και τη φωταγωγεί. Και τότε αυτό το ελάχιστο, το ασήμαντο, παίρνει άλλη διάσταση, παίρνει διαφορετική υπόσταση, παίρνει άλλο φωτοστέφανο και πάει τη σκέψη μας σε άλλα επίπεδα επεξεργασίας. Δηλαδή, παίρνει το τετριμμένο, την ασήμαντη καθημερινότητα και μας κάνει να ξαναγαπήσουμε τη ζωή. Μας δείχνει ότι αυτό που είναι περιφρονητέο, είναι έτσι επειδή έτσι το βλέπουμε. Καταφέρνει να του δώσει νόημα. Αυτό είναι Τέχνη. Παίρνει κάποιο υλικό τόσο προφανές που είναι τελικά αθέατο με τα κοινά μέτρα της όρασης και μας το καταυγάζει. Ο Γ.Σ. το βλέπει γιατί το βλέμμα του βρίσκεται σε λογοτεχνική διαθεσιμότητα.]

[Αυτή είναι η μαγεία της τέχνης του και της έμπνευσής του. Αυτό δίνει μια μοναδική διάσταση στο τίποτε και το αναβιβάζει σε μια περιοχή διαφορετικής φαντασμαγορίας. Η Τέχνη δεν χρειάζεται μικρά ή μεγάλα γεγονότα. Χρειάζεται μόνο το βλέμμα του δημιουργού. Αυτός αποφασίζει τι είναι σημαντικό και τι όχι για τη λογοτεχνία. Μπορεί μια μεγάλη μάχη, ένα τεράστιο γεγονός να μην προκαλέσει καμιά έμπνευση και κανέναν ερεθισμό σε έναν συγγραφέα.]

[Ο Γ.Σ. την άχαρη και σκληρή πραγματικότητα τη χειρίζεται λογοτεχνικά κι ας είναι τα θέματά του καμιά φορά αντιεμπορικά. Η επιμονή σε αυτά δείχνει συγγραφικό ήθος. Στο λογοτεχνικό του χωράφι έσπειρε πράγματα που αγαπά και κατάφερε να τα κάνει να φυτρώσουν παρά τις αντίξοες συνθήκες για τα συγκεκριμένα φυτά. Ο χρόνος, νομίζω, θα τον δικαιώσει.]

Ο φιλόλογος και πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Γρεβενών Στέργιος Πουρνάρας, τόνισε

«την αξία του νέου βιβλίου που είναι προϊόν του εγκλεισμού και της καραντίνας και με τα 27 μικρά, κατά κανόνα, πεζά και τα 38 ποιήματα αναφέρεται στην ερημιά και την ερημία των άλλοτε όμορφων χωριών της περιοχής μας και στην μοναξιά και την αποξένωση των ανθρώπων ακόμη και στην ύπαιθρο, την ανασφάλεια και στα υπαρξιακά αδιέξοδα, αλλά και στην ομορφιά της Φύσης και της Τέχνης στις οποίες αναζητά καταφύγιο ο συγγραφέας αλλά και κάθε άνθρωπος, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να αποκομίζει ένα συναίσθημα χαρμολύπης. Ο απλός, δωρικός και επιγραμματικός τρόπος του Σιώμου, αλλά και τα μικρά, καθημερινά αλλά εμπνευσμένα θέματα είναι οι αρετές της γραφής του Σιώμου τον οποίο ο χρόνος θα δικαιώσει».

 Η εκδήλωση έκλεισε με όμορφα γρεβενιώτικα δημοτικά τραγούδια από τον Γιάννη Κασιάρα στο βιολί και τον Στέργιο Πουρνάρα στο λαούτο και το τραγούδι και με τον χορό του συγγραφέα και του Τάκη Μπουκάλη που είναι και οι δύο δεινοί χορευτές.

…………………

( Τον Γιώργο Σιώμο τον διεκδικούν ως συγγραφέα όχι μόνο τα Γρεβενά, που είναι η πατρίδα του, αλλά και η Βέροια, όπου ζει πολλά χρόνια και όπου πρωτοπαρουσιάστηκε  την περασμένη άνοιξη το τελευταίο βιβλίο του καθώς και τα προηγούμενα. )

…………………….

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας