Συν & Πλην Σχόλια

Η… γραβάτα, οι κατά καιρούς συμβολισμοί της και ο Κάρολος!

Η γραβάτα, με μια μακριά διαδρομή και διάφορες μορφές εξέλιξης από τον 3ο αιώνα π.Χ. στην Κίνα, στη Ρώμη αργότερα, και κυρίως κατά τον 17ο αιώνα στην Ευρώπη, αποτέλεσε όχι μόνο αξεσουάρ αλλά και σύμβολο.

Αν πάμε στα της Ελλάδας σαφώς και προσδιόριζε αρχικά την αριστοκρατική και στη συνέχεια την αστική τάξη για να περάσει πολύ αργότερα στις λαϊκές τάξεις, συνοδεύοντας τους ανθρώπους της βιοπάλης στις κυριακάτικες εξόδους του.

Και έρχεται ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981 και την καταργεί εμμέσως πλην σαφώς, αντικαθιστώντας την με το περίφημο ζιβάγκο του! Σάλος! Ολόκληρος πρωθυπουργος χωρίς γραβάτα;

Ο Αλέξης Τσίπρας, που συνειδητά προσπαθεί να τον μιμηθεί με κινήσεις  από το μπαλκόνι, τόνο φωνής και συνθήματα, δηλώνει κι αυτός πως δεν θα φορέσει ποτέ  γραβάτα (!!!) , στέλνοντας το μήνυμα “είμαι με το λαό”.

Δεν εξετάζουμε τις πολιτικές θέσεις εδώ, αλλά του τους συμβολισμούς της… γραβάτας!

Και ερχόμαστε στον τελευταίο συμβολισμό της.

Ενθουσιασμό προκάλεσε το… “χιούμορ” του Καρόλου, όπως χαρακτηρίστηκε από Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, να θίξει εξ απαλών ονύχων την απρέπεια του Άγγλου Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, απέναντι στον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Κάρολος φόρεσε τις προάλλες σε επίσημη συνάντηση γραβάτα με την ελληνική σημαία και ανάλογο μαντηλάκι στο αριστερό του τσεπάκι! Και έγινε ο χαμός για τα φιλελληνικά του αισθήματα, αφού, όπως βροντοφώναξαν όλοι, πέρα από το ότι τιμά την ελληνική καταγωγή του, μάλωσε έτσι εμμέσως τον πρωθυπουργό του και εκδήλωσε τον θαυμασμό του για την Ελλάδα.

Ας δεχτούμε τα φιλελληνικά αισθήματα του Καρόλου. Ας δεχτούμε ότι τον διακατέχουν. Έπρεπε, όμως, να πάρει θέση πάνω στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα με τη γραβάτα του;

Ο Κάρολος έγινε μετά από μια ατέλειωτη αναμονή βασιλιάς  του Ηνωμένου Βασιλείου. Και ολόκληρος βασιλιάς δεν μπορούσε να διατυπώσει την άποψή του για ένα θέμα, που κατά βάθος πιστεύει ότι υποστηρίζεται από το παγκόσμιο κοινό αίσθημα περί Δικαιοσύνης;

Όλοι ξέρουμε πως η βασιλεία στην Αγγλία, όπως και παντού, είναι διακοσμητική. Αλλά κι ένα μικρό θάρρος, τόσο δα θάρρος, δε βλάπτει!

Ολόκληρος βασιλιάς, βρε αδελφέ, και μ’ ένα στέμμα, τόσο βαρύ, που δεν μπορούσε να το σηκώσει κατά την ενθρόνισή του… Χρυσάφι και διαμάντια!!!

Ε, ας επιστρέψουν κάποτε και στη φτωχή Ελλάδα αυτά τα έρμα τα μάρμαρα…

far

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο