Βέροια Βιβλίο Εκδηλώσεις

Παρουσίαση βιβλίου: Παύλος Πυρινός “Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (1953-1987)” / Βέροια, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων  της Βιβλιοθήκης  (‘Έλλης 8).

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (1953-1987), Μία πρώτη προσέγγιση. Η προσφορά της στην πολιτιστική και πνευματική Ανάπτυξη της Βέροιας, του Παύλου Πυρινού

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και η  Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library  σας προσκαλούν την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, στις 18:30 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας,  ‘Έλλης 8, στην παρουσίαση του Βιβλίου  του Παύλου Πυρινού,  «Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (1953-1987), Μία πρώτη προσέγγιση. Η προσφορά της στην πολιτιστική και πνευματική Ανάπτυξη της Βέροιας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιάννης Καισαρίδης, συγγραφέας,  ο Γιάννης Τροχόπουλος, πρ. διευθυντής Δ.Κ.Β.Βεροίας. ο Νίκος Ουσουλτζόγλου, Γυμνασιάρχης και ο συγγραφέας.

Ο Παύλος Πυρινός λέει στο εισαγωγικό του σημείωμα: “Η βιβλιοθήκη κατέχει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια καλλιέργειας της παιδείας ενός λαού” και το αποδεικνύει καταγράφοντας την πορεία της δικής μας βιβλιοθήκης.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες και σε παράρτημα εγγράφων, με ιδιαίτερη ιστορική αξία.

Το πρώτο μέρος αφιερώνεται στην ίδρυση και τον ιδρυτή της, τον Δήμαρχο Αναστάσιο Καρατζόγλου, του οποίου κάνει το πορτρέτο, εξαίροντας τη στάση του όχι μόνο ως προς την ίδρυση της Βιβλιοθήκης το 1953 , αλλά και ως προς τη στάση του απέναντι στην πόλη με το ανάστημα του πρώτου πολίτη της.

Παράλληλα καταγράφεται ο πλουτισμός της σε βιβλία και χειρόγραφα, αλλά και ο ρόλος των πρώτων ανθρώπων που την υπηρετούν. Φωτογραφίες παμπάλαιων κωδίκων συνοδεύουν το κείμενο εντυπωσιάζοντας.

Στο Β΄ μέρος, (1971-1983), αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή της Βιβλιοθήκης ο ίδιος ο συγγραφέας, αμισθί, έχοντας άμεση εικόνα της πορείας της και του εμπλουτισμού της.

Η ίδρυση κινητών βιβλιοθηκών το 1972, με βιβλιοαυτοκίνητα, στο Γ’ μέρος, είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία της Βιβλιοθήκης που της προσδίδει γόνιμη επικοινωνιακή ευρύτητα.

Το στεγαστικό πρόβλημα της βιβλιοθήκης, που έχει αλλάξει στέγες μέχρι τότε, αναφέρονται στο Δ’ μέρος, για να καταλήξουν στην αγορά οικοπέδων, το 1997 για την ανέγερση του νέου κτιρίου της, στην οδό Έλλης, κτίριο που πληροί όλες τις προδιαγραφές για μια τέτοια σημαντική πνευματική λειτουργία.

Στο παράρτημα εγγράφων με το οποίο ολοκληρώνεται το βιβλίο, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να βρει πλήθος εγγράφων με τα οποία συμπληρώνεται η πορεία της Βιβλιοθήκης μέχρι το 1987.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Παύλος Πυρινός γεννήθηκε στο Σοχούμ της Ρωσίας το 1935. Έζησε τα μαθητικά του χρόνια στη Βέροια. Το 1960 πήρε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετεκπαιδεύτηκε στη ΣΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Πήρε Δίπλωμα του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Κλάδος Ιστορικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). Υπηρέτησε επί 35 χρόνια ως καθηγητής σε Γυμνάσια και Λύκεια της Βέροιας. Διετέλεσε Γυμνασιάρχης του 1ου Γυμνασίου Βέροιας και Λυκειάρχης του Πολυκλαδικού Λυκείου Βέροιας. Επίσης διετέλεσε: 1) Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (για πολλά χρόνια αμισθί). 2) Τοπικός Έφορος Προσκόπων Βέροιας και πρόεδρος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Βέροιας. 3) Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Περιφερειακό Τμήμα Βέροιας). 4) Διευθυντής των συσσιτίων και αρχηγός κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας. Συνετέλεσε τα μέγιστα στην ίδρυση βιβλιοθηκών στη Μελίκη, Ριζώματα, Ραχιά και στο συνοικισμό “ΚΥΨΕΛΗ” Βέροιας.  Τιμήθηκε :

  • Με το μετάλλιο τιμής της πόλεως των Βεροιέων σε αναγνωριση των εξαιρετικών υπηρεσιών που πρόσφερε στην πόλη και την τοπική κοινωνία της πόλεως
  • Με τα μετάλλια Ευδόκιμου υπηρεσίας, Αθανάσιος Λευκαδίτης και Προσκοπικής αξίας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και την Ένωση Παλαιών Προσκόπων
  • Από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Βεροίας με την ανακήρυξή του ως ευεργέτη και επίτιμου μέλους
  • Από την Εταιρεία Μελέτης και Πολιτισμού Ημαθίας με την ανακήρυξή του ως επίτιμου μέλους
  • Από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας με το Χρυσό Σταυρό και τον χρυσό μετάλλιο Α’ τάξεως του Αργυρού Ιωβηλλαίου των «ΠΑΥΛΕΙΩΝ».
  • Από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του περιφερειακού τμήματος Ε.Ε.Ε Βέροιας και
  • Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με το οφίκιο του ‘Άρχοντος Διδασκάλου του Ευαγγελίου.
  • Σύζυγός του είναι η Ευφροσύνη Πυρινού – Μπαρμπαργύρη και έχουν δυο γιους, τον Δημήτρη και το Νίκο.

Εργογραφία – Χρονολόγιο (Επιλογή)

1)Βίος και ακολουθία του Αγίου Σωσιπάτρου εκ της Μακεδονικής Βεροίας, Θεσσαλονίκη 1973. 2)Ανέκδοτα έγγραφα αφορώντα τας Ιεράς Μονάς Τιμίου Προδρόμου (Σκήτη Βεροίας) και Μουτσιάλης, Θεσσαλονίκη 1975. 3)Η συμβολή της Μητροπόλεως Βεροίας στην Παιδεία κατά τον 19ο αιώνα, Θεσσαλονίκη 1983. 4)Τα σχολεία της Βέροιας (1901-1912) και η Ιερατική Σχολή Τιμίου Προδρόμου Βεροίας (1903-1915), Θεσσαλονίκη 1989. 5)Ιστορία του Προσκοπισμού στη Βέροια (1918-1950), Βέροια 1990. 6) Φιλόπτωχος  Αδελφότης Κυριών Βεροίας, Εκατό χρόνια προσφοράς (1905-2005) 7) Βεροιώτικα Σημειώματα, Βέροια 2009 8)Βεροιώτικα και Ναουσαικά Σημειώματα, τόμος 2ος Βέροια 2014,  9) Βεροιώτικα Σημειώματα Γ’ τόμος, Βέροια 2020, 10) Η Προσκοπική Ζωή στη Βέροια, 1975-1980, Βέροια 2022.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:     https://diavlos.grnet.gr/event/e4324

banner-article banner-article

Ροη ειδήσεων