Ελλάδα

Νέο κέρμα δύο ευρώ αφιερωμένο στον κορυφαίο μαθηματικό Καραθεοδωρή

Σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στην οποία συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και άλλοι ομιλητές μεταξύ των οποίων η Χριστίνα Π. Φίλη, τ. καθηγήτρια ΕΜΠ, ο Στέφανος Γερουλάνος, που είναι καθηγητής Χειρουργικής του πανεπιστημίου της Ζυρίχης και ο ομότιμος καθηγητής στο ΑΠΘ, Χαράλαμπος Βάρβογλης που μίλησε για τον φυσικό Καραθεοδωρή, «τη θερμοδυναμική, τη σχετικότητα και την οπτική».

Στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι Καραθεοδωρής κατέκτησε τη γενική αναγνώριση για την επιστημονική του ιδιοφυία, αλλά και για τις ανθρώπινες αρετές του. «Υπήρξε συνομιλητής του Αϊνστάιν και συνοδοιπόρος των μεγαλύτερων μαθηματικών του 20ού αιώνα, αλλά και του θεμελιωτή της κβαντικής θεωρίας Μαξ Πλανκ. Ο Καραθεοδωρή διακόνησε την επιστήμη του στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Αμερικής, αλλά δεν ξέχασε ποτέ την πατρίδα του, ανταποκρινόμενος στις προσκλήσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου για να συμβάλει στην οργάνωση και τη λειτουργία των ανωτάτων σχολών της Ελλάδας» τόνισε ο Στουρνάρας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) Μάρκος Κονταξόπουλος, που τόνισε πως το κορυφαίο προϊόν του Νομισματικού Προγράμματος είναι το αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας 2 ευρώ, γιατί απευθύνεται σε όλους τους πολίτες των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ.

«Τι άραγε, αν όχι το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, αντιπροσωπεύει καλύτερα το ελληνικό και ταυτόχρονα το ευρωπαϊκό και διεθνές στοιχείο; Ένα ανήσυχο πνεύμα με συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και το παγκόσμιο επιστημονικό γίγνεσθαι», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι χαρά και πρόκληση όταν έχεις να υλοποιήσεις έργα σαν κι αυτό, όταν πρέπει σε ένα μικρό λαμπερό κομμάτι μετάλλου να αποτυπώσεις τη λάμψη ενός σπουδαίου Έλληνα», συνέχισε και αναφέρθηκε στους ανθρώπους του ΙΕΤΑ, «τους έμπειρους και ικανούς τεχνικούς και μηχανικούς, βραβευμένους γλύπτες, όπως ο κ. Σταματόπουλος που φιλοτέχνησε το πορτραίτο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, καλλιτέχνες άλλων ειδικοτήτων και ειδικούς γραφικών τεχνών, υπεύθυνους για την παραμικρή λεπτομέρεια», που ευθύνονται για το άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα όλων των νομισμάτων.

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο