Κοινωνία Ρεπορτάζ Τοπικά

Έρασμος: “Χώρος, χρόνος και φωνή σε κάθε κακοποιημένη γυναίκα” / Συνέντευξη τύπου για την Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, που θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ για την 25η Νοέμβρη, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης Έρασμος έδωσε σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο της Βέροιας, σε συνεργασία με φορείς που στηρίζουν το έργο του.

Ήδη η θεματική εβδομάδα για τον Έρασμο ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη με παρουσίαση  του βιβλίου του Τάσου Παπαναστασίου, “Το σπάσιμο”, με θέμα το trafficking, και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα στο Χώρο Τεχνών με μια εκδήλωση Μουσικής και Λόγου σε επιμέλεια της Ελένης Αναγνώστου με τίτλο “Δωσ’ μου ένα όραμα να αντισταθώ”.

Με παρόντες εκπροσώπους του Δήμου Βέροιας και της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας, της Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης και των συνοριοφυλάκων, η συνέντευξη τύπου φώτισε και όσα γεννούν τη βία κατά  των γυναικών αλλά και το ρόλο του Συλλόγου.

Συγκεκριμένα η Πρόεδρος του Εράσμου Γεωργία Φωστηροπούλου ξεκινησε λέγοντας:

“Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Διεθνή Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σας καλεί σήμερα εδώ, για να μεταφέρουμε όσο πιο σθεναρά μπορούμε, με τη δική σας συνδρομή, των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συλλόγων και φορέων, των εκπροσώπων των ΜΜΕ, τη φωνή του «Έρασμου» προς την κοινωνία, κάνοντάς σαφές ότι η καταστολή της βίας και η πρόληψη είναι υποχρέωση όλων μας. Μια ευθύνη που μας καλεί ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ σε ανοιχτή συνεργασία.Όπως κάθε χρόνο, ο «ΕΡΑΣΜΟΣ» τιμά τη γυναίκα με θεματικές δράσεις και εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της καθιερωμένης, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,  Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η 25η Νοέμβρη αποτελεί ένα ορόσημο αφύπνισης της παγκόσμιας κοινωνίας απέναντι στο διαχρονικό πρόβλημα της γυναικείας βίας και κακοποίησης που μας θυμίζει την αυτονόητη υποχρέωση όλων μας, να προστατεύσουμε τη γυναίκα, ως ιερό πρόσωπο, με όλες μας τις δυνάμεις και αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και ευκαιρία. Αυτό είναι και το κύριο μήνυμα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε σήμερα, μέσα από τις εκδηλώσεις μας αλλά και από αυτή τη συνέντευξη Τύπου: Η δυνατότητα και η ευκαιρία να προστατευτεί κάθε γυναίκα από τη βία υπάρχει και έγκειται στην τόλμη της ίδιας να σπάσει τη σιωπή και να ζητήσει βοήθεια χωρίς δισταγμούς και αναβολές αλλά και στην τόλμη και το φιλότιμο του εγγύς της περιβάλλοντος, που πρέπει να καταγγέλλει περιστατικά βίας που γίνονται αντιληπτά.  Η δύναμη υπάρχει στον «Έρασμο» που έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές και την οργάνωση, ώστε να την αναλάβει προσωπικά, με ασφάλεια, με ενδυνάμωση, με ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική και οριστική απομάκρυνση από κάθε νοσηρό και κακοποιητικό περιβάλλον, προετοιμάζοντάς την να επιστρέψει δυναμικά στη ζωή που της αξίζει.

Κλείνοντας, προσωπικά αλλά και ως Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου, θέλω να ευχαριστήσω εγκάρδια το Δήμαρχο Βέροιας κ. Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη και τους σημερινούς εκπροσώπους τους, τους εκπροσώπους των φορέων που παρευρίσκονται ανάμεσά μας, όπως και τους Δημοσιογράφους, που στέκονται καθημερινά στο πλευρό μας, παραχωρώντας μας χώρο και αφιερώνοντας μας χρόνο, αφιλοκερδώς, στα πρωτοσέλιδα και τα «σαλόνια» των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων τους.Να ξέρετε ότι δίνετε χώρο, χρόνο και φωνή σε κάθε κακοποιημένη γυναίκα, βοηθώντας την να κάνει βήματα για τη σωτηρία της.

Είστε πολύτιμοι συνεργάτες μας και ευεργέτες όλων αυτών των γυναικών!”

Εκπροσωπώντας το επιστημονικό προσωπικό του Έρασμου η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια του Συλλόγου Ευμορφία Μήτσιου είπε:

“Για όσες και όσους δε μας γνωρίζουν, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση που δρα προληπτικά και θεραπευτικά κατά της βίας και κακοποίησης γυναίκας – παιδιού.

Από το 2007 φιλοξενεί κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους σε ξενώνα βραχείας διαμονής, με δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική. Παράλληλα εξυπηρετεί και όσες/όσους έχουν παρόμοιες ανάγκες ως εξωτερικά περιστατικά που δε χρήζουν φιλοξενίας.

Ειδικότερα όμως,  και μετά την κύρωση της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης,  και την ενσωμάτωσή της στην Ελληνική Νομοθεσία (Ν 4531/2018), η οποία καθιστά την πρόληψη ως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, ο Σύλλογός μας εστιάζει με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη.

Ως εκ τούτου, διενεργούμε δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης (Βιωματικά Εργαστήρια Ομάδων Προσωπικής Ανάπτυξης,  Σχολές Γονέων, Ενημερωτικές συναντήσεις με μαθητές σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης πάνω σε θέματα βίας και εκφοβισμών) και ενημερωτικές εκδηλώσεις και ημερίδες θεματικού χαρακτήρα. Η παροχή υπηρεσιών στο σύνολό της διέπεται από προσωπικό σεβασμό, ενδιαφέρον, ενσυναίσθηση και αγάπη, προσβλέποντας στην προοπτική θεραπευτικής ενδυνάμωσης των ωφελούμενων θυμάτων βίας αλλά και του θύτη, στο μέτρο του εφικτού.

Ο Ξενώνας του «Έρασμου», ο μοναδικός στην Ημαθία και την ευρύτερη περιοχή,  είναι και λειτουργεί ως ένα πραγματικό σπίτι, με πραγματική οικογενειακή ατμόσφαιρα και «ζεστασιά”

Ειδικότερα και σχετικά με τη Διεθνή Μέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών,όπως ανέφερε και η Πρόεδρος του Συλλόγου, η 25η Νοέμβρη είναι μια επέτειος αφύπνισης που καλεί σε διαρκή κινητοποίηση και καθημερινούς αγώνες κατά της βίας που ασκείται κοινωνικά μέσα από δεκάδες μορφές και σε κάθε χώρο και χρόνο των καθημερινών δραστηριοτήτων των γυναικών, ανεξαρτήτως του μορφωτικού, κοινωνικού επιπέδου ή ρόλου, ως συζύγου, συντρόφου, μητέρας, κόρης, αδελφής, εργαζόμενης, άνεργης κοκ.

Οι συντεταγμένες που έδωσα παραπάνω στη «χαρτογράφηση» του φαινομένου της άσκησης βίας κατά των γυναικών, προσδιορίζουν και τις παραμέτρους διαμόρφωσης του θεραπευτικού πλαισίου, μέσα στο οποίο παρέχουμε τις υπηρεσίες της ψυχοκοινωνικής στήριξης των ωφελούμενων της δομής μας, τόσο σε επίπεδο φιλοξενίας, στον Ξενώνα Βραχείας Διαμονής όσο και σε επίπεδο συνεδριών σε ωφελούμενες που δε χρήζουν φιλοξενίας αλλά υποστηρίζονται από την επιστημονική μας ομάδα, ως εξωτερικά περιστατικά”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις του συλλόγου και στη σημασία τους.

Εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Κωσταντίνο Βοργιαζίδη η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Γεωργία Μπατσαρά επισήμανε τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει πάρει στις μέρες μας η έμφυλη βία, που έχει πολλές μορφές με κορύφωση τη γυναικοκτονία.

Η διαρκής επαγρύπνηση είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης και ο Δήμος της Βέροιας είναι πάντα η ομπρέλα, για να υποστηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται για την εξάλειψη της κάθε μορφής της, με κάθε τρόπο.

Δίνοντας τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος υποστηρίζει τις υπάρχουσες  τοπικές δομές, κατέληξε λέγοντας “Η έμφυλη βία είναι παγκόσμιο μελανό σημείο και ντροπή για τις πολιτισμένες κοινωνίες. Ο Δήμος της Βέροιας κάνει και θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί!”.

Η Σοφία Καραμελίδου εκπροσωπώντας τον Αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη μετέφερε το μήνυμά του:

“Η ύπαρξη δομών, όπως ο Έρασμος μάς γεμίζει υπερηφάνεια. Με τη βία καταστρατηγείται η ελευθερία της γυναίκας. Πρέπει να της πούμε ‘έχεις φωνή, μίλα, δεν είσαι μόνη σου’.

Η εξάλειψη της βίας χρειάζεται παρέμβαση, συντονισμό, αποφασιστικές διεκδικήσεις. Ευχές για την απαρχή ενός γόνιμου διαλόγου με στόχο την αρμονική συνύπαρξη.”

Η Κατερίνα Παπαγεωργίου, εκπροσωπώντας τη Διεύθυνση Α’/βάθμιας  Εκπαίδευσης, ξεκίνησε με τη διαπίστωση πως το θέμα της βίας είναι πάντα επίκαιρο, παίρνοντας διαφορετικές μορφές, με καθοριστική, όμως , τη σχολική βία, που έχει γίνει πια επικίνδυνη.

Ο σχολικός εκφοβισμός δρα σε πολλά σχολεία με τη μορφή βίας, που επιδρά και στη μαθησιακή ικανότητα αλλά και στην ψυχολογική ισορροπία των μαθητών.

Απαραίτητη η ολιστική προσέγγιση από τη μεριά σχολείου και γονέων και η συνεργασία με τους μαθητές, που πρέπει να έχουν πρόσωπα τα οποία να εμπιστεύονται.

“Η Πολιτεία έκανε τις παρεμβάσεις της πάνω στο θέμα της σχολικής βίας, αλλά η λύση βρίσκεται στη βάση, στη συνεργασία σχολείου γονέων, ώστε να ξαναγίνουμε κοινωνία” ολοκλήρωσε.

Ο Διευθυντής της Α’/θμιας Εκπαίδευσης Αθανάσιος Αλατζόγλου, συνεχάρη τον Έρασμο για τις δράσεις του επισημαίνοντας κι αυτός επιπρόσθετα πως η σχολική βία είναι πηγή γενικότερων μορφών βίας, τα σημάδια των οποίων μπορεί να μην είναι εμφανή, είναι όμως το ίδιο τραυματικά.

“Η βία πρέπει να βγει στην επιφάνεια. Πρέπει να σπάσει η σιωπή” κατέληξε.

Η Συρμούλα Τζήμα, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των δύο φύλων, εξέφρασε το θαυμασμό της για την προσφορά του Έρασμου, λέγοντας:

“Είμαστε τυχεροί που διαθέτουμε τέτοιες δομές για την προστασία της γυναίκας. Οι κακοποιημένες γυναίκες δεν ήξεραν μέχρι τώρα πού να απευθυνθούν. Αυτό τουλάχιστον το κατακτήσαμε.

Η γυναίκα πρέπει να θωρακιστεί και πρώτα απ’ όλα πρέπει να εργαστεί, για να μπορεί να αντιμετωπίσει την έμφυλη βία. Το ‘σπάσε τη σιωπή’ πρέπει να γίνει καθημερινό μήνυμα!”

Τελευταίος μίλησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας, ο οποίος έχει και προσωπική εμπειρία από το εμπόριο ανθρώπων και ειδικά γυναικών, αφού το trafficking αποτελεί μορφή βίας.

Τονίζοντας πως τα κέρδη των εμπόρων γυναικών ξεπερνούν αυτά των διακινητών ναρκωτικών, πρόσθεσε “Ο ξενώνας του Έρασμου αποτελεί για τις γυναίκες αυτές μια ελπίδα”.

Επισημαίνοντας πως τα θύματα δεν μπορούν να μιλήσουν, γιατί δεν ξέρουν τη γλώσσα, γιατί φοβούνται και γιατί δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν, σημείωσε πως η σιωπή πρέπει με κάθε τρόπο να σπάσει κι εμείς όλοι θα είμαστε αρωγοί.

Η Πρόεδρος του Εράσμου Γεωργία Φωστηροπούλου ευχαρίστησε στο τέλος της συνέντευξης τους εκπροσώπους των φορέων και τον Τύπο για τη στήριξή τους στο δύσκολο έργο του Έρασμου.

…………….

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Ροη ειδήσεων