Ξεκίνησε η θεματική εβδομάδα του “Έρασμου” με την παρουσίαση του βιβλίου του Τ. Παπαναστασίου «Το σπάσιμο – Έμφυλη βία & trafficking”
Με πυρήνα την 25η Νοέμβρη – Διεθνή Μέρα κατά της εξάλειψης της έμφυλης βίας, ο “Έρασμος” ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα τη θεματική του εβδομάδα με την παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Παπαναστασίου « Το σπάσιμο – Έμφυλη βία & trafficking. Συγκοινωνούντα δοχεία μιας διαχρονικής μάστιγας», εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», με αφετηρία τη σημερινή βιβλιοπαρουσίαση και στη συνέχεια δράσεις με κορύφωση τη βραδιά Μουσικής και Λόγου τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, έχει για στόχο του την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στο θέμα της έμφυλης βίας, που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.
Στην αποψινή βιβλιοπαρουσίαση στον Πολυχώρο “Ελιά” της πόλης, μίλησαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας, εκ μέρους της Επιστημονικής Ομάδας του «Έρασμου» η Ψυχολόγος της δομής Ευμορφία Μήτσιου και ο ίδιος ο συγγραφέας, Τάσος Παπαναστασίου. Συντονιστής ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος επικοινωνίας του “Έρασμου” Κωστής Χαλάτσης.
Για το ρόλο του Εράσμου μίλησε εκπροσωπώντας το Σύλλογο το μέλος του ΔΣ Φωτεινή Κύρτσιου.
“Η θέση της γυναίκας εξακολουθεί να είναι ευάλωτη ακόμη και σήμερα, μετά από τόσους αγώνες, γι’ αυτό ο “Έρασμος” είναι για εκείνην μια σημαντική πηγή προστασίας, διαθέτοντας τον ξενώνα του, αλλά και ευαισθητοποιώντας με ποικίλες δράσεις το κοινωνικό σύνολο, ώστε να περιοριστεί και να εξαλειφθεί η έμφυλη βία” είπε προλογίζοντας.
Η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Ευμορφία Μήτσιου, εκ μέρους της Επιστημονικής Ομάδας του ‘Έρασμου”, επικεντρώθηκε στη μεγάλη πληγή της έμφυλης βίας , την εμπορία ανθρώπων.
“Το trafficking ως κοινωνική μάστιγα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μελετηθεί ανεξάρτητα, αυτόνομα και έξω από την έμφυλη βία και τις μορφές της. Αντίθετα πρέπει να θεωρηθεί ως γέννημα – θρέμμα των ενστίκτων της βίας που εξαρχής γεννά τα πιο ενδόμυχα ή εξόφθαλμα κίνητρα ενός δυνάμει κακοποιητή, όταν αυτός εκφράζει με λόγια και έργα αυτό που πηγάζει μέσα από τον αθεράπευτο εγωισμό και την απληστία του, στο άμεσο ή έμμεσο περιβάλλον.”
Με την εμπειρία της από την άμεση επαφή με γυναίκες που ζουν τη βία, η ψυχολόγος τόνισε το τεράστιο πρόβλημα των διαπροσωπικών σχέσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αυτές, τονίζοντας πως η Λογοτεχνία αποτελεί κι αυτή ένα μεγάλο όπλο για την αντιμετώπιση της.
“Η δύναμη της Τέχνης του Λόγου, που λέγεται και είναι η Λογοτεχνία, με ένα τόσο δυνατό και θεματικά στοχευμένο έργο, όπως το Αστυνομικό Μυθιστόρημα του Τάσου Παπαναστασίου, μπορεί και πρέπει να καταστεί «όπλο» άμυνας αλλά και επίθεσης όσων θα πάρουν το βιβλίο στα χέρια τους απέναντι στα φαινόμενα της βίας και της εμπορίας ανθρώπων. Μέσα από «Το Σπάσιμο» είδαμε τα κομμάτια γυναικών που υπέστησαν τη φρίκη και τον τρόμο της βίας και της εκμετάλλευσης. Κομμάτια ενός σπασμένου καθρέφτη, που καθρεφτίζει την ίδια την κοινωνία μας, αλλά και που κάθε αιχμηρό κομμάτι του στρέφεται απειλητικά στο σήμερα και το αύριο όλων μας.”
Ο Παναγιώτης Χαρέλας, ευχαριστώντας για την πρόσκληση που δέχτηκε από τον ‘Έρασμο” και εξαίροντας τον κοινωνικό ρόλο του Συλλόγου, προσέγγισε το θέμα του trafficking, της εμπορίας ανθρώπων, μέσα από την επαγγελματική και προσωπική του εμπειρία.
Ξεκινώντας με μια απαισιόδοξη κατάθεση πως δηλαδή η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων, ο ομιλητής προχώρησε στη διερεύνηση τρόπων με τους οποίους η κατάσταση της βίας, στην οποία ανήκει και το trafficking, μπορεί να ανατραπεί.
Πρωταρχικός ο ρόλος της Παιδείας που δίνεται και από το σπίτι και από το σχολείο.
“Η Υπηρεσία Συνοριακών Φυλάκων ιδρύθηκε το 2000 και από τότε αντιμετωπίζει πλήθος περιστατικών. Η εμπορία ανθρώπων ανθεί στην Ελλάδα, γιατί είμαστε πολύ πίσω στα θέματα ισότητας. Όσο για το πώς μπορούμε να μπούμε στο κύκλωμα και να το διαλύσουμε είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί οι γυναίκες αρνούνται να μιλήσουν, να καταγγείλουν όσα βιώνουν.
Πλησιάζοντας ευάλωτες γυναίκες χρησιμοποιούν για να τις δεσμεύουν, ώστε να μη μιλήσουν, τον εκφοβισμό, τον ξυλοδαρμό, ακόμη και βασανιστήρια. Εκείνες δεν ξέρουν γλώσσα, δεν ξέρουν πού να καταφύγουν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αδιέξοδα.
Οι δρόμοι για να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστάσεις είναι η Παιδεία, η Ενημέρωση με δράσεις σαν του “Έρασμου” και οι αυστηρότερες ποινές από την πλευρά της Δικαιοσύνης” είπε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.
Ο συγγραφέας Τάσος Στασινόπουλος, εκπαιδευτικός και Διευθυντής αυτήν τη στιγμή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, μίλησε για το βιβλίο του επικοινωνώντας άμεσα με το ακροατήριό του.
Μιλώντας για τη θέση της γυναίκας που εξακολουθεί να είναι ακόμα ευάλωτη όχι μόνο αντιμετωπίζοντας μορφές βίας αλλά και σε θέματα καθημερινά, όπως το να αμείβεται, για παράδειγμα, λιγότερο σε μια μεγάλη εταιρεία από έναν άντρα, έδωσε την αιτία τέτοιων συμπεριφορών, λέγοντας πως όλα προέρχονται από τον τρόπο σκέψης, που πρέπει οπωσδήποτε ν’ αλλάξει.
Συγκρίνοντας τον τρόπο συμπεριφοράς των ναζιστών μ’ αυτόν των εμπόρων του trafficking, προσδιόρισε πως και στις δύο περιπτώσεις στόχος είναι η κατάργηση του αυτοπροσδιορισμού με την στέρηση εγγράφων, με τη στέρηση ταυτότητας.
Συμφωνώντας με τον Παναγιώτη Χαρέλα πως οι ποινές που επιβάλλονται είναι κυριολεκτικά “χάδι” για τους εμπόρους κι αυτό πρέπει οπωσδήποτε ν’ αλλάξει, μίλησε διεξοδικότερα για το βιβλίο του λέγοντας:
“Είναι σκληρό βιβλίο. Αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ο τίτλος του “Το σπάσιμο” αναφέρεται στη διαδικασία που ακολουθείται, ώστε να “σπάσουν” τα θύματα με άγρια χτυπήματα στο σώμα και ποτέ στο πρόσωπο.”
Αναφερόμενος στην πηγή τέτοιων απάνθρωπων συμπεριφορών, φωτογράφισε τη διαφθορά, την απώλεια της προσωπικής αξιοπρέπειας με στόχο το κέρδος.
“Είμαστε μια κοινωνία στην οποία μας αντιγράφουν τα παιδιά μας, και η κανονικοποίηση της βίας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Ζούμε μέσα στην κοινωνία και δε μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι έξω απ’ αυτήν. Γι’ αυτό ο Έρασμος με τις δράσεις του μας θυμίζει ότι είμαστε άνθρωποι κι ότι είμαστε αλληλέγγυοι” ολοκλήρωσε.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο στις οποίες απάντησαν και οι τρεις ομιλητές.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη Πρόεδρο του” Έρασμου” Γεωργία Φωστηροπούλου, η οποία, πέρα από τις ευχαριστίες της στους καλεσμένους της και στην Τασούλα Χριστοδούλου και το Βιβλιοπωλείο της το Ηλιοτρόπιο για τη στήριξη, αναφέρθηκε στο ότι ο Σύλλογος παλεύει την έμφυλη βία όχι μόνο με τις γνωστές του δράσεις πια, αλλά και με επισκέψεις και ενημέρωση στα σχολεία.
Ο συγγραφέας στο τέλος της εκδήλωσης υπέγραψε τα βιβλία του.
Φωτογραφίες: faretra.info
………………..