Θέατρο Πολιτισμός

KΘΒΕ Δράσεις • Παραστάσεις • Μετακλήσεις • Τώρα και Προσεχώς • Προσκλήσεις

«Σ’ εσάς που με ακούτε»

Δεύτερος χρόνος

Πρεμιέρα: Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, 21:00
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Βερολίνο, 2001 ή 2023.
Βερολίνο, τώρα.

Σε μια πόλη σύμβολο του ταραγμένου παρελθόντος της Ευρώπης, επικρατεί πολιτική και κοινωνική αναστάτωση αλλά και η λήθη που «προσφέρει» η καθημερινότητα. Αύριο, θα γινεί μια τεράστια ειρηνική συγκέντρωση. Αύριο, όλοι θα πρέπει να μιλήσουν. Όλοι θα πρέπει να δηλώσουν τη θέση τους, στον νέο κόσμο. Μέσα στο σπίτι της Μαρίας και του Χανς, μαζί με αυτούς, η Σοφία, ο Άγης, η Τρούντελ, ο Νίκος, ο Τζίνο, η Έλσα, ο Ιβάν κι εμείς, οι θεατές, θα μετρήσουμε τα τραύματα μας. Τις αφόρητες συλλογικές ήττες, τις εφήμερες προσωπικές νίκες. Το ατομικό επίπεδο που διαμορφώνει το πανανθρώπινο, το πολιτικό επίπεδο που ορίζει τη ζωή του καθένα μας ξεχωριστά. Ίσως ανακαλύψουμε πως είμαστε της Γης οι χαμένοι, μα αυτό δεν θα μας σταματήσει από το να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να ερωτευόμαστε, να γελάμε, να ελπίζουμε.

Να ελπίζουμε.
Να ελπίζουμε, πως μια μέρα κι εμείς θα νικήσουμε.

* Κατάλληλη για άνω των 13 ετών.

Περισσότερα
Το ΚΘΒΕ στη Thessaloniki PhotoBiennale 2023
Συνεργασία με το MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Θέατρο και φωτογραφία «συναντιούνται» με αφορμή την Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 με δύο δράσεις στις εκθέσεις του Μιχάλη Πατσούρα «07:00 – 15:00» και της Marta Bogdańska «Shifters», στο πλαίσιο της συνεργασίας του του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους που παρουσιάζονται οι παραπάνω εκθέσεις, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό.

Περισσότερα
Συνεχίζεται η διπλή Κοινωνική Δράση του ΚΘΒΕ

– «Μια συνέντευξη με τη Μαρία Κάλλας»
– «Ακολουθώντας τα Ίχνη του Εφήμερου»

Συνεχίζεται η διπλή Δράση: «Μια συνέντευξη με τη Μαρία Κάλλας” – Προβολή ντοκιμαντέρ «Ακολουθώντας τα Ίχνη του Εφήμερου», που παρουσιάζει το ΚΘΒΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους Μαρίας Κάλλας αλλά και της κοινωνικής του προσφοράς προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Με την παρουσίαση αυτής της κοινωνικής δράσης, που ξεκίνησε με επιτυχία την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου και θα φιλοξενηθεί στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών έως τις 19 Νοεμβρίου 2023, το ΚΘΒΕ στοχεύει στην ανάδειξη άγνωστων πτυχών της ζωής και του έργου της διεθνούς αναγνωρισμένης σοπράνο, Μαρίας Κάλλας, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους θεατές να έρθουν σε επαφή με το πολύτιμο αρχείο κοστουμιών του ΚΘΒΕ, με αριστοτεχνικές δημιουργίες σπουδαίων ενδυματολόγων και καλλιτεχνών, από το 1961 έως σήμερα.

Η κοινωνική δράση παρουσιάζεται δωρεάν με προτεραιότητα στις ομάδες ΑΜΕΑ, Ανέργων, Πολυτέκνων, Εκπαιδευτικών αλλά και σε Φοιτητές και Μαθητές.

Περισσότερα
Εφηβική Σκηνή

«Ερωτόκριτος»

Πρεμιέρα: Τρίτη 21 Νοεμβρίου
Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»

Μετά την επιτυχία που σημείωσε τη χειμερινή θεατρική σεζόν ο «Ερωτόκριτος» όπου τη σύλληψη και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αργυρώ Χιώτη και τη δραματουργική επεξεργασία και διασκευή ο Ευθύμης Θέου, επιστρέφει για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από την Τρίτη 21 Νοεμβρίου.

Η Εφηβική Σκηνή του ΚΘΒΕ παρουσιάζει τον «Ερωτόκριτο», το κορυφαίο κείμενο της κρητικής Αναγέννησης, που αποτελεί ένα αυτόνομο ποιητικό σύμπαν μεγάλου πλούτου και αφηγηματικής δύναμης. Ακολουθεί την ιστορία του έρωτα της πριγκίπισσας Αρετούσας για τον αυλικό Ερωτόκριτο που οδηγεί τους δύο νέους σε μια σειρά από περιπέτειες μέσα από τις οποίες εντέλει θα μεταμορφωθούν.

Με οδηγούς δύο αφηγητές – ποιητές, οι μορφές της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου ξεπηδούν μέσα από το σύνολο των ερμηνευτών που παίρνουν τη σκυτάλη ο ένας από τον άλλο, οι κονταρομαχίες μετατρέπονται σε χορευτικούς αγώνες, οι καντάδες τραγουδιούνται με τη συνοδεία ηλεκτρικού μπάσου, η μουσική πρωτότυπη σύνθεση, με στοιχεία σύγχρονης μπαρόκ μουσικής, εκτελείται ζωντανά από πιάνο, τσέλο και drums.

Περισσότερα
«Βίρα τις άγκυρες»
των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα

Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης

Έρχεται στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Πρεμιέρα: Παρασκευή 15/12/2023

Με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων επιθεώρησης, το ΚΘΒΕ παρουσιάζει, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Αστέριου Πελτέκη, μια νέα οπτική της παράστασης που φιλοδοξεί να ψυχαγωγήσει, να σατιρίσει αλλά κυρίως να ταξιδέψει το κοινό. Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση Λίγο απ’ όλα, οι δύο συγγραφείς μας ταξιδεύουν στον χρόνο καθώς μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Αντλώντας υλικό από αυτοβιογραφίες μεγάλων πρωταγωνιστριών της εποχής, όπως η Σπεράντζα Βρανά, η Άννα Καλουτά, η Μαρίκα Νέζερ, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, και συνδυάζοντάς το με βιογραφικά στοιχεία μεγάλων κυριών του θεάτρου αλλά και με αφηγήσεις ή φήμες που κυκλοφορούσαν στον θεατρικό χώρο, οι δύο συγγραφείς συνέθεσαν τα βασικά πρόσωπα του έργου μέσα από «υπαρκτά υλικά».

Με νοσταλγική ατμόσφαιρα αλλά και με πολύ χιούμορ, το Βίρα τις άγκυρες είναι μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση που συνδυάζει τραγούδι, χορό, γέλιο αλλά και συγκίνηση!

Περισσότερα
Workshop Φιλοσοφίας
Από τον Σωκράτη στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προσκαλεί τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων σε ένα “Workshop Φιλοσοφίας – Από τον Σωκράτη στην Τεχνητή Νοημοσύνη” που τους φέρνει σε επαφή με την αρχαία και τη σύγχρονη φιλοσοφία με ένα τρόπο πρωτοποριακό, ψυχαγωγικό και θεατρικό.

Οι σημαντικότεροι φιλόσοφοι όλων των εποχών (όπως οι Σωκράτης, Επίκουρος, Αριστοτέλης) ζωντανεύουν επί σκηνής με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δρ. Φιλοσοφίας, δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Χατζηβασιλείου που προβάλλει τον πυρήνα του ελληνικού και δυτικού πολιτισμού, τη Φιλοσοφία, με ένα Workshop κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους.

Το Workshop θα παρουσιάζεται στη σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, με διπλές παραστάσεις.

Περισσότερα
Η παράσταση
«ΑΛΓΟ-ΡΥΘΜΟΣ, μια σουρεαλιστική περιπλάνηση μνήμης»

ταξίδεψε στο 20ο Φεστιβάλ Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης

Η παραγωγή «ΑΛΓΟ-ΡΥΘΜΟΣ, μια σουρεαλιστική περιπλάνηση μνήμης», σε σύλληψη – σκηνοθεσία και ερμηνεία επί σκηνής των Ελεάνα Γεωργούλη & Αλεξάνδρας Καζάζου, ταξίδεψε στο Ουγγρικό Θέατρο της Κλουζ, στη Ρουμανία, όπου φιλοξενήθηκε για δυο παραστάσεις στο πλαίσιο του 20ου Φεστιβάλ της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης.

Το κοινό υποδέχτηκε θερμά τις παραστάσεις, προσφέροντας ενδιαφέρουσα ανατροφοδότηση στην ανοιχτή συζήτηση με τους συντελεστές της παραγωγής που ακολούθησε. Τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης,  προλόγισε ο Gabor Tompa, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου και Πρόεδρος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης.

Περισσότερα
Τώρα και προσεχώς
ΕΧΘΡΟΙ, ΜΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ένας άντρας προσπαθεί να ξεπεράσει τον εφιάλτη του ολοκαυτώματος και βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τρεις σημαντικότερες γυναίκες της ζωής του, ψάχνοντας για έρωτα, αγάπη και σωτηρία.

ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ

Η παράσταση – φαινόμενο του Γιώργου Καπουτζίδη που χαρίζει απλόχερα γέλιο και αισιοδοξία.

* Κατάλληλη για άνω των 12 ετών

ΓΚΑΡΗΣ, ΤΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
Παιδική Σκηνή

Χιούμορ, συγκίνηση, χορός, τραγούδια. Οι ήρωες, οι φίλοι μας τα ζώα, ανοίγουν διάλογο με τους θεατές που παρακολουθούν να στήνεται επί σκηνής το πιο διασκεδαστικό πάρτι.

ΠΡΑΓΑ
Από 14 Δεκεμβρίου

Μια τρυφερή κωμωδία αποκαλύψεων για τη γονεϊκότητα, τις μνήμες, τη συντροφικότητα, τον χρόνο που αφήνει τα σημάδια του, τη μοναξιά, το φως και τα σκοτάδια που μας συντροφεύουν.

Εισιτήρια online
«Φαίδρας Άτοπος»
της Δήμητρας Μήττα

Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης

Ερμηνεύει η Ηρώ Μουκίου
Μουσικός επί σκηνής: Μιχαήλ Χατζηαναστασίου

Ένας σύγχρονος… μουσικός μονόλογος

Στο μονόλογο όπου το χθες συναντάει το σήμερα αλλά και το αύριο η ηθοποιός Ηρώ Μουκίου, η οποία ερμηνεύει την ηρωίδα, συνομιλεί ουσιαστικά με τη μουσική του Μιχαήλ Χατζηαναστασίου καθώς οι μελωδίες βοηθούν στην πλοκή του έργου.

Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ για δύο σολίστ. Έναν μουσικό και μία ηθοποιό που μέσα από το διάλογο τους αναδεικνύεται ο πεπτωκός φτερωτός έρως και οι βλαβερές συνέπειες του.

Η Φαίδρα, Βασίλισσα, μητέρα ,σύζυγος, ερωμένη. Από την Κρήτη στην Αθήνα. Θύμα κ θύτης.

* Κατάλληλο για άνω των 12 ετών.

Από 23 έως 26 Νοεμβρίου, στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Περισσότερα
Αισχύλου – Σοφοκλή
Επτά επί Θήβας – Αντιγόνη

Μετάκληση

Μια Θεατρική Μουσική Performance πάνω στα έργα Επτά επί Θήβας του Αισχύλου και στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία, συρραφή κειμένων και απόδοση Κωνσταντίνου Χατζή και μουσική Γιώργου Κουμεντάκη για τέσσερις παραστάσεις στο Φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (30/11 & 1, 2, 3/12).

Ξεκινώντας από τις ρίζες του μύθου των Λαβδακιδών, ακολουθούμε την πορεία του εμφύλιου αλληλοσκοτωμού ανάμεσα στον πατέρα και τον γιο, Λάιο και Οιδίποδα, των αδελφών Ετεοκλή και Πολυνείκη και τέλος στον θάνατο της Αντιγόνης. Μύθος, μνήμη, χρόνος.

«Αυτό που αρχίζει, που όλο αρχίζει. Κι αδιάκοπα θ’ αρχίζει.
Αδιάκοπα στους αιώνες οι πράξεις των ανθρώπων. Γιατί σε μια πράξη ενός υπάρχουν οι πράξεις όλων των ανθρώπων.»

* Κατάλληλο για άνω των 16 ετών.

Περισσότερα
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ευχαριστεί τους πιστούς θεατές του, εκδίδοντας την προνομιακή κάρτα επιβράβευσης.

Αποκτήστε την προνομιακή κάρτα ΚΘΒΕ, γίνετε μέλος σε έναν από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης και απολαύστε μοναδικά προνόμια που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για εσάς που θέλετε να ανήκετε στη μεγάλη οικογένεια του ΚΘΒΕ.

Οι παραστάσεις παρουσιάζονται στις πέντε χειμερινές σκηνές του ΚΘΒΕ – Βασιλικό Θέατρο, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και Μονή ΛαζαριστώνΣκηνή Σωκράτης Καραντινός και Μικρό Θέατρο.

Οι κάτοχοι των καρτών του Loyalty club θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις, σε ειδική προνομιακή τιμή, απολαμβάνοντας συγχρόνως και πολλά άλλα προνόμια.

Περισσότερα
Για τους αποδέκτες του newsletter μας
Κερδίστε προσκλήσεις για την πρεμιέρα της παράστασης «Σ’ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη για την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών.

Οι νικητές του διαγωνισμού θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα στο email τους.

Κάθε πρόσκληση είναι για δύο άτομα.

Δηλώστε Συμμετοχή
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας