Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ρήγμα στο Αντιτορπιλικό «Βέλος» – Τιτάνιες προσπάθειες να μη βυθιστεί

Θύμα της θαλασσοταραχής στον Θερμαϊκό κόλπο από τα ξημερώματα του Σαββάτου και το ιστορικό Αντιτορπιλικό «Βέλος», με το πλήρωμά του να πασχίζει να το διατηρήσει στη θέση του, καθώς τα μανιασμένα κύματα στη Νέα Παραλία, όπου είναι αγκυροβολημένο, μπροστά από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έχουν σημάνει συναγερμό, αφού το σπρώχνουν με ορμή στον ντόκο.

Στο σημείο έχει σπεύσει ρυμουλκό σκάφος κι έχει δέσει από την πλευρά του Μεγάρου Μουσικής, από την οποία το πλοίο -μουσείο δέχεται τα χτυπήματα του ανέμου, που φτάνει τα επτά μποφόρ, προκειμένου να το κρατήσει ακινητοποιημένο.

Το «Βέλος» έχει υποστεί κάποιο ρήγμα ή κάποια βύθιση η καρίνα του, στο σημείο το οποίο εφάπτεται στην προκυμαία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ.

Οι κάβοι έσπασαν, έφυγαν τα προστατευτικά μπαλόνια με αποτέλεσμα να χτυπά με δύναμη στον ντόκο και να υποστεί ζημιές στην πρύμνη, μεταδίδει και ο ΑΝΤ1.

Ρήγμα στην πρύμνη υπέστη το αντιτορπιλικό «Βέλος» εξαιτίας των μανιασμένων κυμάτων που σφυροκοπούσαν το ιστορικό πλοίο.

Από νωρίς είχε σημάνει συναγερμός στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης όπου είναι αγκυροβολημένο το «Βέλος» – το οποίο λειτουργεί ως πλωτό μουσείο – λόγω της κακοκαιρίας και της θαλασσοταραχής που έπληττε όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Στο σημείο έσπευσε, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ρυμουλκό σκάφος του Λιμενικού, το οποίο κρατά ακινητοποιημένο το αντιτορπιλικό ενώ τιτάνιες είναι οι προσπάθειες που γίνονται για να μη βυθιστεί.  Οι προσπάθειες του Λιμενικού συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα και εκτιμάται ότι θα κρατήσουν όλη τη νύχτα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το «Βέλος» βάλλεται από ισχυρά καιρικά φαινόμενα, καθώς τον περασμένο Μάρτιο σε ανάλογη κακοκαιρία είχε προκληθεί ρηγμάτωση – πάλι – στην πρύμνη του, η οποία πάντως δεν επηρέασε την ευστάθεια και αντοχή του σκάφους.

Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος της όποιας ζημιάς προκλήθηκε από τη νέα… περιπέτεια που υφίσταται θα φανεί με το φως της ημέρας.

Έσπασαν τα «κοντέρ» οι άνεμοι

Στο έλεος των θυελλωδών ανέμων βρίσκεται η Θεσσαλονίκη έχοντας προκαλέσει στην πόλη σημαντικά προβλήματα με πτώσεις δέντρων, ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα και υποδομές, ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο και προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε δεχθεί 150 κλήσεις στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ επενέβη σε 82 περιπτώσεις για κοπές δέντρων και σε 19 για αφαιρέσεις αντικείμενων.

Σε πολλές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος καταγράφηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα λόγω των πτώσεων δέντρων και κλαδιών που σε κάποιες περιπτώσεις «έκλεισαν» ακόμη και δρόμους.

Μπορείτε να διαβάσετε παλιότερη συνέντευξη στη Φαρέτρα με τον Κυβερνήτη του Αντιτορπιλικού

Το Αντιτορπιλικό “Βέλος” στη Θεσσαλονίκη. Σύμβολο αντίστασης, ηρωισμού και δημοκρατίας – Συνέντευξη με τον Κυβερνήτη του

Φωτογραφίες: George Kogias

banner-article

Ροη ειδήσεων