Κοινωνία

Πολυτεχνείο: «Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία» – Μεγαλειώδης πορεία για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό

Με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώθηκε ο τριήμερος αγωνιστικός εορτασμός των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συμμετείχε στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, τιμώντας τα 50 χρόνια από την εξέγερση στα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, φορέων, κομμάτων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στη συνέχεια ο κύριος όγκος της διαδήλωσης κατευθύνθηκε προς την Ισραηλινή πρεσβεία για την σφαγή στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία ήταν περισσότεροι από 25.000. Ενδεικτικό του όγκου της, είναι ότι λίγο πριν τις 17:00 η «ουρά» βρισκόταν στα Χαυτεία, ενώ η «κεφαλή» στάσιμη στο Σύνταγμα. Kινητοποιήσεις σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Πάτρα.

Νωρίτερα, στην αμερικανική πρεσβεία έφτασε το μπλοκ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 που προπορευόταν του συλλαλητηρίου.

Τα συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του Ισραήλ κυριάρχησαν μαζί με αυτά για τη μεγαλειώδη εξέγερση του 1973, ενώ πολλές ήταν οι σημαίες για την Παλαιστίνη.

«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Έξω το ΝΑΤΟ να κλείσουνε οι βάσεις καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» φώναζαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της ΚΝΕ έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Φοιτητικοί σύλλογοι και νέοι έδωσαν δυναμικό «παρών» με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία»,

«Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» γράφει το πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής που βρέθηκε στην κεφαλή της πορείας των μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το Πολυτεχνείο είναι πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες, τόνισε σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Πλήθος κόσμου γέμισε τους δρόμους της Αθήνας, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας και δημοκρατίας, ενώ ανέμιζαν πολλές σημαίες της Παλαιστίνης και πανό που έγραφαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» με αφορμή την ισραηλινή σφαγή στη Γάζα.

Τα συνθήματα «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Λε – λε – λευτεριά στην Παλαιστίνη» ακούστηκαν δυνατά στο χώρο του Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων από τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Γιουσέφ Ντορχόμ και την Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδας.

Στην πορεία υπήρξε και συμμετοχή Ρομά οι οποίοι ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του 17χρονου Χρήστου ο οποίος έπεσε νεκρός μετά από καταδίωξη στην Βοιωτία.

Φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στην πορεία συμμετείχε και μπλοκ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Από το ΠΑΣΟΚ παρόντες ήταν μεταξύ των άλλων οι Μιχάλης Κατρίνης, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Παύλος Χριστίδης.

Με πληροφορίες από topontiki.gr

Ροη ειδήσεων