Άρθρα Κόσμος

Ένας μήνας ανελέητης σφαγής / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Πόσες χιλιάδες νεκροί άμαχοι Παλαιστίνιοι χρειάζονται για να εκπέσει το πολυφορεμένο επιχείρημα του «δικαιώματος στην αυτοάμυνα» των Ισραηλινών; Σίγουρα πάντως 10.000 δεν φτάνουν, καθώς το πιο φονικό κομμάτι των σχεδίων του Νετανιάχου τώρα ξεκινάει
Όλα τα αντικειμενικά στοιχεία δείχνουν οργανωμένη εθνοκάθαρση και γενοκτονία

Απελπισία. Μόνο αυτή η λέξη μπορεί πλέον να περιγράψει την επί της Γης κόλαση στην οποία έχει μετατραπεί για τους κατοίκους της η Γάζα και ιδιαίτερα το αποκομμένο και σε μεγάλο βαθμό ισοπεδωμένο βόρειο τμήμα της έπειτα από έναν μήνα σαρωτικών ισραηλινών βομβαρδισμών.

Οι επισήμως καταγεγραμμένοι νεκροί ξεπέρασαν χθες τους δέκα χιλιάδες, στη συντριπτική πλειονότητά τους άμαχοι, ενώ στην πραγματικότητα η κυρίως μάχη, αυτή που θα δοθεί στο αποκαλούμενο και «μετρό της Χαμάς», τις σήραγγες κάτω από τη Λωρίδα, δεν έχει καν ξεκινήσει: μπορεί ο ισραηλινός στρατός να ανακοίνωσε χθες πως ολοκλήρωσε την περικύκλωση της Πόλης της Γάζας και ότι ετοιμάζεται να εισβάλει μέσα στο επόμενο 48ωρο, αλλά όλα δείχνουν πως η Χαμάς -ο στόχος των ισραηλινών μαζικών αντιποίνων- παραμένει αξιόμαχη και καλά ταμπουρωμένη στα υπόγεια λαγούμια της, απ’ όπου οι μαχητές της εξέρχονται τακτικά για να ανατινάξουν ισραηλινά τεθωρακισμένα και να εκτοξεύσουν δεκάδες ρουκέτες προς τις ισραηλινές πόλεις.

Άλλωστε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, παραδέχτηκε χθες πως θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα «από αρκετούς μήνες έως και έναν χρόνο ή και περισσότερο» για να καταστραφεί ολοσχερώς η Χαμάς», καθώς όπως είπε «σε αυτό το στάδιο οι δυνάμεις μας θα αποφύγουν την είσοδο» στις σήραγγες υπό τον φόβο ότι είναι παγιδευμένες με εκρηκτικά. Οι επιτελείς ξέρουν άλλωστε πως οποιαδήποτε προσπάθεια για μετωπική επίθεση στην Πόλη της Γάζας θα οδηγήσει σε μαζικές απώλειες. Και είναι χαρακτηριστικό πως στις ώς τώρα χερσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη σκοτωθεί τουλάχιστον 31 αξιωματικοί και στρατιώτες, αν και πληθαίνουν οι ενδείξεις πως οι πραγματικές απώλειες των Ισραηλινών είναι πολύ μεγαλύτερες.

Όχι λοιπόν, το Ισραήλ όλες αυτές τις μέρες δεν προσπαθεί πραγματικά να «σκοτώσει» τη Χαμάς: αυτό που επιδιώκει είναι η ισοπέδωση της Βόρειας Γάζας, αν όχι και ολόκληρης της Λωρίδας, και ο μαζικός εκτοπισμός (διάβαζε: η εθνοκάθαρση) του άμαχου πληθυσμού. Οπως υποστήριξε άλλωστε ξανά χθες ο αιματοβαμμένος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αυτός ο πόλεμος είναι «μια μάχη μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας», όπου το «πολιτισμένο» Ισραήλ μάχεται ενάντια σε έναν «άξονα του τρόμου» με επικεφαλής το Ιράν, που «θέλει να σύρει τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο πίσω στον Μεσαίωνα».

Μόνο που το Ισραήλ αποδεικνύει με τις πράξεις του πως αυτό είναι ο πρωταθλητής της βαρβαρότητας, καθώς όχι μόνο έχει ήδη δολοφονήσει περισσότερα από 6.000 γυναικόπαιδα, αλλά και εξακολουθεί να αρνείται κάθε διαπραγμάτευση ή έστω μια σύντομη «ανθρωπιστική παύση» για τον στοιχειώδη ανεφοδιασμό της Λωρίδας. Για την ακρίβεια ο αριθμός των νεκρών έφτασε χθες τους 10.022, μεταξύ των οποίων 4.104 παιδιά, και περίπου τρεις χιλιάδες παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα χαλάσματα, ενώ οι τραυματίες αγγίζουν πλέον τους 25.000. Αλλοι 160 Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου βέβαια δεν υπάρχει Χαμάς, αλλά παρά ταύτα είναι πια καθημερινό φαινόμενο οι στρατιωτικές επιδρομές, οι δολοφονίες πολιτών από λυσσασμένους για αίμα εποίκους, οι κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών και οι μαζικές συλλήψεις –χθες μάλιστα συνελήφθη για πολλοστή φορά η διάσημη 22χρονη ακτιβίστρια Αχεντ Ταμίμι.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως χθες το μεσημέρι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απείλησαν με νέο τελεσίγραφο πάνω από 400.000 αμάχους που παραμένουν στη Βόρεια Γάζα να την εκκενώσουν εντός τεσσάρων ωρών μέσω της κεντρικής λεωφόρου Σαλάχ αλ Ντιν. Αλλά προτού λήξει η προθεσμία, έστειλαν τα αεροσκάφη τους να βομβαρδίσουν ξανά δεκάδες στόχους, μεταξύ άλλων ένα παιδιατρικό νοσοκομείο και συγκεκριμένα την πτέρυγα όπου νοσηλεύονται παιδιά με καρκίνο, αλλά και το μοναδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Λωρίδα… Και την Κυριακή ισοπεδώσανε με δεκάδες βόμβες το μεγάλο Πανεπιστήμιο Αλ Αζάρ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ως πρόσθετη απόδειξη της στρατηγικής μαζικού εκτοπισμού, πως σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Αλ Τζαζίρα στοχοποιούνται συστηματικά οι δεξαμενές νερού αλλά και τα φωτοβολταϊκά πάνελ που βρίσκονται στις στέγες κτιρίων… Το αραβικό κανάλι αναφέρει συγκεκριμένα πως από το πρωί του Σαββάτου έχουν χτυπηθεί οι δεξαμενές νερού στη Ράφα και στον ισοπεδωμένο πια καταυλισμό Τζαμπάλια και τα ενεργειακά συστήματα των νοσοκομείων Αλ Σίφα, Αλ Κουντς, Αλ Γουάφα, του Νοσοκομείου Παίδων Αλ Νάσερ, και του ινδονησιακού νοσοκομείου. Ακόμη και τα ταπεινά ψαροκάικα που εξασφάλιζαν λίγη τροφή για τους κατοίκους της Γάζας έγιναν στόχος των ισραηλινών βομβών.

Αν κάποιος αμφιβάλλει για όλα αυτά ή εξακολουθεί να πιστεύει πως οι μαζικοί βομβαρδισμοί καλύπτονται από το ψευδεπίγραφο «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», μπορεί με μια απλή αναζήτηση να δει τα αποτρόπαια βίντεο από τα δεκάδες ανήλικα παιδιά που μεταφέρονται στα νοσοκομεία νεκρά ή βαριά τραυματισμένα ή που αναζητούν τους συγγενείς τους σε κατάσταση σοκ. Αλλωστε πια το Ισραήλ δεν προσπαθεί καν να διαψεύσει πως ευθύνεται για τα χτυπήματα στα νοσοκομεία: απλά έχει αλλάξει αφήγημα και υποστηρίζει πως αυτά συνδέονται με το υπόγειο δίκτυο της Χαμάς και ότι οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες ανοίγουν πυρ ακόμα και μέσα από τα γεμάτα χιλιάδες τραυματίες και αμάχους νοσοκομεία (!) –παρά τις αμέτρητες διαψεύσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, αλλά και τον Ερυθρό Σταυρό, την Ημισέληνο, τον ΟΗΕ, τον ΠΟΥ…

Κοινή δήλωση

Χθες, για παράδειγμα, οι διευθυντές των κυριότερων υπηρεσιών του ΟΗΕ που εργάζονται στη Γάζα και 18 διεθνών οργανώσεων αρωγής εξέδωσαν μια σπάνια κοινή ανακοίνωση. «Στη Λωρίδα της Γάζας ένας ολόκληρος πληθυσμός υφίσταται πολιορκία και επίθεση, απαγόρευση πρόσβασης στα απολύτως απαραίτητα προς το ζην, βομβαρδίζεται μέσα στο σπίτι του, σε καταφύγια, σε νοσοκομεία, σε χώρους λατρείας. Αυτό είναι απαράδεκτο. […] Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Πάνε 30 μέρες. Φτάνει πια. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα». Σημειώνουν μάλιστα πως στη διάρκεια ενός μήνα πολέμου έχουν σκοτωθεί 88 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ, αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία του οργανισμού.

Ταυτόχρονα η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Σίντι ΜακΚέιν, δήλωσε ότι το τρέχον απόθεμα βασικών ειδών διατροφής για τους ανθρώπους στη Γάζα θα εξαντληθεί σε μόλις πέντε μέρες και απαίτησε το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα για να περάσουν οι ακινητοποιημένες επί εβδομάδες ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές. Αλλά ποιος δίνει σημασία; Σίγουρα όχι οι ΗΠΑ, που συνεχίζουν να εξοπλίζουν και να προστατεύουν το Ισραήλ, και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, που στηρίζουν μια απροκάλυπτη, καραμπινάτη γενοκτονία…

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο