Ελλάδα Επιστήμη Περιβάλλον

Το Βόρειο Σέλας έκανε την εμφάνισή του στον ουρανό της Βόρειας Ελλάδας – Εντυπωσιακές εικόνες

Μαγικές εικόνες στον ορίζοντα από ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο που γίνεται για πρώτη φορά ορατό στη Θεσσαλονίκη.

Το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας χαρίζοντας μαγικές εικόνες.

Οι εικόνες θυμίζουν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για το Βόρειο Σέλας. Είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται ορατό για πρώτη φορά μέχρι τις Βαλκανικές χώρες και καταλήγοντας να γίνει ορατό μέχρι και τις Σέρρες, αλλά και άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η αιτία σύφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ήταν μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Στατιστικά, είναι πρακτικά και επιστημονικά αδύνατον το Βόρειο Σέλας να καταλήξει μέχρι τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, καθώς είναι κατά κανόνα ένας γεγονός που γίνεται ορατό μόνο στις Σκανδιναβικές χώρες, καθώς βρίσκονται πιο κοντά στον Βόρειο Πόλο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του Northmeteo, το κόκκινο χρώμα που πήρε ο ουρανός «μοιάζει σαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα είναι το Βόρειο Σέλας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται για πρώτη φορά ορατό στην Θεσσαλονίκη εξαιτίας μίας ιδιαίτερα ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας (ηλιακή έκλαμψη), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο».

Εικόνα από Θεσσαλονίκη:

Το εντυπωσιακό φαινόμενο είναι ορατό και από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Δείτε εικόνα από τη Χαλκιδική:

Γιατί το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε με κόκκινο χρώμα στους ουρανούς

Σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση που δημοσίευσε η σελίδα Forecast Weather Greece, το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη.

Όταν, όμως, το χρώμα του Βορείου Σέλαος είναι πράσινο, οφείλεται στην σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλό.

banner-article

Ροη ειδήσεων