Κόσμος

Ουκρανός 98χρονος ναζί καταχειροκροτήθηκε στο κοινοβούλιο του Καναδά / μέλος των διαβόητων Waffen SS

Συγγνώμη ζήτησε, χθες Κυριακή με δύο ημέρες καθυστέρηση, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά για την τιμή που απέδωσε το κοινοβούλιο στον 98χρονο ναζί Γιάροσλαβ Χούνκα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την Παρασκευή, μετά την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Σώμα, κατά τη διάρκεια της οποία ευχαρίστησε τον Καναδά για την υποστήριξη του, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Άντονι Ρότα, παρουσίασε τον 98χρονο Γιάροσλαβ Χούνκα, από το North Bay του Οντάριο ως ήρωα πολέμου που αγωνίστηκε «για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας από τους Ρώσους και συνεχίζει να υποστηρίζει τα στρατεύματα έως και σήμερα». «Είναι ένας Ουκρανός ήρωας, ένας Καναδός ήρωας και τον ευχαριστούμε για όλες τις υπηρεσίες του», είπε ο Ρότα καθώς τα μέλη της Βουλής χειροκροτούσαν και ο Ζελένσκι ύψωσε τη γροθιά του σε ένδειξη αναγνώρισης.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση εβραϊκών ομάδων που αποκάλυψαν ότι ο Χούνκα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν μέλος μονάδας των διαβόητων Waffen SS που είχε συστήσει ο Χάινριχ Χίμλερ – της 14ης Μεραρχίας Γρεναδιέρων Waffen ή Πρώτης Ουκρανικής Μεραρχίας – η οποία αποτελούνταν από εθελοντές Ουκρανούς ναζί.

«Το γεγονός ότι ένας βετεράνος που υπηρετούσε σε μια στρατιωτική μονάδα των ναζί προσκλήθηκε και καταχειροκροτήθηκε από το Κοινοβούλιο είναι συγκλονιστικό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Μελετών του Ολοκαυτώματος Friends of Simon Wiesenthal.

«Σε μια εποχή αυξανόμενου αντισημιτισμού και διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος, είναι απίστευτα ανησυχητικό να βλέπει κανείς το Κοινοβούλιο του Καναδά να σηκώνεται για να χειροκροτήσει ένα άτομο που ήταν μέλος μιας μονάδας των Waffen-SS, ενός ναζιστικού στρατιωτικού σώματος που είναι υπεύθυνο για τη δολοφονία Εβραίων και άλλων και που κηρύχθηκε εγκληματική οργάνωση κατά τη διάρκεια της Δίκης της Νυρεμβέργης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της B’nai Brith Canada, Μισέο Μοστίν, από την πλευρά του, χαρακτήρισε εξωφρενικό το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο τίμησε ένα πρώην μέλος μιας ναζιστικής μονάδας, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί «υπερεθνικιστές ιδεολόγοι» που συμμετείχαν εθελοντικά στο τμήμα της Γαλικίας «ονειρεύονταν ένα εθνικά ομοιογενές ουκρανικό κράτος και ενέκριναν την ιδέα της εθνοκάθαρσης».

Το Κέντρο για το Ισραήλ και τις Εβραϊκές Υποθέσεις, το οποίο εκπροσωπεί τις εβραϊκές ομοσπονδίες σε ολόκληρο τον Καναδά, δήλωσε βαθιά προβληματισμένο από το περιστατικό. «Η εβραϊκή κοινότητα του Καναδά στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί όταν ξεπλένονται τα εγκλήματα που διέπραξαν Ουκρανοί κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Μετά από τον σάλο που ξέσπασε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, χωρίς όμως να αναφερθεί καθόλου στη δράση του βετεράνου ναζί.

«Στις παρατηρήσεις μου μετά την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας, αναγνώρισα ένα άτομο στο θεωρείο. Στη συνέχεια έμαθα περισσότερες πληροφορίες που με κάνουν να μετανιώνω για την απόφασή μου να τον παρουσιάσω, ανέφερε σε δήλωσή του. «Θέλω ιδιαίτερα να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη μου στις εβραϊκές κοινότητες στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο. Αποδέχομαι την πλήρη ευθύνη των πράξεών μου», πρόσθεσε.

Σε γραπτή δήλωση που κυκλοφόρησε αργά την Κυριακή, ο ηγέτης των Συντηρητικών Πιερ Ποϊλιέβ επέρριψε την ευθύνη για το συμβάν στον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

«Κανένας βουλευτής (εκτός από τον πρωθυπουργό) δεν είχε την ευκαιρία να ελέγξει το παρελθόν αυτού του ατόμου προτού παρουσιαστεί και τιμηθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων. Χωρίς προειδοποίηση ή πλαίσιο, ήταν αδύνατο για οποιονδήποτε βουλευτή στην αίθουσα (εκτός από τον κ. Τριντό) να γνωρίζει αυτό το σκοτεινό παρελθόν», ανέφερε.

Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος του Γραφείου του Πρωθυπουργού επανέλαβε τον ισχυρισμό του Ρότα ότι μόνος του κάλεσε τον Χούνκα. «Το κοινοβούλιο και το γραφείο του προέδρου του είναι ανεξάρτητα από τον πρωθυπουργό και το γραφείο του πρωθυπουργού», ανέφερε ο Μοχάμαντ Χουσεΐν σε γραπτή δήλωσή του.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας