Άρθρα Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί και πώς ναρκοθετεί την δυτική πολιτική των αντιρωσικών κυρώσεων ο Όρμπαν / γράφει ο Χρίστος Καλουντζόγλου

Η Ουγγαρία δεν πρόκειται να υποστηρίξει την Ουκρανία σε κανένα θέμα σε διεθνές επίπεδο εάν «η Ουκρανία δεν αποκαταστήσει τα δικαιώματα της εθνικής κοινότητας των Ούγγρων στο έδαφός της» διεμήνυσε από του βήματος του ουγγρικού κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν, βάζοντας ακόμα μία νάρκη στην πολιτική της ΕΕ έναντι της ουκρανικής κρίσης.

Πρόκειται για άλλο ένα συγκρουσιακό βήμα από την πλευρά του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος αυτή τη φορά επικαλείται τα δικαιώματα των περίπου 150.000 Ούγγρων της Ουκρανίας. Η ουκρανική κυβέρνηση ενέκρινε νόμο το 2017 που περιορίζει την χρησιμοποίηση μειονοτικών γλωσσών στα σχολεία και έτσι οι Ούγγροι της Ουκρανίας δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν την γλώσσα τους στο πλαίσιο του ουκρανικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Είναι μια διαμάχη μεταξύ Βουδαπέστης και Κιέβου που πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, αλλά με την επίκληση του συγκεκριμένου προβλήματος στην δεδομένη συγκυρία ο Βίκτορ Όρμπαν επιβεβαιώνει τη φήμη του ως «ταραχοποιός» της Ευρώπης και στέλνει ένα μήνυμα που προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον.

Ο Όρμπαν αρνείται να διακόψει τις σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τις Βρυξέλλες και παρόλο που με το ένα πόδι βρίσκεται στο δυτικό στρατόπεδο. Με το άλλο ο Όρμπαν πατάει στην κοινή βάρκα της Κίνας, της Ρωσίας και της Τουρκίας, τις οποίες θεωρεί ως υπερδυνάμεις του μέλλοντος. Γι αυτό ο Όρμπαν φροντίζει να παρέχει στρατηγικές υπηρεσίες στον Πούτιν μέσω παρεμβάσεων όπως αυτή που έκανε επικαλούμενος τα δικαιώματα των Ούγγρων της Ουκρανίας.

Το ερώτημα είναι πότε και υπό ποιες συνθήκες ο Όρμπαν θα κάνει πίσω ή μέχρι που είναι αποφασισμένος να τραβήξει το σκοινί στην αντιπαράθεση με το Κίεβο.

Ερώτημα που αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον λαμβάνοντας υπόψη ότι στο «άρμα Όρμπαν» δείχνουν έτοιμοι να προσδεθούν άλλες δύο χώρες από την ανατολική Ευρώπη- η Πολωνία και η Σλοβακία, που έστειλαν ήδη μηνύματα ανυπακοής στην πολιτική των κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου, που επιβάλλεται από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας