Το διήμερο αφιέρωμα στη μνήμη του Πόντιου μάρτυρα, εκδότη και δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη, που διοργάνωσαν ο Δήμος της Βέροιας και η Εύξεινος Λέσχη της, ξεκίνησε σήμερα το πρωί με εκδηλώσεις στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο της Λέσχης και ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του απόψε στο Χώρο Τεχνών.
Ο Νίκος Καπετανίδης σε καιρούς δύσκολους και σκληρούς για τον Ποντιακό Ελληνισμό κυκλοφόρησε την εφημερίδα του “Εποχή”, που ήταν μια ελεύθερη φωνή μέσα στην καταπιεστική Οθωμανική Αυτοκρατορία . Φωνή που υποστήριζε τα δίκια του λαού, την προοδευτική παιδεία και δε δίστασε να έρθει αντιμέτωπη με το τουρκικό κράτος, όταν άρχισαν οι διωγμοί των Ποντίων.
Φυσικό ήταν η φωνή να σιγήσει με το κλείσιμο της εφημερίδας και την εκτέλεση με απαγχονισμό του εκδότη της στην Αμάσεια, μετά από μια δίκη παρωδία το 1921.
Ο Νίκος Καπετανίδης, 102 χρόνια μετά, εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο της ελεύθερης δημοσιογραφίας.
Πάνω σ’ αυτό το μήνυμα, πως η δημοσιογραφία πρέπει να είναι ελεύθερη, κινήθηκαν όλοι οι ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης έχοντας ως πρότυπο της παραπάνω ιδέας τη μορφή του Καπετανίδη.
Πριν από τις κεντρικές εισηγήσεις χαιρέτισαν:
Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.
Εκπροσωπώντας τη Βουλή ο βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης
Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης
Ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Χαράλαμπος Καπουρτίδης
Ο Αντιπρόεδρος Α’ Π.Ο.Ε.Σ.Υ.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ
Η εκδήλωση πέρασε στον πυρήνα της με τις παρακάτω εισηγήσεις:
■ Ιωάννα Κωσταρέλλα, Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήματος Δημοσιογραφίας – ΜΜΕ του ΑΠΘ:
«Ελληνόφωνες εφημερίδες και Έλληνες δημοσιογράφοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία»
■ Κωνσταντίνος Καπετανίδης, Πολιτικός Μηχανικός – Συγγραφέας:
«Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού, από την πένα του Νίκου Καπετανίδη»
■ Νικόλας Βαφειάδης, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Διεθνών Ειδήσεων ΑΝΤ1:
«Οι κίνδυνοι της δημοσιογραφίας τότε και σήμερα»
■ Ανάγνωση επιστολών από ηθοποιούς του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας
■ «Μουσικό χαλί» Χ. Καλλιοντζίδης (λύρα)
■ «Χορός στην σκιά» Β. Ιντζεβίδης (χοροδιδάσκαλος)
.
.
Η Ιωάννα Κωσταρέλλα έκανε μια αναδρομή στην ελληνική δημοσιογραφία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, με πλήθος στοιχείων που θα διευκολύνουν την έρευνα για τους αυριανούς μελετητές.
.
Ο Κωνσταντίνος Καπετανίδης, εγγονός του αδελφού τού δημοσιογράφου, Κώστα, φώτισε με την εισήγησή την προσωπικότητα και την προσφορά του μάρτυρα στη δημοσιογραφία και στον τόπο του, εντάσσοντάς την στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής.
.
Ο Νικόλας Βαφειάδης, αν και απών, έκανε αισθητή την παρουσία του με video που έστειλε, τονίζοντας την προσφορά του Καπετανίδη στην ελεύθερη δημοσιογραφία, αλλά και μ’ ένα μικρότερο video προβάλλοντας τους κινδύνους της τότε και σήμερα.
.
Ο παρουσιαστής και συντονιστής της εκδήλωσης Φόρης Πεταλίδης, δημοσιογράφος – εκδότης της εφημερίδας “Εύξεινος Πόντος”, άψογος στο ρόλο του, οδήγησε την εκδήλωση στο συγκινητικό και ατμοσφαιρικό της φινάλε, όπου την τελευταία πινελιά έδωσαν το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και η Εύξεινος Λέσχη.
.
.
Ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ διάβασαν επιστολές και αποσπάσματα από την εφημερίδα του Καπετανίδη, δίνοντας θεατρική διάσταση στο κείμενο και συγκινώντας το κοινό με το “μουσικό χαλί” της λύρας που συνόδευε τα κείμενα (Χ. Καλλιοντζίδης) και τον εκπληκτικό “χορό στη σκιά” που εμπνεύστηκε και πραγμάτωσε ο χοροδιδάσκαλος Β. Ιντζεβίδης.
.
Το αφιέρωμα ήταν πλούσιο και συγκινητικό και η φράση του Χαράλαμπου Καπουρτίδη, του Προέδρου της Ευξείνου, εμπεριέχει την ουσία των πραγμάτων. Είπε:
.
“Πόλη, που τιμά τους ήρωες, τιμά τον εαυτό της”.
.
.
Αύριο, 24 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το διήμερο αφιέρωμα με τις παρακάτω εκδηλώσεις:
10:00 Ξενάγηση στη Βέροια
12:30 Άφιξη στην Πλατεία Καπετανίδη
12:40 Τρισάγιο – Επιμνημόσυνη δέηση
12:50 Ομιλία από τον πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας κ. Κώστα Ασλάνογλου: «Η πόλη τιμά τον Ήρωα»
13:00 Καταθέσεις στεφάνων, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
13:15 Πέρας τελετής
.
……………………
Φωτογραφίες: faretra.info
.