Ελλάδα Θέματα Παιδείας Κοινωνία Οικονομία

Θεσσαλικός κάμπος: Η χώρα μετρά τις πληγές της σε υγεία, παιδεία, μολύνσεις, υποδομές, ζωική – αγροτική παραγωγή και ακρίβεια

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στη Θεσσαλία εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel… άφησε πίσω του μια χώρα υπό διάλυση η οποία προσπαθεί να μαζέψει τις πληγές της!!! Θυμίζουμε ότι ο Θεσσαλικός κάμπος βρίσκεται μέσα στην καρδιά της οικονομίας αφού συνεισφέρει το 5% (8 δισ. ευρώ) στο Ελληνικό ΑΕΠ, το οποίο και «κατάπιαν» τα λασπόνερα.

Η επομένη μέρα είναι εφιαλτική και αφήνει ανοιχτές πληγές σε 5 πεδία της οικονομίας και όχι μόνο:

Υποδομές

Δεκάδες γέφυρες ρημαγμένες. Με αποτέλεσμα την αποκοπή της επικοινωνίας πολλων περιοχών όπως το ορεινό δίκτυο προς Ασπροπόταμο Τρικάλων το οποίο είναι αποκλεισμένο και ο εφοδιασμός ειδών πρώτης ανάγκης πραγματοποιείται με ελικόπτερο. Επίσης, τεράστιες είναι οι ζημιές στον εθνικό και περιφερειακό οδικό άξονα, ενώ δεν λείπουν και οι πλήρεις αποκλείσεις περιοχών, την ίδια ωρα που γίνεται προσπάθεια διάνοιξης δρόμων μέσω δασικών οδών.

Εντωμεταξύ όταν υποχωρήσουν οι τεράστιες ποσότητες νερού από το οδόστρωμα, αναμένεται να αφήσουν σε πόλεις και χωριά συντρίμμια τα οποία και θα πρέπει να αποκατασταθούν.

Παράλληλα, οι μεταφορικές εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές γύρω από την Εθνική οδό με το κόστος των μεταφορικών να γίνεται δυσβάστακτο (το κόμιστρο έχει ανέβει κατά 50 με 60%) και φυσικά μετακυλίεται στο πορτοφόλι του καταναλωτή.

Τεράστια ζημιά έχουν υποστεί και τα σπίτια στην περιοχή. Φερτά υλικά μπήκαν σε κατοικίες και κατέστρεψαν οικοσκευές και ότι υπήρχε στις αυλές.

Αγροτική και ζωική παραγωγή

Το πέρασμα της Daniel άφησε πίσω της χιλιάδες ζώα πνιγμένα, ενώ βουτηγμένο στη λάσπη βρίσκεται σχεδόν το 25% της υφιστάμενης παραγωγής δεκάδων αγροτικών ειδών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Συγκεκριμένα χάθηκε το 50% παραγωγής τυριών, το 71% χοιρινού κρέατος, το 54% των αχλαδιών, ενω από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας.

Χάθηκε ακόμη ποτιστικός εξοπλισμός, καλλιεργητικά μηχανήματα, εγκαταστάσεις, αγροτικά εφόδια.

Σε ότι αφορά τη ζωική καταστροφή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί, μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ ως νεκρά: 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά.

Θυμίζουμε ότι, τα προϊόντα που παράγονται κατά κύριο λόγο στον Θεσσαλικό κάμπο, είναι το 52,8% της βιομηχανικής ντομάτας, το 38% του βαμβακιού, το 54,7% των αχλαδιών, το 51,7% σε αμύγδαλα, το 19,5% σε πρόβειο και βόειο γάλα, το 18,5% σε βοδινό κρέας και το 10% σε χοιρινό κρέας.
Σε ό,τι αφορά τη ζωική παραγωγή, στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος.

Ακολουθούν η βοοτροφία που παράγει το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και το 19,7% του βόειου γάλακτος και η χοιροτροφία που παράγει το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος.

Ελλείψεις και ανατιμήσεις

Οι ελλείψεις βασικών προϊόντων διατροφής που προέρχονται από τον Θεσσαλικό κάμπο, είναι πλέον εμφανείς και έχουν επιφέρουν ήδη ισχυρές ανατιμήσεις οι οποίες πλήττουν και θα συνεχίσουν να πλήττουν την τσέπη των καταναλωτών.

Την ίδια ωρα το μεταφορικό έργο στη Θεσσαλία πραγματοποιείται με δυσκολία.

Τα άδεια ράφια ιδίως στα προϊόντα της μαναβικής και τα μισογεμάτα ψυγεία στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ενδεικτικά.

Σύμφωνα με τους αγρότες, ο θεσσαλικός κάμπος διοχέτευε πλήρως με προϊόντα την αγορά γι’ αυτό και πλέον είναι εμφανείς οι ελλείψεις οι οποίες θα φέρουν και την ακρίβεια στη τσέπη του καταναλωτή λόγω εισαγωγών… 52,8% βιομηχανικής ντομάτας 38% βαμβακιού 54,7% αχλάδια 51,7% αμύγδαλα 39,5% κάστανα 26,3% καρύδια 19,4% εγχώριου πρόβειου γάλακτος 13,7% εγχώριου αιγείου γάλακτος 18,5% βόειου κρέατος 19,7% βόειου γάλακτος 10% χοιρινού κρέατος 40% των μαλακών τυριών 25% των σκληρών τυριών

Οι ίδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών κατά κύριο λόγο στα αστικά κέντρα, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη και το αυξημένο κόστος των μεταφορικών με δεδομένο ότι η χώρα παραμένει κομμένη στα δύο

Ήδη οι τιμές χονδρικής στα λαχανικά, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Κεντρική Αγορά Αθηνών (ΟΚΑΑ), πήραν φωτιά την τελευταία εβδομάδα.

Ειδικότερα οι μπάμιες αυξήθηκαν κατά 14,28%, οι ντομάτες κατά 44,44%, τα φασολάκια κατά 33%. Μεγάλη άνοδο όμως κατέγραψε η τιμή κιλού των αγγουριών , καθώς από 1,30 ευρώ την περασμένη εβδομάδα και έναντι 0,60 ευρώ πριν από έναν χρόνο, έφθασαν τα 2 ευρώ . Τα κολοκύθια από 1,20 ευρώ το κιλό τώρα έχουν 1,50 ευρώ , ενώ τα φρέσκα κρεμμυδάκια στα 1,40 ευρώ από 1,30 ευρώ πριν από μια εβδομάδα.

Μόλυνση περιβάλλοντος

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα για γαστρεντερίτιδα και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Μάλιστα για μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα που διαμορφώνεται στον θεσσαλικό κάμπο μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας, κάνει λόγο ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής και πρόσθετει: «Θα πρέπει κατ αρχάς να γίνει μια εκτίμηση κινδύνου. Τι περιμένουμε να έχουμε έξαρση και τι μπορεί να κάνει η επιδημία σε αυτές τις περιοχές. Να εκτιμηθεί κίνδυνος με βάση κυρίως το ποια νοσήματα ήδη ενδημούν στις συγκεκριμένες περιοχές και να υπάρχει και πολύ καλή επιτήρηση, δηλαδή να υπάρχει ένα σύστημα να οργανωθεί ένα τέτοιο σύστημα που να καταγράφει το οποιοδήποτε σύμπτωμα, αν είναι δυνατόν δεν είναι πολύ εύκολο βέβαια αυτό να γίνει, αλλά να μπορεί να καταγραφεί οποιοδήποτε σύμπτωμα σχετίζεται με κάποια από αυτές τις λοιμώξεις, ώστε πολύ έγκαιρα να μπορέσουμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε – σίγουρα θα έχουμε περιπτώσεις λοιμώξεων δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, τουλάχιστον να αποφύγουμε τις επιδημίες γρήγορα, να μπορούμε να παρέμβουμε και να αποφύγουμε τις επιδημίες και από κει και πέρα να μπορούν να οργανωθούν έστω σε περιοχές που είναι ασφαλείς πρόχειρες μονάδες παροχής βοήθειας, φαρμακευτικής αγωγής και πρώτης βοήθειας για να μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια περιστατικά».

Την ίδια ώρα ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, επισημαίνει πως οι άνθρωποι που περισυλλέγουν τα ζώα, θα πρέπει «να φοράνε γάντια, διπλά και τρίδιπλα, να φοράνε γαλότσες, μάσκα και, αν είναι δυνατόν, αποβολή των ρούχων ή των φορμών».

Συμφωνα πάντα με τους ειδικούς σε περιοχές κρίσης μπορούν να εξαπλωθούν οι ακόλουθες ασθένειες:

  • Διαρροϊκές ασθένειες όπως η χολέρα και ο τύφος, που μεταδίδονται συχνά μέσω του νερού, το οποίο σε πολλές περιοχές υπό κρίση είναι μολυσμένο.
  • Η ηπατίτιδα, που μπορεί να μεταδοθεί μέσω των περιττωμάτων σε κακές συνθήκες υγιεινής.
  • Ο κορωνοϊός, η γρίπη και άλλες αναπνευστικές ασθένειες, που αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα σε κοινόχρηστους χώρους.
  • Η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, που μεταδίδονται από κουνούπια, ιδίως σε πλημμυρισμένες περιοχές.

Παιδεία

Άλυτος γρίφος είναι για το υπουργείο παιδείας το πώς θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση στα παιδιά του θεσσαλικού κάμπου!

Προς ώρας τα σχολεία παραμένουν κλειστά… Το σενάριο, ομως που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, είναι πως δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τα 1.100 σχολεία της Θεσσαλίας την ερχόμενη Δευτέρα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Η αρμόδια υφυπουργός ενημερώνει ότι σχεδόν καθημερινά πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις με την Περιφερειακή Διευθύντρια και τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να έχει το υπουργείο την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση και τις δικές τους προτάσεις, ενώ σήμερα θα γίνει μια τηλεδιάσκεψη, όπου οι δήμαρχοι -ως μόνοι υπεύθυνοι γι’ αυτό- θα τοποθετούν σχετικώς με την στατική και όχι μόνον επάρκεια των κτιρίων ενώ αναμένονται οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και οι διαβεβαιώσεις για την υγειονομική ασφάλεια των παιδιών.

Αναφορικώς με το ενδεχόμενο τηλεκπαίδευσης, που τέθηκε από βουλευτές το υπουργείο απαντά ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόταση από κανέναν και εξέφρασε την απορία γιατί συντηρείται αυτό ως ζήτημα.
Οι οικίσκοι, αν χρησιμοποιηθούν, θα είναι στον απολύτως απαραίτητο αριθμό. Έχουμε 88.000 μαθητές, 1.036 σχολικές μονάδες, 10.000 εκπαιδευτικούς.

topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας