Η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας για τα αδέσποτα ζώα
Σε ένα κοινωνικό σύστημα όπου κυριαρχεί το κέρδος και η εμπορευματοποίηση ακόμη και των πιο βασικών αναγκών του ανθρώπου, που η ανθρώπινη ζωή συνεχώς απαξιώνεται, που τα δημόσια συστήματα υγείας και πρόνοιας υποβαθμίζονται, είναι επόμενο να χάνεται κάθε ηθική αναστολή απέναντι στα ζώα συντροφιάς που πολλές φορές καταλήγουν αδέσποτα στον αστικό ιστό και στη συνέχεια φυλακίζονται μακριά από τα ανθρώπινα βλέμματα για να βρουν εκεί αργό και βασανιστικό θάνατο.
Οι ευθύνες για τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων ζώων και στον δήμο μας είναι διαχρονικές. Απέναντι στο διαχρονικό πρόβλημα των αδέσποτων ζώων η υποκρισία των ιθυνόντων περισσεύει. Με τον νόμο 4830/2021 για την «ευζωία των ζώων συντροφιάς» και το πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» συνεχίζεται και ενισχύεται η πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτής της μετατροπής των ζώων, αδέσποτων και δεσποζόμενων, σε πεδίο κερδοφορίας για την επιχειρηματική δράση, μετακυλώντας την ευθύνη για τη διαχείριση του προβλήματος αυτού στους δήμους χωρίς να εξασφαλίζεται η απαραίτητη χρηματοδότηση.
Θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βέροιας είναι πως η διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων πρέπει να γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους μέσω κρατικών δομών, με ενιαίο τρόπο πανελλαδικά και με εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, για τη διαμόρφωση χώρων, τη στέγαση και λειτουργία καταφυγίων προσωρινής διαμονής αδέσποτων ζώων, με το αντίστοιχο κτηνιατρείο, με υποδομές κλινικής για αδέσποτα (εξεταστήριο, χειρουργείο, νοσηλευτήριο, μικροβιολογικό εργαστήριο, μόνιμους κτηνιάτρους βάρδιας, μόνιμους νοσηλευτές, ζωοκόμους εκπαιδευμένους, εκπαιδευτές, αυτοκίνητα περισυλλογής κ.λπ.). Πρόκειται για απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να διεξάγονται αποτελεσματικά οι διαδικασίες της περισυλλογής, του ιατρικού ελέγχου και περίθαλψης – στείρωσης, της καταγραφής – σήμανσης, της απελευθέρωσης στο σημείο περισυλλογής (εφόσον αυτή είναι εφικτή, με επιστημονικά κριτήρια και με μέτρα για την αποφυγή σχηματισμού αγελών) και του μετέπειτα ελέγχου των αδέσποτων, χωρίς την παρεμβολή ιδιωτών, μεσαζόντων και διαφόρων ΜΚΟ. Να σταματήσει η συνήθης πρακτική τα όποια κονδύλια να δίνονται δεξιά και αριστερά, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, με μόνους κερδισμένους διάφορους επιχειρηματίες και ΜΚΟ.
Παράλληλα χρειάζεται να ενισχυθούν οι υιοθεσίες αποκλειστικά από φυσικά πρόσωπα με λήψη μέτρων, όπως δωρεάν στείρωσης και κτηνιατρικής περίθαλψης για ένα χρονικό διάστημα.
Να επιτραπεί στα φιλοζωικά σωματεία να ασκούν τον εθελοντικό τους ρόλο, συνεπικουρώντας το έργο των κρατικών δομών και συμβάλλοντας στη διαδικασία των υιοθεσιών αδέσποτων, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον κρατικό έλεγχο, με διαμόρφωση και λειτουργία κατάλληλης πλατφόρμας για το σύνολο των υιοθεσιών.
Να γίνουν προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης με σκοπό την προαγωγή του σεβασμού προς τα ζώα και το περιβάλλον από τους κρατικούς φορείς (σχολεία Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστήμια, δήμους κ.λπ.).
Γνώμονας της πολιτικής μας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι από τη μία η δημόσια ασφάλεια και υγιεινή, αλλά και από την άλλη η ασφάλεια και η αξιοπρεπής διαβίωση των ζώων.
Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη και πρόταση για θανάτωση των αδέσποτων, όπως προκρίνεται κατά καιρούς ως «πολιτισμένη» λύση από ορισμένους.
Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων στο αστικό περιβάλλον της Βέροιας και τους οικισμούς του δήμου μας είναι μεγάλος. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι πως το δημοτικό κυνοκομείο φιλοξενεί ή επί το ορθότερον στοιβάζει έναν σημαντικό αριθμό ζώων (σχεδόν 200) την ώρα που οι εγκαταστάσεις του είναι για πολύ λιγότερα.
Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε και διεκδικούμε:
-
Την επέκταση και βελτίωση των εγκαταστάσεων του δημοτικού κυνοκομείου.
-
Την ενίσχυση του κτηνιατρικού και εργατοϋπαλληλικού προσωπικού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
-
Τη μελέτη για τη δημιουργία νέου καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον Δήμο Βέροιας.
-
Την ενίσχυση του προσωπικού της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Περιφέρειας, για να είναι δυνατοί περισσότεροι έλεγχοι και στην ύπαιθρο του Δήμου.
-
Την εφαρμογή της νομοθεσίας περί συλλογής αδέσποτων ζώων.
-
Τη διενέργεια ελέγχων και την εφαρμογή της νομοθεσίας για όσους ασυνείδητους εγκαταλείπουν ζώα ή τα δηλητηριάζουν με φόλες.
-
Την ευαισθητοποίηση των δημοτών μας, ώστε να μην εγκαταλείπουν τα αδέσποτα αλλά να προχωρούν σε υιοθεσίες και όχι στην αγορά ζώων, ιδιαίτερα από το παράνομο εμπόριο.
-
Την ολοκληρωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης και παρακολούθησης όλων των ζώων, οικόσιτων και αδέσποτων.
Η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού.
Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπάμε όλοι τα ζώα, οφείλουμε όμως να τα σεβόμαστε.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΕΡΟΙΑΣ