Νάουσα Πολιτική Τοπικά

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάουσας για τις φωτιές και την προστασία του δάσους μας

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν για μια ακόμη χρονιά σε ολόκληρη τη χώρα φανερώνουν τη μεγάλη γύμνια του κρατικού μηχανισμού που εξακολουθεί να είναι αποψιλωμένος από το απαραίτητο προσωπικό και μέσα, γιατί αντιμετωπίζει την προστασία της ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος με την αντίληψη του κόστους – οφέλους. Μιας αντίληψης που απορρέει από την πολιτική τη Ε.Ε και έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται τα δάση ως εμπόρευμα και στο όνομα της δήθεν  «πράσινης  ανάπτυξης»  να παραδίνονται σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέρονται και να  μετατρέπονται σε τεράστια πάρκα ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών. Η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αναφέρονται προσχηματικά στην κλιματική αλλαγή, τον άνεμο και τις υψηλές θερμοκρασίες αναζητώντας άλλοθι για να καλύψουν τις ευθύνες τους γιατί δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κινδύνου των πυρκαγιών.

Η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη των δασαρχείων, στο πυροσβεστικό σώμα είναι κενές 4.500 θέσεις πυροσβεστών, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε οχήματα και άλλα σύγχρονα πυροσβεστικά μέσα. Στη Νάουσα, η δασική υπηρεσία του δήμου μας έμεινε με έναν μόνο υπάλληλο και με ελάχιστους κατά καιρούς συμβασιούχους και ανειδίκευτους εργάτες. Χωρίς αυτοκίνητα, μέσα και εξοπλισμό. Έμειναν ασυντήρητοι οι δασικοί δρόμοι με αποτέλεσμα να καθιστούν ανήμπορη την πρόσβαση των δασικών οχημάτων. Ρήμαξαν και καταστράφηκαν τα πυροφυλάκια που υπήρχαν.  Η πυροσβεστική υπηρεσία και στον δήμο μας έμεινε χωρίς το απαραίτητο προσωπικό.

Όλα τα παραπάνω όμως αποτελούν κόστος για τους κυβερνώντες. Κόστος για τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, που παραμένουν άπραγες πάνω στα τεράστια προβλήματα του τόπου μας.

Η λύση και η διέξοδος βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Στον δρόμο για μια κοινωνία που η γη και τα δάση δεν θα είναι εμπορεύματα, που η ζωή δεν θα κοστολογείται αλλά θα μπαίνει στο επίκεντρο η ικανοποίηση όλων των αναγκών του λαού, η προστασία της ζωής και της περιουσίας του, του περιβάλλοντος που ζει.

Απαιτούμε άμεσα ολοκληρωμένο σχεδιασμό των απαραίτητων έργων υποδομής στο βουνό μας. Να ενισχυθούν άμεσα και μαζικά με μόνιμο προσωπικό η Πυροσβεστική, η Δασική Υπηρεσία και όλες οι κρατικές δομές πρόληψης και δασοπροστασίας. Να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός σε πυροσβεστικά και άλλα οχήματα.

banner-article

Ροη ειδήσεων