Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Κωνσταντίνου Αρώνη σε Βέροια και Θεσσαλονίκη / προετοιμάζουμε τους αυριανούς μας αρχιτέκτονες
Για μια ακόμη φορά, για 12η συνεχή χρονιά στη Βέροια, μετά από τα πολύ ικανοποιητικά μας αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς, είμαστε έτοιμοι, ώστε τον Σεπτέμβρη να ξεκινήσουμε την προετοιμασία μας για την επόμενη.
Οι απαιτήσεις, τα τελευταία χρόνια, μετά την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) δυσκόλεψαν αρκετά την διαδικασία των εξετάσεων.
Τα παιδιά φαίνεται να χρειάζεται να ξεκινούν την προετοιμασία τους πλέον από την Β’ Λυκείου ή και νωρίτερα.
Στο εργαστήρι μας, οι στόχοι μας είναι πάντα μεγαλύτεροι από τις βάσεις, πράγμα που με την έντονη και διαρκή προσπάθεια των παιδιών το καταφέρνουμε.
Όμως δεν σταματάμε εκεί.
Στο εργαστήρι μας, δεν προετοιμάζουμε απλά τους μαθητές μας για τις Πανελλαδικές.
Τους προετοιμάζουμε για να γίνουν οι αυριανοί μας αρχιτέκτονες. Οι αυριανοί μας καλλιτέχνες.
Τα παιδιά μέσα από την μαθησιακή διαδικασία, αποκτούν αρχιτεκτονική συνείδηση, πράγμα που το εξαργυρώνουν αργότερα με το που θα ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή φοιτητική τους καριέρα.
Τότε, ανάμεσα σε ένα σύνολο άλλων φοιτητών, έχει σημασία να φανεί, ότι κατέχουν το αντικείμενο, ότι έχουν κατανοήσει τους φυσικούς νόμους της προοπτικής, ότι μπορούν να έχουν αντίληψη του χώρου και ότι δεν έχουν εκπαιδευτεί μόνο στο να τραβούν κάποιες γραμμές σύμφωνα με κάποιους κανόνες, απλώς για να περάσουν στις εξετάσεις τους.
Μέσα από την τριβή μας με τα αρχιτεκτονικά ζητήματα, τα παιδιά κατανοούν πως η αρχιτεκτονική είναι μια επιστήμη και ότι δεν είναι απλά ένα επάγγελμα.
Είναι κάτι πολύ πολύ μεγαλύτερο.
Είναι μια επιστήμη με μεγάλο εύρος εφαρμογών.
Ένας αρχιτέκτων έχει την δυνατότητα να απομονώνει κάθε φορά ένα διαφορετικό κομμάτι από αυτό το εύρος και να το ασκεί ως επάγγελμα.
Για παράδειγμα, υπάρχει ο αρχιτέκτων-μελετητής κτιρίων κατοικίας, ο αρχιτέκτων-μελετητής δημοσίων κτιρίων, ο αρχιτέκτων-πολεοδόμος, ο αρχιτέκτων-μελετητής υπαίθριων ιδιωτικών ή και δημόσιων χώρων, ο αρχιτέκτων-εργολάβος-κατασκευαστής, ακόμη επίσης ο αρχιτέκτων- βιομηχανικός σχεδιαστής, ο σκηνογράφος ή και ο διακοσμητής. Όλα αυτά είναι επαγγέλματα, για κάποια από τα οποία μάλιστα θα πρέπει να αποκτήσει και επί πλέον μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις.
Όμως είναι κομμάτια του επιστημονικού του πεδίου.
Επίσης, τα παιδιά μας, τους υποψηφίους για τις Σχολές Καλών Τεχνών κατανοούν πως Καλές Τέχνες δεν είναι μόνον η ζωγραφική, πως άλλο πράγμα είναι η Τέχνη και άλλο η τεχνική, μαθαίνουμε να μελετάμε και να προσεγγίζουμε τα έργα προηγούμενων οικουμενικών καλλιτεχνών, αναγνωρίζουμε τα καλλιτεχνικά ρεύματα.
Τα παιδιά μας, λοιπόν, έχοντας ήδη αρχίσει από πριν να βάζουν τη βάση για να χτίσουν επάνω της την προσωπικότητα του αρχιτέκτονα ή του καλλιτέχνη, διακρίνονται μέσα στην φοιτητική κοινότητα. Γίνονται επιθυμητοί συνεργάτες, πράγμα που τους δίνει ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση, που είναι διακριτή και μέσα από τη δουλειά τους, αλλά και από το παράστημα με το οποίο αντιμετωπίζουν τα θέματα που τους ζητούνται από τους καθηγητές τους, με τους οποίους μπορούν να υποστηρίξουν μια πολύ αρμονική και παραγωγική σχέση συνεργασίας. Γίνονται προσωπικότητες στον χώρο τους.
Η αυτοπεποίθηση είναι ένα συναίσθημα που σε κάνει αποφασιστικό ως άτομο και σε συνδυασμό με την ευθυκρισία που σε διακατέχει μπορείς να γίνεις δημιουργικά αποτελεσματικός. Και η αυτοπεποίθηση δημιουργείται, όταν έχει κάποιος σιγουριές, όταν γνωρίζει από πριν τον τρόπο για να αντιμετωπίζει τα διάφορα ζητήματα.
Εμείς ως εργαστήρι, φροντίζουμε να δώσουμε στα παιδιά μας αυτές τις σιγουριές.
Αλλά και μετά τις εξετάσεις δεν τα εγκαταλείπουμε.
Έχοντας πλέον μαθητές μας σε όλα τα Τμήματα Αρχιτεκτονικής σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας, μετά από συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ μας, έχουμε συγκεντρώσει όλα τα θέματα με τα οποία θα έρθουν σε επαφή οι φρέσκοι φοιτητές-πρώην μαθητές μας στα δυο τουλάχιστον πρώτα χρόνια της φοίτησής τους. Γνωρίζουμε τα “μυστικά” τους, αλλά και τις απαιτήσεις των καθηγητών τους.
Το αντικείμενο μέσα στις σχολές είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχαν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν μέχρι τώρα στα σχολεία τους και μερικές φορές, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν τα ζητούμενα ή δεν μπορούν να αντιληφθούν το πού αποσκοπεί μια άσκηση και το κατά πόσο θα τους είναι χρήσιμη σαν γνώση.
Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορούν ελεύθερα τα παιδιά μας να απευθύνονται σε μας για να τους λύσουμε κάθε τους απορία, να τα ενθαρρύνουμε να δραστηριοποιηθούν σε αυτό το πρωτόγνωρο τοπίο, δίνοντας εξηγήσεις, οδηγίες και κατευθύνσεις που θα τους διευκολύνουν σε αυτά τα πρώτα, αβέβαια βήματά τους.
Πολλοί από τις μαθήτριες και τους μαθητές μας στα τμήματα προετοιμασίας για τα πανεπιστήμια, προέρχονται από τα παιδικά τμήματα δημιουργικής απασχόλησης του εργαστηρίου μας. Κάποια από τα παιδιά αυτά πρωτοήρθαν στο εργαστήριό μας σε ηλικία 6 και 7 ετών και τώρα φοιτούν ως πρωτοετείς φοιτητές Αρχιτεκτονικής ή Καλών Τεχνών.
Από φέτος λοιπόν, σε συνέχεια του τμήματός μας της “Σκηνικής εικονογράφησης” που λειτούργησε με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια στο εργαστήρι μας, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε και να δημιουργήσουμε ένα ιδιαίτερο τμήμα για παιδιά 10 – 15 ετών, το “Οι μικροί μας Αρχιτέκτονες”.
Στο τμήμα αυτό μπορούν να ενταχθούν παιδιά που έχουν ήδη μια διακριτή τάση ή και προτίμηση προς τα ζητήματα της διαμόρφωσης του χώρου και της διαχείρισης των δεδομένων ενός περιβάλλοντος ή και που απλώς θα ήθελαν να εντρυφήσουν σε αυτά.
Με μια σειρά εργασιών προσανατολισμένων και επικκεντρωμένων πάνω στην αρχιτεκτονική, θα κατανοήσουν όρους, όπως χώρος, περιβάλλον, κατοικία, αισθητική, λειτουργικότητα, εργαλεία επίλυσης καθημερινών λειτουργικών αναγκών μιας κατοικίας, σύνθεση χώρων και όγκων, μορφοπλασία κτλ.
Στο τέλος θα δημιουργήσουν τις δικές τους αστικές προτάσεις, τις οποίες θα εκθέσουμε σε δημόσιους χώρους της Βέροιας και της Θεσσαλονίκης.
Το τμήμα αυτό θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και θα τηρηθεί στις εγγραφές σειρά προτεραιότητας.
Στις αρχές του Σεπτέμβρη, θα είναι δυνατόν να δώσω προσωπικά ακριβείς πληροφορίες για το τμήμα και τηλεφωνικά καθώς και να πραγματοποιήσουμε τις εγγραφές μας.
Καλό ξεκίνημα, καλή σεζόν και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στα παιδιά μας που θα παλέψουν φέτος στον στίβο των Πανελλαδικών.
Κωνσταντίνος Αρώνης
Σημείωση Φαρέτρας: Ο Κωνσταντίνος Αρώνης είναι Αρχιτέκτονας, Ζωγράφος, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας