Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Τοπικά

Δέκα άνθρωποι της γραφής ζωντανεύουν με ξεχωριστό τρόπο τον Δημήτρη Καρασάββα και την ποίησή του στο Περιοδικό “Εμβόλιμον” / Κατάθεση μνήμης & τιμής

Η Βέροια στο μεταξύ -τώρα που ο ήρωάς μας αποτόλμησε ένα θαλασσινό ταξίδι κι αργεί να επιστρέψει, και μάλλον θα αργήσει για πολύ ακόμα- οφείλει σε μια οδό να δώσει το όνομά του.
Η πινακίδα θα γράφει: Δημήτριος Ιορδ. Καρασάββας, (Βερροιώτης ποιητής. 1956-2022). Αν δεν το πράξει η πόλη, είναι σαν να μην υπάρχει και η ίδια. Κι αυτό δεν είναι υπερβολή.                                                                          Ιγνάτης Χουβαρδάς

Έτσι τελειώνει το αφιερωματικό κείμενο του Ιγνάτη Χουβαρδά, ενός από τους δέκα ανθρώπους που έγραψαν στο περιοδικό “Εμβόλιμον” (τχ.97-98), για τον Δημήτρη Καρασάββα, ποιητή και δημοσιογράφο της Βέροιας, έναν άνθρωπο που την αγάπησε πολύ και το έδειξε με τα γραπτά του.

Η Βέρροια του Καρασάββα με τα δύο ρ, (έτσι το έγραφε), ο Δημήτριος Καρασάββας του Ιορδάνη, (έτσι τιμούσε τον πατέρα του, με το να μην αποχωρίζεται το όνομά του, το “Ιορδάνης”), ο ποιητής της σεμνότητας και της αθόρυβης παρουσίας, που δεν δικαιώθηκε όσο ζούσε παρά μόνο σε κείνους που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν, ο άνθρωπος αλλά και η ποίησή του, όλα υπάρχουν σ’ αυτό το συγκινητικό αλλά και υψηλού επιπέδου αφιέρωμα.

Οι δέκα που γράφουν γι’ αυτόν στο “Εμβόλιμον” είναι όλοι άνθρωποι της γραφής. Ο καθένας κάνει και το δικό του πορτρέτο για τον Δημήτρη. Κι αν μπορούσε να διαβάσει το αφιέρωμα θα έβλεπε με συγκίνηση πως η παρουσία του στην ποίηση αλλά και στη ζωή τούς άγγιξε. Και το πορτρέτο του ζωντανεύει ξεχωριστά από τον καθένα.

Γράφουν οι: Κούλα Αδαλόγλου,  Γιώργος Γώτης, Βασίλης Δασκαλάκης, Γιάννης Καισαρίδης, Δημήτρης Καπετανάκης, Φώτης Κουτσαμπάρης, Θανάσης Μαρκόπουλος, Δημήτρης Γ. Παπαστεργίου, Παύλος Παρασκευαΐδης & Ιγνάτης Χουβαρδάς.

Με ένα σύντομο βιογραφικό του ποιητή στην αρχή του αφιερώματος και τέσσερα ανέκδοτα ποιήματά του, οι σελίδες που ακολουθούν καταγράφουν την προσωπική οπτική των δέκα πάνω στον άνθρωπο και τον ποιητή, με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο ο καθένας.

Ο Καρασάββας της πρώτης ποιητικής συλλογής και ο Καρασάββας της τελευταίας, ο Καρασάββας της Βέροιας, ο ριζωμένος βαθιά στον τόπο του, αλλά αέναος ταξιδευτής στα τοπία των τόπων που αγάπησε χωρίς ποτέ να τα έχει επισκεφτεί, ο μοναχικός και ασυμβίβαστος με τη ροή των καιρών, που ήταν κόντρα στους δικούς του “Καιρούς”, την τοπική του εφημερίδα που εξέδιδε για λίγο καιρό στην πόλη, ο ρομαντικός, ο δικός μας Δημήτρης Καρασάββας είναι εκεί, στις  σελίδες του “Εμβόλιμον”,  σε ένα αφιέρωμα, όπως του άξιζε.

…………

( Το τεύχος διατίθεται στο βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο, Κονίτσης & Τρεμπεσίνας 12, Βέροια, τηλ. 2331024672)

banner-article

Ροη ειδήσεων