Καιρός Καιρός

Ο καιρός σήμερα: Ο υδράργυρος στα ύψη / νέο κύμα από Τρίτη – οι συμβουλές των ειδικών

Πιο αναλυτικά, σήμερα, Παρασκευή 21 Ιουλίου, προβλέπεται ηλιοφάνεια. Υψηλή έως πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 41-42 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 37-38 βαθμούς), 24 έως 40-41 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 42-43 βαθμούς), 25 έως 40-41 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 26 έως 38-40 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 25 έως 39-41 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 23 έως 36-38 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε σήμερα Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 40-41 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από δια΄φορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ.

Καιρός-Καύσωνας:  Νέο κύμα από Τρίτη

Από την ερχόμενη Τρίτη πιθανότατα θα μας απασχολήσει ένα νέο κύμα ζέστης ακόμα πιο ισχυρό, με τη θερμοκρασία τοπικά στα ηπειρωτικά -μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας- να ξεπερνά ακόμη και τους 44-45°C.

Οι θερμοκρασίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο

ΑΘΗΝΑ:
Παρασκευή 21/7 : 41°C
Σάββατο 22/7 : 41-42°C
Κυριακή 23/7 : 43-44°C
Δευτέρα 24/7 : 39-40°C

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :
Παρασκευή 21/7 : 38°C
Σάββατο 22/7 : 38-39°C

Οι ευπαθείς στη ζέστη περιοχές (εσωτερικό ηπειρωτικής χώρας μακριά από θάλασσες) που η θερμοκρασία θα φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές όλες τις επόμενες ημέρες είναι οι ακόλουθες :

Tι συμβουλεύουν οι ειδικοί

  • Να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο κυρίως τις μεσημεριανές ώρες και ειδικά για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά κάτω των 5 ετών
  • Να καταναλώνεται άφθονο νερό ενώ καλό είναι να αποφεύγονται αλκοολούχα ροφήματα
  • Όσοι βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους να φορούν γυαλιά ηλίου και καπέλο
  • Αν κάποιος ξαφνικά ζαλίζεται, δεν αισθάνεται καλά, πονάει το κεφάλι του, νιώθει ναυτία, εμέτους, πρέπει να τον οδηγήσουμε να κάτσει σε σκιερό μέρος και να τον δροσίσουμε
  • Να προτιμάται η παραμονή σε κλειστούς και κλιματιζόμενους χώρους

Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων με τηλεργασία, ειδική άδεια ή ευέλικτο ωράριο θέτει σε εφαρμογή, σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν είτε να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε για παροχή τηλεργασίας. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).

Εξάλλου, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού ενημέρωσε ότι λόγω του καύσωνα έως και την Κυριακή 23 Ιουλίου οι ώρες λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων τροποποιείται κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 12:00 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17:30.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας