Άρθρα Θέματα Παιδείας Κοινωνία

“Βγάζουν από το μανίκι νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών” / γράφει ο Χρήστος Κάτσικας

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το νέο υπουργικό επιτελείο (Κυριάκος Πιερρακάκης – Δόμνα Μιχαηλίδου – Ζέττα Μακρή και ο νέος γενικός γραμματέας Γιάννης Κατσαρός) έχει στόχο να προχωρήσει το σχέδιο Κεραμέως – Κόπτση, έτσι ώστε μετά από κάποια επικαιροποίηση να το φέρει στη Βουλή για ψήφιση πριν από την άνοιξη του 2024
Το σχέδιο, για το οποίο είχε ήδη μιλήσει η Κεραμέως, ετοιμάζεται να προωθήσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ● Θα περιλαμβάνει γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και αποκλεισμό από τους πίνακες διορισμού των εκπαιδευτικών που δεν θα «πιάνουν» τη βάση ● Ο αποκλεισμός θα ισχύει ανεξάρτητα από το πόσα άλλα μόρια έχουν ● Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί το νέο σύστημα διορισμού πριν από την άνοιξη του 2024.

Στις αρχές του έτους, τον Ιανουάριο του 2023, η τότε υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της στο liberal.gr είχε δηλώσει ότι ένα νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση αποτελεί, μεταξύ άλλων, προτεραιότητα στην Παιδεία σε μια πιθανή δεύτερη τετραετία για τη Νέα Δημοκρατία.

Λίγες ώρες αργότερα μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» (10/1/2023) για το ενδεχόμενο γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς και για το αν υπάρχει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο στο υπό επεξεργασία νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση δήλωσε: «Εχουμε πει ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών».

Τι ακριβώς εννοούσε η τότε υπουργός Παιδείας; Εννοούσε ότι περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να επαναφέρει ένα σχέδιο που κρατούσε πολλούς μήνες στα συρτάρια και αφορούσε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για διορισμούς/προσλήψεις εκπαιδευτικών. Το σχέδιο αυτό είχε σχεδιάσει επιτροπή με την επίβλεψη του γ.γ. του ΥΠΑΙΘ, Αλέξανδρου Κόπτση.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο στον απολογισμό της τριετούς θητείας της στο υπουργείο Παιδείας και στην κοινοποίηση των προτεραιοτήτων για το μέλλον η κ. Κεραμέως δήλωνε: «Προκειμένου να έχουν όλοι μια ευκαιρία για αξιοκρατικό διορισμό στο δημόσιο σχολείο, η Νέα Δημοκρατία προτείνει στους πυλώνες κριτηρίων να περιλαμβάνονται: η διδακτική προϋπηρεσία με αυξημένη βαρύτητα, τα ακαδημαϊκά προσόντα, τα αποτελέσματα γραπτού διαγωνισμού με ένα μικρό ποσοστό στη μοριοδότηση, καθώς και τα κοινωνικά κριτήρια».

Η τότε υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν ένα νέο σύστημα διορισμού για τους εκπαιδευτικούς στο Δημόσιο.

«Αυτό το επεξεργαζόμαστε, αλλά δεν το εφαρμόσαμε από την αρχή γιατί θέλαμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε διορισμούς λόγω των μεγάλων αναγκών της εκπαίδευσης. Τώρα ερχόμαστε και ετοιμάζουμε ένα νέο σύστημα διορισμών» σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Ο υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα σχέδια του νέου υπουργού Παιδείας

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το νέο υπουργικό επιτελείο (Κυριάκος Πιερρακάκης – Δόμνα Μιχαηλίδου – Ζέττα Μακρή και ο νέος γενικός γραμματέας Γιάννης Κατσαρός) έχει στόχο να προχωρήσει το σχέδιο Κεραμέως – Κόπτση, έτσι ώστε μετά από κάποια επικαιροποίηση να το φέρει στη Βουλή για ψήφιση πριν από την άνοιξη του 2024.

Τι θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών:

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το νέο σύστημα διορισμών/προσλήψεων εκπαιδευτικών θα περιλαμβάνει:

  1. Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς αλλά και προσλήψεις αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  2. Μοριοδοτούμενα κριτήρια: Προϋπηρεσία – Παιδαγωγική κατάρτιση – Επιστημονική κατάρτιση (μεταπτυχιακά, σεμινάρια, πιστοποιήσεις) – Κοινωνικά κριτήρια.
  3. Κατάρτιση πίνακα κατάταξης μόνο για τους εκπαιδευτικούς που «πιάνουν» τη βάση.
  4. Θα τίθενται εκτός πίνακα όσοι εκπαιδευτικοί δεν πιάνουν τη βάση, ανεξάρτητα πόσα μόρια συγκεντρώνουν από άλλα κριτήρια.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας είναι, αφού αντληθούν μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για το σχολικό έτος 2023 και 2024 από τους υπάρχοντες πίνακες γενικής και ειδικής αγωγής του ΑΣΕΠ, να ψηφιστεί το νέο σύστημα διορισμών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και να γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ είτε στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 ή το αργότερο πριν από την άνοιξη του 2025 από όπου οι εκπαιδευτικοί που δεν πιάνουν τη βάση στις εξετάσεις θα τίθενται εκτός πίνακα διορισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

α. Αμεση ηλεκτρονική καταγραφή των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών – Καταγραφή ειδικοτήτων και αντίστοιχων απαιτούμενων ωρών ανά μάθημα, ανά τάξη και ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης με βάση τα ωρολόγια προγράμματα.

β. Επικοινωνιακές κινήσεις που θα στοχεύουν στο να πείσουν τις χιλιάδες πτυχιούχων (ιδιαίτερα αυτούς που δεν έχουν προϋπηρεσία) στο να πιστέψουν ότι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες μέσω ενός νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Ουσιαστικά θα επιχειρηθεί η υφαρπαγή της συναίνεσης ενός μεγάλου τμήματος των πτυχιούχων, έτσι ώστε να υπάρξει σπάσιμο σε ανταγωνιστικά μέτωπα και ανατίναξη κάθε αντίληψης κοινών συμφερόντων που τροφοδοτεί η κοινή τους τοποθέτηση στην ανεργία – αδιοριστία.

γ. Στο πλαίσιο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζει ανακοίνωση για διορισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών μέσω του νέου συστήματος (διαγωνισμός ΑΣΕΠ) για τα σχολικά έτη 2025 και εξής.

Είναι προφανές πως εάν αυτός ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας προχωρήσει, τότε ουσιαστικά από τον νόμο Γαβρόγλου και το προσοντολόγιο, που ώθησαν δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχους σε ένα ανελέητο κυνήγι ακριβοπληρωμένων προσόντων για μία θέση στην εκπαίδευση, περνάμε στις γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ που θα αποκλείουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς και την ίδια ώρα θα νομιμοποιούν και τον αποκλεισμό τους.

efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων