Αναγνώστες Βέροια Βιβλίο Πολιτισμός Τοπικά

Βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια της ποιητικής συλλογής της Δάφνης Δρέα “Ανάδυση”

Την Τετάρτη, 28η Ιουνίου, παρουσιάστηκε η πρώτη ποιητική συλλογή της 23χρονης Δάφνης Δρέα στην πόλη μας, με τίτλο “Ανάδυση”, στο καφέ Εκτός Χάρτη. Τις εισηγήσεις ανέλαβαν ο διδάκτωρ γνωστικής αναπτυξιακής ψυχολογίας Δημήτρης Ταχματζίδης και η φιλόλογος ειδικής αγωγής και διδάκτωρ κοινωνικής ανθρωπολογίας Σούλα Μαρινούδη, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελία ποιημάτων από τον ηθοποιό Μιχάλη Ρίζο.

Η  Άννα Κυριακίδου, εκπαιδευτικός και μητέρα της Δάφνης, παρουσίασε τους εισηγητές και μίλησε σύντομα για την παιδική ηλικία της ποιήτριας, η οποία ήταν γεμάτη καλλιτεχνικές ανησυχίες και επιτεύγματα στον χώρο της μουσικής και του θεάτρου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δημήτρης Ταχματζίδης, αναλύοντας τον τίτλο του βιβλίου: “Ξεκινώντας από τον τίτλο της συλλογής, “Ανάδυση”, μας δίνεται η εικόνα μιας ανοδικής κίνησης, μιας αναδίπλωσης των συναισθημάτων και των σκέψεων που αναδύονται από το βάθος της ψυχής της ποιήτριας.

Ο τίτλος αποτελεί μια προειδοποίηση για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε μέσα σ’ αυτήν την ποιητική συλλογή – μια αναδίπλωση δημιουργικής δύναμης και έκφρασης. Καθώς εξερευνούμε τις σελίδες αυτής της ποιητικής συλλογής, θα βυθιστούμε σε έναν κόσμο ευαισθησίας και παθιασμένων συναισθημάτων.”

 

Αναλύθηκε ακόμη ο υπαρξιακός χαρακτήρας, το θεματικό εύρος και το βαθιά προσωπικό ύφος των ποιημάτων. Ακολούθησε η απαγγελία ενός ποιήματος που είχε ξεχωρίσει, “Το Καρφί”, και η ανάλυσή του ως ένα κείμενο για τη δύναμη του έρωτα, τη θεραπευτική ιδιότητα της αγάπης πάνω στο τραύμα και την αποδοχή του πόνου ως αναπόφευκτο τίμημα του αισθάνεσθαι.

Την εισήγηση συνέχισε η  Σούλα Μαρινούδη, μιλώντας για τη διαδικασία διαμόρφωσης μιας νέας ποιητικής παρουσίας:

“Εδώ ειδικά γινόμαστε μάρτυρες ανάδυσης – όπως είναι και ο τίτλος της συλλογής- μιας ακόμα θηλυκής ποιητικής φωνής. Δεν διακρίνω τη θηλυκότητα ως μια βιολογική ουσία, αλλά ως μια πολιτική κατηγορία που χρήζει ενδυνάμωσης στις ιεραρχίες της τέχνης του λόγου”.

Ακολούθησε η απαγγελία και ο σχολιασμός ενός τετράστιχου ποιήματος, “Το ζευγάρι”: “Βάζει το χέρι του γύρω από το κορίτσι του. Το κορίτσι είναι τόσο δικό του, όσο και το χέρι του”.

Η νεαρή ποιήτρια στη συνέχεια μίλησε για τη σημασία του να καταπιάνεται κανείς με το πάθος του. “Μας κρατάει νέους, μας κρατάει ζωντανούς, και δεν είναι αυτονόητα αυτά”, είπε. “Όχι μόνο η τέχνη, αλλά ιδιαίτερα η τέχνη, είναι ένα αποτύπωμα, μία δήλωση: ‘Είμαι εδώ. Αισθάνομαι πόνο, θρήνο, έρωτα, στοργή. Είμαι ζωντανός’.”

Η Δάφνη έκλεισε με μία ευχή: “Εύχομαι να ασχολείστε με την τέχνη, να διαβάζετε ποίηση και κυρίως να ασχολείστε με το πάθος σας.”

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία τεσσάρων ποιημάτων από τον Μιχάλη Ρίζο τα οποία συγκίνησαν ιδιαιτέρως.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Δάφνη Δρέα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2000. Ως μαθήτρια δημοτικού ασχολείται με την συγγραφή, έγραψε δύο μυθιστορήματα, τρία κόμικ, μία ποιητική συλλογή και δύο θεατρικά, ένα εκ των οποίων ανέβηκε στη σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βεροίας το 2011. Στη μετέπειτα σχολική και ενήλικη ζωή της έγραψε άλλες δύο συλλογές ποιημάτων, ενώ άρχισε να ζωγραφίζει και να συνθέτει μουσική διαφόρων ειδών. Σήμερα περνάει κάποιες από τις μέρες της μέσα στους πίνακές της και κάποιες άλλες χορεύοντας lindy hop. Παίζει πιάνο και κιθάρα και μερικές φορές μπορεί να βρεθεί να τραγουδά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Διατηρεί online παρουσία στο Instagram υπό το όνομα dafnidrea. (Πηγή: “Art Action Lab”, 2023)

…………………

Κείμενο – φωτογραφίες: Άννα Κυριακίδου

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας